28/03/2011

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
   
Η φημολογία των τελευταίων μηνώνότι στο σχέδιο εξυγίανσης της ΑΤΕ συμπεριλαμβάνεται και η απεμπλοκή τηςαπό τιςθυγατρικές της,  ΕΒΖ– ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ καιΔΩΔΩΝΗ έχει πλέον επισφραγιστεί με απόφαση του διοικητικού τηςσυμβουλίου καιπλέον η ΑΤΕ προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση των δυοεταιρειώνΕΒΖ – ΕΛΒΙΖ αρχικά και έπονται και οι υπόλοιπες.
Πωλητήριοαπό ΑΤΕ σε ΕΒΖ – ΕΛΒΙΖ
Την απόφαση έλαβε το διοικητικόσυμβούλιο της ΑΤΕbank στη συνεδρίαση της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου. Όπωςμάλισταανακοίνωσε η τράπεζα, για τη διαδικασία θα προσληφθεί και ειδικόςσύμβουλοςπώλησης.
 
Οι πρώτοι «μνηστήρες»
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Agronews”, η προκήρυξη του διαγωνισμού σημαίνει ότι αργά ήγρήγορα θα αποκαλυφθούν οι “μνηστήρες” που έχουν ήδη αρχίσει να περιτριγυρίζουν την ΕΒΖ και οιπερισσότεροι εκτων οποίων ομιλούν…τη γερμανική». Oιπληροφορίες θέλουν τουςΓερμανούς να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαπραγμάτευση που θα αρχίσειπολύσύντομα, καθώς δύο τουλάχιστον ενδιαφερόμενοι όμιλοι έχουν ήδη δώσει τοπαρώνστις πρώτες διερευνητικές επαφές με τα στελέχη της βιομηχανίας.
Η πρώτη είναι η γνωστή για τηδραστηριότητά της στο κλάδο της ζάχαρης Nord Zucker, ακολουθούμενη απότηνBaywa, το ενδιαφέρον της οποίας για «δουλειές» στην Ελλάδα κάθε άλλοπαρά έχειατονήσει – παρά την «τραυματική» εμπειρία που είχε πριν από ένα χρόνοπερίπουαπό τις επαφές της με παραδοσιακούς συνεταιριστές, όταν έπεσε στοτραπέζι ηπρόταση δημιουργίας μεικτού σχήματος στο οποίο θα συμμετείχαν καισυνεταιρισμοί.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίεςτου «Ε» ένας άλλος ακόμη «μνηστήρας» είναι η τουρκική τράπεζα ZIRAAT.
 
Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ ζητούνδουλειά…
Το απεύχονταν αλλά είναι γεγονόςκαι οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ Ξάνθης περιμένουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδροςτουσωματείου κ. Χατζηκατσούπης μιλώντας στο «Ε» επεσήμανε: «Περιμένουμεαπό τοναν. υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μας πούνετι θαγίνει, γιατί είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Ο κ. Σκανδαλίδης μας είπεότιγίνεται μια προσπάθεια να πάρει το ποσοστό της ΑΤΕ (περίπου 82%)κάποιοςφορέας. Η αγωνία μας είναι ότι αν το πάρει κάποιος ιδιώτης μπορεί ναμηνλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ξάνθης και Λάρισας αλλά και τα υπόλοιπα. Αντην ΕΒΖτην πάρουν ιδιώτες η χώρα μας θα καταθέσει σ’ αυτούς την ποσόστωση των158.000τόνων. Αν δεν θέσουν σε λειτουργία τα εργοστάσια τότε δεν θα υπάρχειπαραγωγήζάχαρης και θα αυξηθούν οι εισαγωγές πάνω από τα 6 εκ. ευρώ που είναιτώραΣυμφέρει αυτό στη χώρα μας; Παράλληλα θα πληγούν και οιτευτολοπαραγωγοί καιμια σειρά άλλοι κλάδοι. Εμείς θα διεκδικήσουμε να λειτουργήσουν …ναξανακαπνίσουν τα φουγάρα».
Να σημειώσουμε ότι η ΕΒΖ είναιζημιογόνος. Φέτος όμως δήλωσε 27 εκ. ζημιές έναντι 48 εκ. την περσινήχρονιά.
Σ’ ότι αφορά την ΕΛΒΙΖ Ξάνθηςακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ «μουδιασμένοι» είναι οιεργαζόμενοιστη ΣΕΚΑΠ καθώς γνωρίζουν ότι μετά την ΕΒΖ και την ΕΛΒΙΖ θα πάρει ηΣΕΚΑΠ…τησκυτάλη στην πώληση!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…