Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Η παραγωγή, το «κλειδί» της ανάπτυξης

Η παραγωγή, το «κλειδί» της ανάπτυξης

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Είπαν την λέξη κλειδί: «Παραγωγή», ως μοναδικό προαπαιτούμενο γιατην ανάπτυξη και κατέθεσαν την δική τους πρόταση για την επίτευξη τουστόχουτης εξόδου της χώρας μας από την κρίση. Παραγωγή που θα προέλθει μέσααπό τηστήριξη του ιδιωτικού τομέα και θα τονώσει το ισοζύγιο εξαγωγώνδιασφαλίζονταςκαι δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Αυτός ήταν οκεντρικός άξοναςτου σχεδίου – πρόταση που κατέθεσε η Ένωση Πολιτών στην ημερίδα πουδιοργάνωσετην Κυριακή 5 Δεκεμβρίου το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ελισσώ» με τησυμμετοχή τουΕπιμελητηρίου Ξάνθης και του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης.
 
Κατέθεσαν σχέδιο ανάπτυξης
«Κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών για στροφή τηςκαταναλωτικής δύναμης στα ελληνικά προϊόντα και εταιρείες με απώτεροσκοπό τηνεισαγωγή 30 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία», ήταν το θέμα τηςημερίδας και οπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών κ. Κώστα Ανδρεάδης κατέθεσε την άποψή του:«Βλέπουμε τις δραματικές εξελίξεις στη χώρας μας. Θεωρούμε ότι ήρθε ηώρα νακάνουμε κάτι. Πολλά ακούγονται περί ανάπτυξης εμείς σαν απλοί πολίτεςκαταθέτουμε μια πρόταση πως μπορούμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης
Έχουμε ένα χρέος 350 δις, εξαγωγές 15 δις και 45 δις εισαγωγές Αυτόδεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι θανατηφόρο για την οικονομία μας.  Αν δεν αντιστρέψουμεεισαγωγές  -εξαγωγές έχουμε τελειώσει. Αν δεν μπει οιδιωτικός τομέας σε παραγωγή αυτή η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά.Μπαίνουμεσε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία ξεπερνά το 15%. Όσο σβήνει οιδιωτικός τομέας, σβήνει η παραγωγή δεν θα έχουμε ποιον ναφορολογήσουμε δεν θαξέρουμε ποιον να στηρίζουμε με βοηθήματα. Ο μόνος τρόπος είναι να μπεισεπαραγωγή ο ιδιωτικός τομέας. Είναι 3 εκ. εργαζόμενοι, είναι η καρδιά αυτής της χώρας.
Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε από μόνοι μας. Δεν πρέπει ναπεριμένουμε σωτήρες…», κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης. Σημειώνουμε ότι η ΈνωσηΠολιτώνείναι ένα κοινωνικό κίνημα και όχι πολιτικός φορέας.
 
«Παραγωγή» η μαγική λέξη
Σ’ αυτή την άποψη συνηγόρησε και ο κ. Σκαρλάτος που παραβρέθηκε στηνημερίδα: «Άλλος τρόπος για να υπάρξει ανάπτυξη σε μόνιμη βάση από το ναστηριχθεί η παραγωγή δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάπτυξη αυτήπουστηρίζεται στη ζήτηση διότι ζήτηση χωρίς συγχρόνως παραγωγή δημιουργείέναφαύλο κύκλο εξαγωγής εισοδήματος από την χώρα μας.
Δεν έχουμε φτάσει σ’ εκείνο το βαθμό που να στηρίζουμε την ανάπτυξηστην παροχή υπηρεσιών γιατί σήμερα αποδεικνύεται ότι όσες χώρες είχαναυτή τηδυνατότητα είχαν προωθήσει την καινοτομία, τις επιστήμες ούτε και αυτοίμπορούννα στηρίζουν την ανάπτυξή τους μόνο σ’ αυτό τον τομέα και ήδηξαναμπαίνουν στηδιαδικασία να ξαναφέρουν πίσω ένα κομμάτι της παραγωγής.
Πρέπει να υπάρχει το πολιτικό προαπαιτούμενο που θα στηρίξει αυτό τοσχέδιο
και να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή συνδέοντας τον πρωτογενήτομέα με την  μεταποίηση.ΤοόραμαΜπαλτατζή στην περιοχή μας που ήταν αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέαήτανσωστό,  το αν έχειβαλτώσει είναι γνωστοίοι λόγοι…».
Τέλος να σημειώσουμε ότι αν και το θέμα ήταν καυτό και επίκαιρο ησυμμετοχή των πολιτών ήταν μικρή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μάνος Χατζιδάκις: επίκαιρος παρά ποτέ

Επιμέλεια: Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  «Η ευρωπαϊκή ενότητα τι νομίζετε ότι ε…