Καθ’ οδόν το χρίσμα στον Μωραΐτη

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Έβαλαν νερό στο κρασί τους οι δύο «γαλάζιοι» «μνηστήρες» τουΕπιμελητηρίου – Μωραΐτης και Κάλφας – και χάριν της ενότητας τηςπαράταξης αλλάκαι των «πιέσεων» από τα κεντρικά που φοβούνται τη διάσπαση  αποφάσισαν να δώσουν ταχέρια και ναδεσμευτούν ότι θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού αυτός στον οποίο θαδοθεί τοχρίσμα, ενώ σε περίπτωση που δεν δοθεί θα συνεχίσουν τον δρόμο τους οκαθείςξεχωριστά…και θα στηρίξει ο ένας τον άλλο μετά τις εκλογές και ανκάποιος απότους δυο πλειοψηφήσει.
 
Συμφωνία κυρίων…
Η «συμφωνία κυρίων» μεταξύ Μωραϊτη και  Κάλφαεπήλθε τελικάτο Σάββατο σε μια κατ’ ιδίαν μεταξύ τους συνάντηση μετά από τρειςάκαρπεςάτυπες και μια επίσημη με τα μέλη της ΝΟΔΕ. Κομβικό σημείο τηςσυμφωνίας ήταντο γεγονός ότι ο κ. Μωραϊτης δέχτηκε να είναι υποψήφιος σε συνδυασμό μεεπικεφαλής τον κ. Κάλφα αν δοθεί σ’ αυτόν το χρίσμα του κόμματος κάτιγια τοοποίο ο κ. Κάλφας είχε δεσμευτεί εξ’ αρχής.  
Πηγές του «Ε» αναφέρουν όμως ότι θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μωραϊτηςείναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα καθώς παρότι έγινε παρέμβαση από τονπρώηνβουλευτή της Ν.Δ. κ. Τσαλίδη στον κ. Σουφλιά, υπέρ του κ. Κάλφα, υπερίσχυσε ο κ. Κοντός που υποστηρίζειτηνυποψηφιότητα Μωραΐτη. Κατά συνέπεια η ενωτική χειρονομία Μωραΐτηεκτιμάται ως«εκ του ασφαλούς» καθώς προέβη σ’ αυτή την υπέρβαση μόνο αφού γνώριζε ότι έχει στο τσεπάκι του τοχρίσμα το οποίο και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από ώρα σε ώρα.
 
Ο ρόλος της ΝΟΔΕ
Ο ρόλος της ΝΟΔΕ περιορίστηκε στο να κρατήσει τις ισορροπίεςαφήνοντας στα κεντρικά να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Κράτησε ίσεςαποστάσεις από τους δύο υποψηφίους, θέτοντας τους όμως προ των ευθυνώντους γιατη διάσπαση της παράταξης και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κατεβούνενωμένοικαθώς απ’ την αντίπαλη πλευρά υπάρχει μεγάλη συσπείρωση και επιπλέονυπάρχεικαι ο παράγοντας «μουσουλμάνοι».
 
Ο ρόλος των αφανών υποστηριχτών της υποψηφιότητας Κάλφα
Παρότι ο ίδιος ο κ. Κάλφας δεν θέλησε να πει τίποτε που ναπαραπέμπει σε «άδειασμα» από τους υποστηριχτές του ωστόσο αποτελείκοινόμυστικό ότι κάποιοι που κινούνται στο παρασκήνιο και επ’ ουδενί δενθέλουν  – για τουςδικούς τους λόγους – τηνυποψηφιότητα του κ. Μωραΐτη,  του«φούσκωσαν τα μυαλά» ότι θα τον στηρίξουν. Όμως και θέλησαν να μείνουνανώνυμοικαι στην πιο κρίσιμη στιγμή και όταν είδαν ότι άλλη τροπή παίρνουν ταπράγματα,  τα«μάζεψαν» αφού ούτως ήάλλως δεν είχαν δεσμευτεί δημόσια.
Ο ρόλος του κ. Αγκόρτσα
Το όνομά του «παίζει» έντονα σε διάφορους κύκλος για υποψήφιοςεπικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού και υπάρχει μια ομάδα που το προωθεί.   Ο ίδιος όμωςκρατά κλειστά τα χαρτιά τουσυνιστώντας υπομονή ως την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι …καταληκτικήημερομηνία κατάθεσης υποψηφίων συνδυασμών.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες μας στο ξενοδοχείο του δίνουν καιπαίρνουν οι επαφές. Πλην του κ. Σγουρίδη και του κ. κ. Τσιακίρογλου τιςπροηγούμενες μέρες,  τηνΚυριακήεθεάθησαν εκεί ο κ. Μωραϊτης μετά του κ. Κάλφα αλλά και η πολιτευτής καΓεωργίαΑνδρέου και το μέλος της ΝΟΔΕ η κα Χρυσούλα Δημούδη   
 
Ποιο είναι το εκλογικό σώμα του Επιμελητηρίου Ξάνθης
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου στο εμπορικό τμήμα τα«τακτοποιημένα» μέλη από άποψη καταβολής εισφορών ανέρχονται σε 1.316όμωςδικαίωμα ψήφου (λόγω των εταιριών έχουν 1.539. Αντιστοίχως στο τμήμαυπηρεσιώντα τακτοποιημένα μέλη ανέρχονται σε 1.528 και ψηφίζουν 1.808 ενώ στοτμήμαμεταποίηση 1.290 και δικαίωμα ψήφου (λόγω εταιρειών έχουν 1.754.Συνολικάδικαίωμα ψήφου έχουν 5.101 μέλη επί συνόλου 6.200 εγγεγραμμένων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…