Κρύο κι αγιάζι τα Φώτα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τηςΔευτέρας περιορίστηκαν στα ορεινά, ωστόσο πολύ χαμηλά αναμένεται ναπαραμείνειτο θερμόμετρο, σε πεδινά και ορεινά, μέχρι και το Σάββατο, σύμφωνα μετιςπροβλέψεις της ΕΜΥ.
Τη Δευτέρα έπεσε χιόνι σε Θέρμεςκαι σύνορα, ωστόσο δε χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων, καθώς έριξαναλάτι καιέλιωσε το χιόνι. Βέβαια, τώρα ο κίνδυνος εστιάζεται στη δημιουργίαπαγετού,τόσο στα σημεία όπου δεν έλιωσε καλά το χιόνι όσο και σε ανήλιαγασημεία μευγρασία. Για σήμερα, αύριο και την Παρασκευή η θερμοκρασία στην πόληαναμένεταινα παραμείνει χαμηλή με μάξιμουμ τους 5ο C,ενώ στα ορεινά και κυρίως τις πολύ υψηλές περιοχές σε Δημάριο, ΔασικόΧωριό καισύνορα αναμένεται να πέσει μέχρι και τους -9. Η πρόβλεψη αναφέρει και 3μποφόργια όλο το νομό.
Το Σάββατο ανεβαίνει ηθερμοκρασία με μέγιστη τους 9 βαθμούς στην πόλη, το μεσημέρι, ενώ καιμέχρι τηνΚυριακή δεν προβλέπεται χιόνι αλλά ήλιος και αραιή συννεφιά.
 
Συσκέψεις στην ΠολιτικήΠροστασία για έκτακτα και τακτικά
Εν τω μεταξύ σε συσκέψεις με τηνΠολιτική Προστασία βρέθηκε χθες και προχθές ο αντιπεριφερειάρχης ΞάνθηςΦώτηςΚαραλίδης. Μάλιστα, η πραγματοποίηση της πρώτης ήταν έκτακτη και άμεση,λόγωπροβλήματος που προέκυψε μιας και η καταστροφή και τα καραία καιρικάφαινόμνενα, ούτε χρόνο έχουν, ούτε περιμένουν.
Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορείο κ. Γιώργος Καφούτης από την Πολιτική Προστασία συγκλήθηκε έκτακτησύσκεψη μετους νέους δημάρχους όλων των δήμων και τους εκπροσώπους τους, τοναστυνομικόδιευθυντή, το διοικητή δασών, το διοικητή της 25ης Ταξιαρχίας, τοδιοικητή τηςΠυροσβεστικής Υπηρεσίας, το λιμενάρχη, αρμόδιους των τεχνικών και άλλωνυπηρεσιών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το αναπάντεχο πρόβλημα τηςέλλειψηςχειριστών για τα γκρέιτερ εξαιτίας της συνταξιοδότησης 4 εκ των 5υπαλλήλων μεαυτή την αρμοδιότητα.
Εκεί συζητήθηκαν οι εναλλακτικέςκαι τελικά επετεύχθη συμφωνία που περιλάμβανε τη συνδρομή των δήμων, οιοποίοιγι’ αυτό το διάστημα θα παρέχουν τους δικούς τους χειριστές για τηςανάγκες τηςΠεριφερειακής Ενότητας, με ή χωρίς τα δικά τους μηχανήματα (όσοι δήμοιδιαθέτουν), μέχρις ότου αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα. Ακόμη,ακούστηκανσενάρια για χρήση βυτιοφόρου με θαλασσινό νερό, μια πρακτική πουχρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Καβάλα, ενώ επισημάνθηκε ακόμηότι σεετοιμότητα βρίσκονται και ιδιώτες με δικά τους μηχανήματα, οι οποίοιμπορούν νακληθούν αν υπάρξει ανάγκη.
Την επόμενη ημέραπραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Πολιτικής Προστασίας με τουςεθελοντές, έτσιώστε να συζητηθούν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να υπάρξει μιαπρώτηεπαφή με τη νέα ηγεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, να τεθεί έναοργανόγραμμα και να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των ομάδων. Στησυνάντησησυμμετείχαν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, οι Σαμαρείτες, ο ΣύλλογοςΜοτοσικλετιστών, ο Σύνδεσμος Απόστρατων Αστυνομικών, ο ΚυνηγετικόςΣύλλογος, οιΕθελοντές της Αερολέσχης, οι Πρόσκοποι, η ΤΗΛΕΘΡΑ και η Λέσχη ΕφέδρωνΕνόπλωνΔυνάμεων.
Να σημειωθεί ότι παρά την αρχικήπρόθεση μεταβίβασης του συνόλου των αρμοδιοτήτων της ΠολιτικήςΠροστασίας στηνκεντρική διοίκηση της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, κατόπιν εγγράφων απόμέρουςτων υπαλλήλων, το υπουργείο Εσωτερικών πείστηκε για τηναποτελεσματικότερησυνδρομή της υπηρεσίας μέσα από τις περιφερειακές ενότητες γι’ αυτό καιδιατήρησε τα γραφεία σε κάθε μία από αυτές, αναβαθμίζοντάς τες μάλιστασετμήματα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…