Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Υπό κατάργηση το Στρατοδικείο Ξάνθης;

Υπό κατάργηση το Στρατοδικείο Ξάνθης;

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Πολύς λόγος γίνεται αν θα καταργηθεί ή όχι το Στρατοδικείο Ξάνθηςκαι σε ποιο βαθμό αυτό σε συνδυασμό με το κλείσιμο του ΣτρατοπέδουΝεοσυλλέκτωνστη Σταυρούπολη και πιθανή κατάργηση της Σχολής Αστυνομίας (κάτι πουφημολογείται), αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις για την περιοχή μας μεκύριοχαρακτηριστικό την υποβάθμισή της μέσα από μια σταδιακή αφαίρεση δομών.
Τα θέματα αυτά απασχόλησαν και το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης καιμάλιστα αποφασίστηκε η σύσταση τριμελούς επιτροπής προκειμένου να ταδιερευνήσει και να καταλήξει σ’ ένα ψήφισμα όπου θα ζητείται η μηκατάργηση τωνδύο αυτών δομών (Στρατοδικείο και Σχολή Αστυνομίας).
 
«Καλλικράτης» και στη στρατιωτική δικαιοσύνη
Πέραν  τούτου τοβέβαιο είναιότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται Σχέδιο για την δημιουργία«Καλλικράτη» και στη στρατιωτική δικαιοσύνη και ο αρμόδιος υπουργόςΠάνοςΜπεγλίτης διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι«κατόπινοδηγιών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας,συγκροτήθηκε απότη Διεύθυνση Στρατιωτικής Δικαιοσύνης επιτροπή, με έργο τη σύνταξη καιυποβολήμελέτης που θα αναφέρεται στις νομικές-συνταγματικές και πραγματικέςδυνατότητες υλοποίησης των κατευθυντηρίων εντολών και οδηγιών τηςπολιτικήςηγεσίας».
 
Θα καταργηθεί ή της Λάρισας ή της Ξάνθης
Το πλαίσιο που καλείται η επιτροπή να μελετήσει και να υποβάλει τηνμελέτη μέχρι την 1η Αυγούστου αφορά:
– Την κατάργηση των Στρατοδικείων-Ναυτοδικείων-Αεροδικείων Χανίωνκαι Ιωαννίνων και την ενσωμάτωση αυτών σε μεγαλύτερα στρατιωτικάδικαστήρια(Αθήνας-Θεσσαλονίκης).
– Την κατάργηση ενός ακόμη στρατιωτικού δικαστηρίου εκ τωνΣτρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας ή Στρατοδικείου Ξάνθης, ανάλογα μετον αριθμότων υποθέσεων αυτών και την ενσωμάτωσή τους σε μεγαλύτερα στρατιωτικάδικαστήρια (Αθήνας-Θεσσαλονίκης).
– Την ενοποίηση ή συγχώνευση των τριών στρατιωτικών δικαστηρίωνΑττικής υπό ενιαία διοίκηση, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κτιριακήυποδομή.
– Τον συνυπολογισμό, κατά τη σύνταξη της μελέτης, του συνολικούοφέλους και της εξοικονόμησης προσωπικού.
 
Καταργείται η στρατιωτική δικαιοσύνη;
Όπως αναφέρει στο έγγραφο του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ΠάνοςΜπεγλίτης, η τελική απόφαση για το σύνολο των οργανωτικών θεμάτων θαληφθείμετά την υποβολή της μελέτης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καικατόπινδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικαλείται σε σχετικήερώτηση που κατέθεσε επί του θέματος στη Βουλή ότι διαρρέουσες πληροφορίες για την τύχη τηςΣτρατιωτικής Δικαιοσύνης δημιουργούν ανησυχία στους στρατιωτικούςδικαστές καιδικαστικούς γραμματείς και αναστάτωση στις τάξεις των στελεχών τωνΕνόπλωνΔυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος.
Μεταξύ των πληροφοριών αυτών, όπως σημειώνει ο βουλευτής, είναι καιαυτές που αναφέρουν ότι μελετάται είτε η συνολική κατάργηση τηςΣτρατιωτικήςΔικαιοσύνης είτε η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της εν γένει λειτουργίας τηςκαι τωνυπηρεσιών της σε όλη την επικράτεια, με την ελαχιστοποίηση τουαντικειμένουτης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…