Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πράσινο φως» για πράσινη ενέργεια στους ΟΤΑ Ξάνθης

«Πράσινο φως» για πράσινη ενέργεια στους ΟΤΑ Ξάνθης

0
amoirideio-empros

Εγκρίθηκαν οι προτάσεις των δήμων Ξάνθης, Μύκης και π. Βιστονίδας στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» από το ΥΠΕΚΑ

Προβλέπονται παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Αποθαρρύνει τους δήμους η ίδια συμμετοχή του 30%. Αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ


Τα πρώτα τους βήματα στην πράσινη ανάπτυξη φιλοδοξούν να κάνουν τρεις δήμοι του νομού Ξάνθης, μετά το «πράσινο φως» που πήραν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα με Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη τη λίστα των ΟΤΑ που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν θετικά οι προτάσεις των δήμων Ξάνθης, Μύκης και πρώην Βιστονίδας (αφού η κατάθεση έγινε στην προ Καλλικράτη εποχή) ανάμεσα σε συνολικά 106 από τις 191 των πρώην Καποδιστριακών δήμων που κατατέθηκαν.
Από τις 7 προτάσεις που εγκρίθηκαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ οι 3 αφορούσαν σε ΟΤΑ της Ξάνθης, από τους οποίους τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε ο π. δήμος Βιστονίδας με 82,57 για δράσεις τελικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, ακολουθεί ο δήμος Μύκης με βαθμό 79,22 και δράσεις 537.999,76 και ο δήμος Ξάνθης με βαθμό 73,08 και δράσεις 1 εκ. ευρώ.

Τι έργα προβλέπει η πρόταση του δήμου Ξάνθης
Με βάση την πρόταση που κατέθεσε και η οποία εγκρίθηκε ο δήμος Ξάνθης θα προβεί σε επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» και στο 12ο δημοτικό σχολείο, αναφορικά με τον άξονα παρεμβάσεων σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια. Τα έργα μπορεί να περιλαμβάνουν υαλοπίνακες, εξωτερικές μονώσεις, αλλαγή συστημάτων θέρμανσης κ.ά. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του αστικού περιβάλλοντος θα προβεί σε επεμβάσεις για το δημοτικό φωτισμό, στο εμπορικό κέντρο της πόλης (συγκεκριμένα στις οδούς Ηρώων, πλατείας Ελευθερίας, Δαγκλή, Καραολή, Σαλαμίνος, Τσιμισκή, Σταθμού και Κουγιουμτζόγλου). Οι επεμβάσεις συνίστανται στην αντικατάσταση των κοινόχρηστων φωτιστικών με ειδικούς λαμπτήρες και την τοποθέτηση συτήματος αυτόματου φωτισμού που θα ενεργοποιούνται με βάση την ώρα της ημέρας. Ακόμη, στον άξονα των πιλοτικών παρεμβάσεων στις αστικές μεταφορές προβλέπεται μελέτη για το συγκοινωνιακό δίκτυο με στόχο τη μείωση των ρύπων, την εξοικονόμηση καυσίμων και τον περιορισμό εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Μούρκας, δηλώνει την ικανοποίησή του για την έγκριση της πρότασης, σημειώνοντας ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την τόνωση της πράσινης ανάπτυξης στο δήμο Ξάνθης, ενώ αποδίδει τα εύσημα προσωπικά στο δήμαρχο, ο οποίος είχε αναλάβει τον προγραμματισμό για την κατάθεση της πρότασης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

«Ζορίζει» τους δήμους η ίδια συμμετοχή
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι για τις θετικά αξιολογημένες προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 83,4 εκ. ευρώ, και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής τους στο ΕΠΑΝ ΙΙ. Μάλιστα, σημειώνεται ότι: «το υπουργείο, στο πλαίσιο της προώθησης των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης σχετικών παρεμβάσεων και σε δήμους που είτε απορρίφθηκαν κατά τα στάδια αξιολόγησης του προγράμματος, είτε δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας και άμεσης έκδοσης προκήρυξης για νέο πρόγραμμα. Η νέα προκήρυξη θα γίνει στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”, ενώ το ύψος των πόρων που θα διατεθούν, καθώς και οι όροι και η διαδικασία συμμετοχής των δήμων, θα ανακοινωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου».
Ωστόσο, η υλοποίηση ακόμη και για τις ήδη εγκεκριμένες προτάσεις κινδυνεύει να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της αδυναμίας των δήμων της χώρας να ανταποκριθούν στην ίδια συμμετοχή που είναι ύψους 30%. Την απροθυμία των δήμων σε περίπτωση που παραμείνει αυτό το ποσοστό παραδέχεται και ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο οποίος σημειώνει ότι: «άλλοτε θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε, αλλά σήμερα με την περικοπή σε ΣΑΤΑ και ΚΑΠ δύσκολα θα προχωρήσουμε». Όπως μας πληροφορεί όμως, το θέμα θα τεθεί υπόψη του υπουργείου μέσω ΚΕΔΕ με το αίτημα να μειωθεί η ίδια συμμετοχή στο 5%, όπως συμφωνήθηκε για το ΕΣΠΑ.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…