Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ενισχύονται τα οικονομικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Ενισχύονται τα οικονομικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

0

Φορολογικά κίνητρα όπως έκπτωση στο εισόδημα ή επιστροφή ΦΠΑ μελετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την εφαρμογή του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, το οποίο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε προαναγγείλει ότι θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, χωρίς ωστόσο να έχει δεσμεύσει τα απαραίτητα κονδύλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 400 εκατ. ευρώ που η πρώην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει ότι θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν διασφαλιστεί μόλις 50 εκατ. ευρώ και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης του προγράμματος και έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις φοροαπαλλαγές ή και στον συνδυασμό με τις επιδοτήσεις. Βεβαίως ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης επιμένει όχι τα χρήματα υπάρχουν και μάλιστα σε πρόσφατη τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον κ. Μανιάτη επέμεινε ότι τα χρήματα υπάρχουν και τον προέτρεψε να μην επαφίεται στις εισηγήσεις των υπηρεσιών αλλά να αναζητήσει κονδύλια. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης προγραμματίζει να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό αύριο στα γραφεία της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης.

Πάντως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι η ανεύρεση επιπλέον πόρων είναι δύσκολη, η βούληση της πολιτικής ηγεσίας για την υλοποίηση του προγράμματος είναι δεδομένη και μάλιστα επιδιώκεται να απεμπλακεί η υπόθεση έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε το πρόγραμμα να τρέξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός συνδυασμού επιδοτήσεων και φορολογικών κινήτρων, ενώ ο κ. Μανιάτης έχει ζητήσει προτάσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), το ΨΨΕ και την ΚΕΔΚΕ. Από το ΤΕΕ και το WWF  μάλιστα ζήτησε μεταφορά εμπειρίας από την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλες χώρες ιης Ευρώπης και εξειδίκευση της για την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα, όπως είχε παρουσιαστεί από τον πρώην υπουργό Κ. Χατζηδάκη, προέβλεπε χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης και συνολικό ποσό με την ίδια συμμετοχή στο 1 δισ. ευρώ. Με την εφαρμογή του θα επισκευάζονταν περίπου 20.000-30.000 ακίνητα. Η προβλεπόμενη επιδότηση ήταν 30%-50% με τις παρεμβάσεις που επιλέγει ο ιδιοκτήτης, ενώ στις υποχρεωτικές παρεμβάσεις αναφέρονταν οι επισκευές θερμομόνωσης στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών και κουφωμάτων όπως και η αντικατάσταση παλιού καυστήρα ή λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή σύστημα φυσικού αερίου ή σύστημα ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Ως ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός αναφέρονταν τα 120.000 ευρώ ανά κτίριο

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…