Ήρθε η ώρα του Λιμνίου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr
 
 
Μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών«πινελιά» προτίθεται να «ζωγραφίσει» ο δήμος Ξάνθης, αναμορφώνοντας,αναπλάθοντας και κάνοντας με λίγα λόγια αγνώριστη την εγκαταλειμμένηπεριοχήτου Λιμνίου που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «άντρο» των περιθωριακώνκαι στόχοςβανδαλισμών. Ήδη η μελέτη που έχει εκπονηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίεςτουδήμου είναι έτοιμη, το έργο έχει «κλειδωμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑκαιαναμένεται το πράσινο φως της Περιφέρεια με την έγκριση τηςδημοπράτησης.
 
Είναι μια πρωτοποριακήμελέτη
Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητατης ανάπλασης του χώρου του Λιμνίου, προκειμένου να αποκτήσει η πόλημιαπεριβαλλοντική όαση καθώς πρόκειται για μια περιοχή φυσικούς κάλους, νακαταστεί πόλος έλξης των δημοτών κάθε ηλικίας που θα έχουν τηνδυνατότητα τηςεπαφής με τη φύση αλλά και της άσκησης αθλητικών δραστηριοτήτων από ταπαιδιάκαθώς επίσης να αναβαθμιστεί η περιοχή και να αποκτήσουν υπεραξία οι  επαγγελματικοί χώροι τηςπεριοχής, ο δήμοςΞάνθης αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα του Λιμνίου: «Θέλουμε να δώσουμεπροοπτική σ’αυτό το χώρο, να καταστεί τόπος αναψυχής με πεζόδρομους,ποδηλατοδρόμουςειδικούς χώρους για κατοικίδια και θεματικά πάρκα με φυτά των 4 εποχών με αρωματικά φυτά καιβότανα της περιοχής μας. Να μπορούν να τον επισκέπτονται μικροί καιμεγάλοι  και να τονχαίρονται. Θα δημιουργηθούνπαιδότοποι και παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν παιχνίδια πουέχουνσχέση με τα στοιχεία της φύσης και πως τα αισθάνονται οι ανθρώπινεςαισθήσεις.  Είναιμια πρωτοποριακή μελέτη με ευρωπαϊκέςπροδιαγραφές. Περιμένουμε την έγκριση της δημοπράτησης», τονίζειεμφανώςικαονοποιημένος ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης.
 
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τουέργου
Προϋπολογισμός: 1.100.000 ευρώ– Περιοχή παρέμβασης 11,5 στρέμματα
Η περιοχή παρέμβασης είναι η παρόχθιατου χείμαρρου Κοσύνθου από το ύψος της γέφυρας στον Ναό Κων/νου και Ελένης έως τη γέφυρα τουσυνοικισμού Σαμακώβ σε έκταση περίπου 11, 5 στρεμμάτων. Η εν λόγωέκταση έχειτην προοπτική να εξελιχθεί σε χώρο αναψυχής με θεματικά πάρκα,πεζοδρόμους περιπάτουμε καθιστικά, ειδικό χώρο δραστηριοτήτων για κατοικίδια ζώα καιποδηλατόδρομοπου θα συνδεθεί με τον ποδηλατόδρομο που προβλέπεται να γίνει από τούψος τηςγέφυρας στον Ιερό Ναό Κων/νου και Ελένης έως τη γέφυρα του συνοικισμούΣαμακώβκαι. με το Πανεπιστήμιο επί της οδού Β, Σοφίας, μετά μέσω του νέουδρόμου πουθα διανοιχθεί πίσω από το κτίριο της Πυροσβεστικής να διασχίσει τοπαζάρι καινα επιστρέψει στην περιοχή του Λιμνίου. Υπάρχει η δυνατότητα περάσματοςτουποδηλατοδρόμου στην απέναντι όχθη μέσω της πεζογέφυρας που υπάρχει στημέση τηςέκτασης, Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.100.000,00 ευρώσυμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%.
 
Οι τέσσερις εποχές …στο Λιμνίο
Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει τηνεκτέλεση των παρακάτω εργασιών:
1)Την δημιουργία τριών θεματικώνπάρκων που θα αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης. Το ένα θέμαείναιοι 4 εποχές, με φυτά που ευδοκιμούν και ανθίζουν και στις τέσσεριςεποχές τουχρόνου δημιουργώντας ευχάριστο περιβάλλον για περίπατο καιδραστηριότητες όλητην περίοδο του χρόνου. Το δεύτερο αφορά βότανα και αρωματικά φυτά πουσυναντούμε στον ελλαδικό χώρο που Θα μπορούν να γνωρίζουν και ναπληροφορούνταιοι επισκέπτες του πάρκου μέσω ειδικής σήμανσης. Και τα δύο αυτάθεματικά πάρκακαθώς και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις πρασίνου θα υποστηρίζονται μεαρδευτικόδίκτυο και φρεάτια για το πότισμα και την συντήρηση των φυτών. Το τρίτοθεματικό πάρκο αφορά την τοποθέτηση διαφόρων παιχνιδιών εξωτερικούχώρου πουαφορούν τα στοιχεία της φύσης καθώς και τις ανθρώπινες αισθήσεις. Έτσιοιμικροί, επισκέπτες, αλλά και οι μεγάλοι, θα μπορούν να παίξουν και νααισθανθούν τον άνεμο, τον ήχο, το φως, την κίνηση και άλλα στοιχεία.
 
Πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος
2)Την κατασκευή δικτύουπεζοδρόμων σε όλο το μήκος της εν λόγω έκτασης, δημιουργώντας διάφορεςεναλλακτικές πορείες περνώντας και απολαμβάνοντας τα θεματικά πάρκα. Ηείσοδοςστο πάρκο θα γίνεται από πέντε σημεία. Από την δυτική πλευρά και τηνοδό Β.Σοφίας, την νότια πλευρά με την είσοδο που θα δημιουργηθεί στηνπερίφραξηπαραπλεύρως του κολυμβητηρίου καθώς και την υπάρχουσα είσοδο από τηνμεριά τουπαζαριού, την ανατολική πλευρά και την είσοδο που υφίσταται κοντά στηγέφυρατου ιερού Ναού Κ ων/νου και Ελένης και τέλος την βόρεια πλευρά και τηνείσοδοαπό την κρεμαστή πεζογέφυρα.
3)Την κατασκευή λωρίδας πλάτους2.00μ από έγχρωμο σκυρόδεμα για την αποκλειστική κίνηση ποδηλάτων σεδύοκατευθύνσεις με δακτυλίους αναστροφής στις δύο άκρες της έκτασης, μεσήμανση σεδιάφορα σημεία του ποδηλατοδρόμου και ποδηλατοστάτες σε σημείαενδιαφέροντοςκαι καθιστικά του πάρκου, για στάση και ενασχόληση με τα θεματικάπάρκα. Ηδιαδρομή του ποδηλάτου ακολουθεί πορεία τόσο δίπλα στο ποτάμι όσο καιανάμεσαστα δέντρα, ενώ σε κάποια σημεία του οδεύει παράλληλα σε τμήμα τουπεζοδρόμου.
 
Και τα κατοικίδια έχουν τοχώρο τους…
4.Την κατασκευή ειδικού χώροδραστηριοτήτων για κατοικίδια ζώα σε παρόχθιο τμήμα της έκτασης, μεκαθιστικάκαι χαμηλή περίφραξη για την προστασία των κατοικιδίων. Τόσο στον χώροαυτό όσοκαι διάφορα άλλα σημεία του πάρκου Θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι για ταπεριττώματα των κατοικίδιων με σήμανση πάνω στον κύριο όγκο τους.
5.Την δημιουργία καθιστικών σεδιάφορα σημεία του χώρου για στάση και ξεκούραση, που κάποια από αυτάσυνδυάζονται με μικρές πέργκολες για αναρριχώμενα φυτά. Σε όλες τιςεισόδουςαλλά και μέσα στο πάρκο θα τοποθετηθούν ρυθμιστικές και πληροφοριακέςπινακίδεςδαπέδου, τασάκια άμμου θα υπάρχουν σε διάφορα σημεία του πάρκου για τηναποφυγήρύπανσης του χώρου.
 
Ανακαίνιση της ξύλινης γέφυρας
8.Την ανακαίνιση των τουαλετών αλλάκαι την δημιουργία μικρής αποθήκης για την εξυπηρέτηση του πάρκου, θαανακαινιστούν επίσης η ξύλινη γέφυρα και τα υφιστάμενα κιγκλιδώματα καικλιμακοστάσια όπου χρειάζεται, καθώς εξωτερικά και ο μύλος πουβρίσκεται κοντάστο κολυμβητήριο, ενώ θα απομακρυνθούν τα δομικά στοιχεία παλιώναποθηκών καιπρόχειρων κατασκευών. Η λίμνη θα έχει όλα τασυστήματα που προβλέπονταιγια να διατηρείται καθαρή και να μην πρασινίζει το νερό. Η τελικήδιαμόρφωσητης λίμνης θα γίνει με κροκάλες, πέτρες, άμμο και ότι άλλο θα χρειαστείγια τηνδιαμόρφωση και να κρυφτεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός.
9.Δημιουργία περίφραξης συνολικούύψους 2,50μ. με εισόδους για την προστασία του χώρου κατά τιςνυχτερινές ώρες.Οι υφιστάμενες μεταλλικές είσοδοι θα ανακαινιστούν και θα συμπληρωθούνόπουχρειάζεται. Επίσης θα γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν τοφωτισμόκαι δίκτυο σωληνώσεων και φρεατίων για το πότισμα του πάρκου θαδημιουργηθεί μετον κατάλληλο εξοπλισμό, καθώς και το απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικόδίκτυο γιατην υποστήριξη των εγκαταστάσεων του πάρκο

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…