Μην “χτυπάτε” την Παιδεία

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Με μελανά χρώματα περιέγραψε τον…καμβά της Παιδείας υπό το πρίσμα των νέων προτεινομένων αλλαγών τηςπολιτικήςηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ο κ Γιάννης Κρεστενίτης ΚαθηγητήςΠολυτεχνικήςΣχολής Θεσσαλονίκης , πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και μέλος της ΕκτελεστικήςΓραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ που ήλθε στην Ξάνθη ως προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Ξάνθηςλαμβάνονταςμέρος στη συζήτηση με θέμα : «Η παιδεία στον καιρό του Μνημονίου». Ηεκδήλωσηπραγματοποιήθηκε στον δεύτερο όροφο της καφετέριας «Φίλοιστρον» καιπαρουσίατου γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης κ. Νίκου Καλιαμπάκα, του δημοτικούσυμβούλουδήμου Ξάνθης κ. Νίκου Ανταμπούφη, μελών του ΣΥΝ και νεολαίους  τόσο ο κ. Κρεστενίτης όσοκαι ο κ. Παύλος Χαραμής,πρόεδρος του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας τουΣΥΝ,ανέπτυξαν τις θέσεις τους επί του κειμένου διαβούλευσης του υπουργείου,επισημαίνοντας και αιτιολογώντας τις διαφοροποιήσεις τους και  κάνοντας παράλληλα μιαγενική ανασκόπηση στατεκταινόμενα στην Παιδεία, στα «αγκάθια» που δημιουργούν στρεβλώσειςκαι στιςαλλαγές που αυτοί προτείνουν.  
 
Αντιδρούν στο κείμενοδιαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας
Ειδικότερα ο κ. Κρεστενίτηςεξέφρασε την αντίθεση του στις προτεινόμενες αλλαγές στο χώρο τηςτριτοβάθμιαςεκπαίδευσης που προωθεί το υπουργείο: «Όλα τα πανεπιστημιακά όργανα οιγενικέςσυνελεύσεις των τμημάτων, οι σύγκλητοι και τα πρυτανικά συμβούλια όπωςείναιγνωστό έχουν εναντιωθεί σ’ αυτές τις αλλαγές. Έχουν πει ότι αυτό τοκείμενο τηςδιαβούλευσης που παρουσίασε το υπουργείο δεν γίνεται αποδεκτό και δεναποτελείβάση διαλόγου και έχουν ζητήσει την απόσυρσή του ζητώντας να γίνουναλλαγές πουχρειάζονται.  Το ΑΠΘέχει καταθέσειπροτάσεις για αλλαγές».
 
Το άσυλο είναι απαραίτητο γιατα πανεπιστήμια
Κατά την ομιλία του αναφέρθηκεστην συνθήκη της Μπολώνια που ισχύει επί μια 12ετία επισημαίνονται ότιδιαμόρφωσε ένα νέο σκηνικό στην εκπαίδευση συρρικνώνοντάς της τον κύκλοσπουδώνμε την εξειδίκευση και με τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.Υπεραμύνθηκετον Δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου και σ’ ότι αφορά τηνδιελκυστίνδα που σχετίζεται με το άσυλο που άρχισε με τα πρόσφαταγεγονότα τηςΝομικής τάχτηκε υπέρ της ισχύος και την έτι ισχυροποίησής του μεκατάργηση τουνόμου Γιαννάκου και επαναφορά στο νόμο 1268 /82: «Το Δημόσιοπανεπιστήμιο και ηελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία δεν νοούνται χωρίς το άσυλο.Είναιαπαραίτητο να παραμείνει. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα στο πωςυλοποιείται καιυπάρχουν και περιπτώσεις που το άσυλο έχει χρησιμοποιηθεί  από μερίδαεξωπανεπιστημιακών που δυσφήμισετην έννοια του ασύλου. Οι αλλαγές της Γιαννάκου οδήγησαν σε μιακατάστασησύγχυσης δημιούργησε πολλά προβλήματα. Η λύση θα είναι να υπάρχουν, θαεπανέλθουμε στην νομολογία για το άσυλο που ίσχυε με το νόμο του 1268/1982 πουπροέβλεπε ότι μπορεί να καταργηθεί απότην αστυνομία με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε περιπτώσειςκακουργηματικώνπράξεων και από κει και πέρα προέβλεπε ότι όλα θα τα ρυθμίσει τοΠανεπιστήμιοεφόσον έχει την ακατάλληλη υποδομή. Τα πανεπιστήμια εφόσον δεν  έχουν φύλακες λόγωέλλειψης χρηματοδότησηςδεν μπορούν να λύσουν προβλήματα με παραεμπόριο χρήσης ναρκωτικών.κ.λ.π.»
 
«…για να σωθεί ηεκπαίδευσηπου χτυπιέται»
Ο κ. Χαραμής υποστήριξε ότιυπάρχουν κοινά προβλήματα σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ότιόλα αυτάπηγάζουν από την υποχρηματοδότηση την περαιτέρω ενίσχυσή της στο καιρότουμνημονίου. Τόνισε δε ότι επιχειρείται σε παγκόσμιο επίπεδο υποβάθμισητηςεκπαίδευσης  με τησυνθήκη της Μπολώνιακαι ότι την είσοδο της ιδιωτικής και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στοχώροκαθιστά την εκπαίδευση από δημόσιο αγαθό σε επιχειρηματική δράση τουιδιωτικούτομέα. Τέλος απηύθυνε κάλεσμα σε συσπείρωση και σε εγρήγορση όλων των  μελών της κοινωνίας για ναμην περάσει αυτότο νομοσχέδιο: «για να σωθεί η εκπαίδευση που χτυπιέται» όπωςχαρακτηριστικάείπε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…