Βόρειοι μασκαράδες

0

Την ώρα που εμείς ετοιμαζόμαστε για το αποκορύφωμα των απόκρεω, τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, η υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθεί να προσαρμοστεί ξανά στους ρυθμούς της καθημερινότητας μιας και οι μέρες του χορού, του τραγουδιού και του ξεσαλώματος αποτελούν παρελθόν για τη φετινή χρονιά. Αυτό γιατί το καθολικό Πάσχα γιορτάζεται μια εβδομάδα πριν από το ορθόδοξο και άρα όλες οι…τελετουργίες λαμβάνουν χώρα νωρίτερα.
Το «Ε» ταξιδεύει σήμερα τους αναγνώστες του στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιείται το πιο φημισμένο καρναβάλι της χώρας, αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν "Vastelaovend". Και αν νομίζουμε ότι οι «Βόρειοι» δεν ξέρουν από καρναβάλι, μάλλον δεν έχουμε λάβει τις σωστές πληροφορίες, διότι οι Ολλανδοί για τρεις συνεχόμενες μέρες ξεχνούν το σπίτι, τη δουλειά, τις έννοιες ακόμα και την οικογένειά τους προκειμένου να ξεφαντώσουν με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τις δικές τους απόκριες. Και βέβαια, όσον αφορά τη χώρα αυτή, κανένα καρναβάλι δεν είναι τόσο φαντασμαγορικό όσο αυτό του Μάαστριχτ. Η πόλη βρίσκεται στη νοτιότερη επαρχία της Ολλανδίας, το Limburg, πολύ κοντά στη Γερμανία και έχει 120.000 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά τις ημέρες του καρναβαλιού, αφού όλος ο πληθυσμός της χώρας, τουρίστες, κάτοικοι γειτονικών χωρών και φοιτητές που σπουδάζουν εκεί ταξιδεύουν προκειμένου να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.
Αρχικά επρόκειτο για μια βουργουνδική γιορτή που διαμορφώθηκε μέσα από ρωμαϊκά τελετουργικά γονιμότητας, κέλτικα απομεινάρια ρωμαϊκών γιορτών και εκκλησιαστικά δρώμενα με ρίζες παγανιστικές. Σήμερα αποτελεί μια ευφάνταστη φιέστα με τις δικές της μουσικές και παραδόσεις. Κάθε χρόνο ορίζεται ένας νέος «Πρίγκιπας του Καρναβαλιού» που ακολουθείται από το «Συμβούλιο των 11» και μαζί τους εκλέγεται και το καρναβαλικό τραγούδι της χρονιάς που αντηχεί συνεχώς σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Κεντρικό γεγονός αποτελεί η καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής. Πολύχρωμα και αστραφτερά κουστούμια, στολισμένα άρματα, καροτσάκια και μηχανάκια αλλά και πληθώρα από μπάντες διασχίζουν τα γραφικά δρομάκια της πόλης ξεκινώντας από τη μεσαιωνική πλατεία "Vrijthof". Το κέφι, η ζωντάνια, οι φωνές και οι χιλιάδες καρναβαλιστές φέρνουν στο νου τις εγχώριες εκδηλώσεις, μόνο που οι Ολλανδοί ξεφαντώνουν μόνο με ντόπια τραγούδια (στην τοπική διάλεκτο μάλιστα!) και φυσικά δεν πτοούνται από την βροχή που είναι παρούσα σχεδόν κάθε χρόνο!
Χαρακτηριστικό του καρναβαλιού είναι η συμμετοχή ατόμων κάθε ηλικίας, η φαντασία, το κέφι, το χιούμορ και η αγαπημένη στους Ολλανδούς ειρωνεία. Δε διστάζουν μάλιστα να κυκλοφορούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας με το μωρό στην αγκαλιά και το καροτσάκι γεμάτο με ποτά, μπύρες και συνοδευτικά…σνακς!
Τα πρόσωπα Ολλανδών και μη μαρτυρούσαν και φέτος εξαιρετικό ενθουσιασμό για το γεγονός, τα μπαρ και οι δρόμοι γέμιζαν ασφυκτικά, ενώ και τα κουστούμια αποδείκνυαν τη φαντασία, το μεράκι αλλά και τη σαρκαστική διάθεση των Ολλανδών για το εθνικό γίγνεσθαι. Παρά την εξάντληση από το ατέλειωτο γλέντι κανείς δεν έδειχνε διατεθειμένος να αποχωριστεί τη στολή του το βράδυ της Κυριακής, και οι μπάντες, οργανωμένες και μη, συνέχισαν να πλημμυρίζουν την πόλη με καρναβαλικές παραδοσιακές μουσικές μέχρι το ξημέρωμα, όταν πια η «παράσταση» είχε λάβει τέλος.
Τώρα είναι η δική μας σειρά. Καλό καρναβάλι σε όλους!
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης δίπλα στους φοιτητές που δικάζονται σήμερα

Η Ένωση Λειτουργa…