Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Κοινός αγώνας για τη διάσωση της ΣΕΚΑΠ

Κοινός αγώνας για τη διάσωση της ΣΕΚΑΠ

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
Mariannaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Συστράτευσηφορέων σε περιφερειακό επίπεδο για τη διάσωση της ΣΕΚΑΠ, ήταν το μήνυματηςσύσκεψης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των σωματείων εργαζομένων τηςΣΕΚΑΠ,το Σάββατο 19 Μαρτίου το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων τηςεταιρείας.Σύσσωμη η θρησκευτική και πολιτική ηγεσία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα τωνεργαζομένων με μπροστάρη τον Σεβασμιότατο κ. Παντελεήμονα, τον βουλευτήτουΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Παπουτσή, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιαννακίδη, τουαντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη, τον επικεφαλής της αξιωματικήςαντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο κ. Παυλίδη, των δημάρχωνΑβδήρων καιΤοπείρου, κυρίων Τσολακίδη και Χατζηευαγγέλου, των αντιδημάρχων Ξάνθηςκαι Νέστουκυρίων Μπένη και Καμπούρη, των εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων, οιοποίοι καιδιατράνωσαν την πεποίθηση τους, ότι η ΣΕΚΑΠ που αποτελεί το τελευταίοσυνεταιριστικό βιομηχανικό προπύργιο της περιοχής μας είναιεπιβεβλημένη ανάγκηνα διασωθεί, εκφράζοντας παράλληλα και τη βούλησή τους να συμβάλλουνμέσα απόένα κοινό αγώνα και πρωτοβουλίες  ωςπροςτην επίτευξη αυτού του στόχου. 
Μηνύματασυμπαράστασης έστειλαν οι απόντες βουλευτές του νομού κύριοι Ξυνίδης, Κοντός και Μάντατζη.
 
Οιεργαζόμενοι ζητούν να βάλει τα λεφτά η ΑΤΕ
Τηνέντονη ανησυχία τους ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στα 25 εκ ευρώ που αποφάσισε στοπρόσφατο Δ.Σ. ηδιοίκηση της εταιρείας και που θ’ αποτελεί θέμα στην επικείμενη γενικήσυνέλευση των μετόχων της 14ης Απριλίου σεσυνδυασμό και με τηνδεδηλωμένη άρνηση της ΑΤΕ και των άλλων μετόχων να ανταποκριθούν,«ανοίγει» οδρόμος μέσα από μια τροποποίηση του καταστατικού (που θ’ αποτελεί θέμα στη συνέλευση) ναπεράσει τοπλειοψηφικό πακέτο της ΣΕΚΑΠ σε ιδιώτες και ν’ αλλάξει οσυνεταιριστικόςχαρακτήρας της εταιρείας, εξέφρασαν οι πρόεδροι των σωματείωνεργαζομένωνκύριοι Γαβριηλίδης και Ζαπτής που συντόνισαν την εκδήλωση. Αυτή ηεξέλιξη τουςβρίσκει αντίθετους κυρίως σ’ ότι αφορά στις αλλαγές που θα επέλθουν στοενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης στις εργασιακές τους σχέσεις καθώςεπίσης καιστο μέλλον της εταιρείας. Έτσι επιζητούν τη διατήρηση της παρούσαςσύνθεσης τηςεταιρείας με τη συμμετοχή της ΑΤΕ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και  γι’ αυτό το λόγο ζητούνπολιτική παρέμβαση:«Η εταιρεία χρειάζεται χρήματα και πρέπει να τα βρει από τους μετόχους.Ανμπουν ιδιώτες επενδυτές δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Αυτό που μαςενδιαφέρειείναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ξέρουμε ότι αυτό δεν μπορείναδιασφαλιστεί από ιδιώτες. Ας βάλει τα λεφτά η ΑΤΕ, ας έρθει κοντά  στην εταιρεία μια φορά. Αςμας δει σανθυγατρική της», τόνισε ο κ. Γαβιηλίδης.
 
