Όταν η μειονότητα πάει Άγκυρα!

0

Την παραμονή Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, της 11μελούς επιτροπής που απαρτίζεται από την πολιτική ηγεσία της μειονότητας. Δύο εν ενεργεία βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι κύριοι Μάντατζη και Χατζηοσμάν καθώς και οι τέως βουλευτές κ. Ιλχάν Αχμέτ, Γκαλήπ Γκαλήπ, Αχμέτ Φαϊκογλου όπως επίσης και οι κύριοι Μουσταφά Μουσταφά, Χασάν Ιμάμογλου, Ισμαήλ Μολλά, Ορχάν Χατζηιμπράμ πέρασαν την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα.
«Εθιμοτυπική»…
… τη χαρακτήρισε ο κ. Μάντατζη κληθείς από το «Ε» να αναφερθεί στο σκοπό της όμως και μόνο το γεγονός ότι η ανώτατη πολιτική ηγεσία της Τουρκίας συναντά τις κεφαλές της μειονότητας έχει την δική της εξέχουσα σημασία.
«Δεν δώσαμε αναφορά…»
Ο κ. Μάντατζη διέψευσε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που αναφέρει στον τίτλο του ότι «έλληνες βουλευτές έδωσαν «αναφορά» στον Ερντογάν» και ότι κατηγόρησαν την ελληνική πολιτεία ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας ζητώντας παρέμβαση της τούρκικης κυβέρνησης , συνυπογράφοντας μάλιστα οι ίδιοι ότι η μειονότητα δεν είναι μουσουλμανική όπως ορίζεται από τη συνθήκη της Λοζάννης αλλά τουρκική. Υποστηρίζει δε το μόνο που ζήτησαν οι έλληνες βουλευτές και η ακολουθία τους είναι ενδυνάμωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων γεγονός που αποτελεί ένα εχέγγυο και έχει θετικές επιδράσεις στη ζωή της μειονότητας. Μάλιστα πήραν τη διαβεβαίωση του κ. Ερντογάν ότι όλες οι προσπάθειες της Τουρκίας συντείνουν σ’ αυτή την κατεύθυνση και ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε καλό επίπεδο.
Μάντατζη: «Υποστηρίζω την άρση της δικαστικής εξουσίας του Μουφτή»
Επίσης σημείωσε ότι το μόνο από τα τρέχοντα προβλήματα που συζητήθηκαν ήταν τα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης για τα οποία έγινε η απαραίτητη ενημέρωση και διόλου δεν θίχτηκε το θέμα της εκλογής των μουφτήδων για το οποίο μάλιστα ο κ. Μάντατζη κατέθεσε την προσωπική του άποψη κατ’ αποκλειστικότητα στο «Ε»: «Υποστηρίζω ότι πρέπει να γίνει εν μέρει άρση των αρμοδιοτήτων της δικαστικής εξουσίας του μουφτή ώστε να μπορεί να εκλέγεται από την μειονότητα όμως για το θέμα αυτό πρέπει να υπάρξει διάλογος με την μειονότητα και την πολιτεία και κάτι τέτοιο δεν επιχειρείται.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να ασκήσει αντιπολιτευτική κριτική στον υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη: «Μ’ αυτή την κυβέρνηση και αυτό τον υπουργό τι να συζητήσει κανείς; Εδώ του ζητάμε επανειλημμένα εγγράφως ένα ραντεβού και αρνείται να μας δεχτεί τη στιγμή που μας δέχτηκε ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας»!
Δεν ενημερώθηκαν Μπακογιάννη – Παπανδρέου
Σε ερώτηση του «Ε» αν ήταν ενήμερη για τη συνάντηση η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας κα Μπακογιάννη καθώς και ο αρχηγός του κόμματος στο οποίο ανήκουν οι δύο βουλευτές κ. Παπανδρέου και αν οι δύο βουλευτές λειτούργησαν ως εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου από το οποίο μετέφεραν κάποιο μήνυμα, ο κ. Μάντατζη περιορίστηκε να πει ότι απλά ενημερώθηκαν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας έωλο οτιδήποτε άλλο, όπως και το όνομα αυτού που μεσολάβησε να κλειστεί το ραντεβού, διαψεύδοντας την πληροφορία ότι είναι ο τούρκος πρόξενος στο προξενείο της Κομοτηνής κ. Μουσταφά Σάρνιτς. Παράλληλα δήλωσε ότι στην Άγκυρα επισκέφτηκαν την Ελληνική πρεσβεία.
«Ο φίλος μου ο Ερντογάν»
Να σημειώσουμε επίσης ότι όπως παραδέχτηκε ο κ. Μάντατζη υπήρξε ενημέρωση για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη χώρα μας και μια περιγραφή της κατάστασης μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος του κ. Ερντογάν.
Τέλος ο κ. Μάντατζη μας αποκάλυψε ότι έχει προσωπική σχέση με τον κ. Ερντογάν από το 2002 πριν γίνει βουλευτής και ότι συναντήθηκε μαζί του 4 φορές, στη Θεσσαλονίκη, 2 φορές στην Κωνσταντινούπολη και τώρα στην Άγκυρα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Νομάρχης κοντά στους ανθρώπους που φροντίζουν τη φύλαξη του Περιαστικού άλσους

Τη Δευτέρα  27 Ιουλ&…