Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Αδικούνται οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών

Αδικούνται οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών

0

Μία πολύ σωστή και ουσιαστική ερώτηση υπέβαλεπρος τονυπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη.
Αφορά τους δικαιούχους επιδόματος για τις ορεινές καιμειονεκτικές περιοχές του νομού μας οι οποίοι αδικούνται σήμερα με τηνπαρούσανομοθετική ερμηνεία. Γι’ αυτό και ζητά ο βουλευτής την συμπλήρωση τουσχετικούνόμου για την άρση της αδικίας.
Το πλήρες κείμενο του βουλευτή προς τον υπουργό αναφέρει:
 
Κύριε Υπουργέ,
Η χορήγηση επιδόματος στους κατοίκους ορεινών καιμειονεκτικών περιοχών στον Νομό της Ξάνθης παρουσιάζει σημαντικά κενάγιατί δενλαμβάνονται υπόψη παράμετροι που αφορούν στις ιδιαίτερες συνθήκεςδιαβίωσης τωνκατοίκων σε αυτές τις περιοχές του Νομού μας.
Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στον ορεινόόγκο της Ξάνθης, όπου περισσότερες των μια οικογένειες ζουν κάτω απότην ίδιαστέγη. Σε μια κατοικία μπορεί να συμβιώνουν πολυμελείς οικογένειες,όπωςπαραδείγματος χάριν, οι γονείς με τις οικογένειες των παιδιών και τουςγέροντες.
Η συμβίωση των οικογενειών προκαλείται αναγκαστικά από τηνπολεοδομική νομοθεσία που ίσχυε και παλαιότερα και σήμερα, και που δενεπιτρέπει στους κατοίκους των περιοχών να προχωρήσουν στην δόμηση νέωνκατοικιών. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της φύσης του εδάφους και του δασικούχαρακτήρα των περιοχών δεν κατέστη δυνατή η επέκταση των οικισμών εδώκαιδεκαετίες. Επιπλέον οι εκτάσεις που κατέχουν οι κάτοικοι βρίσκονταιεκτός τωνορίων των οικισμών, συνεπώς δεν είναι άρτιες και οικοδομήσιμες βάση τωνκείμενων διατάξεων.
Η σημαντικότερη, ωστόσο, παράμετρος είναι ότι οι κάτοικοιτων περιοχών αυτών, παρόλες τις δυσκολίες στην στέγαση, τα οικονομικάπροβλήματα και του δυσπρόσιτου των περιοχών, δεν χαρακτηρίζονται απόμεταναστευτική διάθεση αλλά θέλουν να παραμείνουν στα χωριά τουςαναγκάζονται,συνεπώς, να διαβιώνουν σε περιορισμένου εμβαδού κατοικίες και οικόπεδα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου δικαιούχοι του επιδόματοςλογίζονται οι «αρχηγοί νοικοκυριού», γεγονός που δημιουργεί προβλήματακαθώς σεένα νοικοκυριό ζουν περισσότερες οικογένειες. Έτσι παρουσιάζεται τοφαινόμενο οεπικεφαλής της μιας οικογένειας να λαμβάνει το επίδομα και να μην τολαμβάνει οεπικεφαλής της άλλης οικογένειας, η οποία συγκατοικεί στο ίδιοι σπίτι.
Επειδή, η χορήγηση του επιδόματος θα έπρεπε να αφορά φυσικάπρόσωπα και όχι το νοικοκυριό εν γένει,
Επειδή, η χορήγηση του επιδόματος μόνο στον επικεφαλής τηςμιας εκ των οικογενειών που συμβιώνουν είναι κοινωνικά άδικη,
Επειδή, οι οικογένειες αυτές συμβιώνουν εξαιτίας τωνσυνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και συνεχίζονται μέχρισήμερα,
Επειδή, επιπλέον οι οικογένειες των ορεινών και μειονεκτικώνπεριοχών πλήττονται από την ραγδαία μείωση των αγροτικών εισοδημάτωνκαι τηςοικοδομικής δραστηριότητας, τομείς στους οποίους απασχολούνταν κατάκύριο λόγο,
Επειδή, η εισοδηματική ενίσχυση των οικογενειών στις ορεινέςκαι μειονεκτικές περιοχές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις ίδιεςαλλά καιευρύτερα για την οικονομία του Νομού μας που πλήττεται από τηνοικονομικήκρίση,
Επειδή, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι τα χωριά μαςθα έχουν ζωή και δεν θα μαραζώσουν,
 
Ερωτάσθε:
1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην συμπλήρωση των δικαιούχων,προκειμένου να αντιμετωπιστεί τα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στιςορεινέςκαι μειονεκτικές περιοχές της Ξάνθης;
 
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2010
Βουλευτής Ξάνθης
Μάντατζη Τσετίν

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μάνος Χατζιδάκις: επίκαιρος παρά ποτέ

Επιμέλεια: Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  «Η ευρωπαϊκή ενότητα τι νομίζετε ότι ε…