 
Όλοιστον αγώνα για τη διάσωση της ΣΕΚΑΠ
Υπέρμαχοςτης συστράτευσης σ’ ένα αγώνα διάσωσης της εταιρείας στο πλευρό τωνεργαζομένωντάχθηκε ο σεβασμιώτατος που πήρε πρώτος το λόγο, δηλώνοντας ότι θα συμμετέχει σ’ όλες τιςσυναντήσεις με τηνπολιτική ηγεσία. Υπέρ αυτής της κοινής προσπάθειας για τη διάσωση τηςΣΕΚΑΠ καιτη διατήρηση αυτής της μορφής του μετοχικού κεφαλαίου τάχθηκε και ο κ.Παπουτσήςκαι πρότεινε πέρα από ψηφίσματα να προβούν σε αποφάσεις που  θα επιφέρουν το επιθυμητόαποτέλεσμα
«ΗΣΕΚΑΠ μας ενώνει», τόνισε ο κ. Γιαννακίδης και δήλωσε κοντά στουςεργαζόμενουςέτοιμος ακόμη και να συγκρουστεί με κυβερνητικές επιλογές πουαντιστρατεύονταιστη συνέχιση της λειτουργία της. Επεσήμανε δε ότι θα θέσει το θέμα στονπρόεδροτης Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό. «Θα πρέπει να δοθεί λύση για τηντελευταία καμινάδα του νομού μας», τόνισε μετ’ επιτάσεως ο κ.Καραλίδηςαναθυμούμενος μέρες του 1992. «Δεν θα πρέπει να ζήσουμε τα γεγονότα του2008 μετο κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ», είπε και ζήτησε να τεθεί το θέμασ’ όλατα δημοτικά συμβούλια και στο περιφερειακό, να κατατεθούν ψηφίσματαώστε ναδοθεί ένα ηχηρό μήνυμα. «Βρισκόμαστε προ ειλλημένων αποφάσεων», σημείωσε ο κ. Παυλίδης καιεξέφρασε το φόβο του ότι υπάρχει μια μεθόδευση μέσα από την αύξηση τουμετοχικού κεφαλαίου η ΣΕΚΑΠ που έτσι θ’ αλλάξει χέρια. Ζήτησε μιακαθαρή θέσηαπ’ όλους και αγώνα γιατί: «…αυτός ο τόπος δεν χωράει άλλο κατήφορο»,όπωςχαρακτηριστικά είπε.
Αντίθετοςσε «ξεπερασμένα μοντέλα αγώνα (με τον μητροπολίτη μπροστά)»,  δήλωσε ο κ. Μπένης καιζήτησε πιο δραστικάμέτρα: «Τις παραιτήσεις μας κύριοι από τον βουλευτή ως τον τελευταίοαντιδήμαρχο»! Την κινητοποίηση της κοινωνίας ζήτησε ο κ.Χατζηευαγγέλου, ο δεκ. Τσολακίδης επεσήμανε ότι η κοινωνία μας πληρώνει παθογένειες τουσυνεταιριστικού κινήματος τονίζοντας ότι προαπαιτείται μια ρεαλιστικήπρότασηγια τη διάσωση της εταιρείας. «Η ΣΕΚΑΠ είναι το καμάρι της περιοχήςμας, είναιμοχλός ανάπτυξης και είναι επιβεβλημένη η διατήρησή της», υπογράμμισε οαντιδήμαρχος του δήμου Νέστου κ. Καμπούρης.
 
Πούλιος:«Αν δεν ματώσουμε δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί»
Τηνάποψή του με βάση τα τεχνοκρατικά γνωρίσματα της εταιρείας εξέφρασε οδιευθυντής της ΣΕΚΑΠ κ. Χρήστος Πούλιος. Συγκεκριμένα ο κ. Πούλιοςτόνισε ότιαυτό που προέχει είναι η διάσωση της εταιρείας και ότι για να γίνειαυτόχρειάζεται να πέσουν νέα κεφάλαια στην εταιρεία είτε από μετόχους είτεαπόξένους. Επεσήμανε ότι το μετοχικό κεφάλαιο των 11 εκ. ευρώ στερεί τηδυνατότηταστην εταιρεία να τζιράρει 250 εκ. ευρώ ετησίως και ότι αποτελείμονόδρομο ηαύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στα 25 εκ. ευρώ. Είπε επίσης ότι η ΣΕΚΑΠδέχεταιέναν ανηλεή πόλεμο τόσο από την αύξηση των φόρων (τέταρτη αύξηση τωνπαγίωνφόρων που χτυπά τα φτηνά τσιγάρα στα δύο τελευταία χρόνια) όσο και απόσυγκεκριμένη πολυεθνική που δίνει δώρα σε καταστηματάρχες να αποσύρουντατσιγάρα της ΣΕΚΑΠ. Επίσης τόνισε ότι η τοπική κοινωνία δεν στηρίζει όσο θα’ πρεπε τα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠκαι ζήτησε τηνέμπρακτη στήριξή της. Τέλος διευκρίνισε ότι η ΣΕΚΑΠ είναι Α.Ε. πουλειτουργείμε κανόνες αγοράς και ότι άμεσα απαιτείται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης καικεφάλαια για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της σ’ ένα εξόχως αντίξοοανταγωνιστικό περιβάλλον, ζητώντας παράλληλα καλύτερη αντιμετώπιση απότην ΑΤΕ:«Θα ματώσουμε, όμως αν δεν γίνει αυτό δεν μπορούμε να είμαστεανταγωνιστικοίκαι αυτό  πουπροέχει είναι η βιωσιμότητατης εταιρείας», κατέληξε ο κ. Πούλιος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…