Το «θαύμα» με την ανακύκλωση

0

Ποιος είπε αλήθεια ότι οι φωνές διαμαρτυρίας δεν πιάνουν τόπο; Τουλάχιστον στο Δήμο Ξάνθης πιάνουν και παραπιάνουν…! Μετά από το πρώτο «κρούσμα» με την περίπτωση του δρόμου πίσω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, είχαμε και νέο «κρούσμα» ανταπόκρισης των υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, μετά από διαμαρτυρίες της εφημερίδας μας, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατούσε στο σημείο περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών του Συλλόγου Σκακιστών Ξάνθης, δίπλα στην είσοδο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου της πόλης μας.
Η αλήθεια είναι πως η Αντιδημαρχία Καθαριότητας σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες φρόντισε ώστε ο χώρος να καθαριστεί, τα υλικά να απομακρυνθούν και η περιοχή να μοιάζει και πάλι με πόλη και όχι με χωματερή. Όμως δεν σταμάτησε εκεί το θέμα. Αποδεικνύοντας ότι γίνονται και θαύματα, κατάφερε ν’ αναζητήσει, να συμφωνήσει και να υπογράψει σύμβαση με ιδιώτη επιχειρηματία της περιοχής μας, ο οποίος δεσμεύεται να φροντίζει τόσο για την περισυλλογή όσο και για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και για την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, τόσο στο γνωστό σε όλους τους ξανθιώτες σημείο, δίπλα στην είσοδο του Κολυμβητηρίου, όσο και σε άλλα σημεία της πόλης μας, προς διευκόλυνση των κατοίκων που επιθυμούν ν’ ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους.
Εκφράζοντας μία σαφέστατη στροφή 180 μοιρών στην μέχρι χθες εκφρασμένη άποψη του Δήμου Ξάνθης για το ζήτημα, τόσο από τα επίσημα χείλη του Δημάρχου, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, όσο και από την πρακτική του προκατόχου του κ. Κωνσταντίνου Γιατζόγλου, ο νέος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήλωσε στο «Ε» ότι: «ήδη την στιγμή που μιλάμε περιμένω να έρθει στο γραφείο μου ο συμπολίτης μας επιχειρηματίας, κ. Παναγιώτης Γουγουλίδης, του οποίου η επιχείρηση ασχολείται με την ανακύκλωση υλικών, πέραν του χαρτιού, ο οποίος θα υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο Ξάνθης, σύμφωνα με την οποία θα τοποθετήσει ειδικούς κάδους, στους οποίους οι ξανθιώτες θα μπορούν να τοποθετούν απορρίμματα από πλαστικό, νάιλον, ακόμη και μπουκάλια και άλλα είδη, διευρύνοντας το φάσμα στο οποίο γίνεται η ανακύκλωση στο νομό μας. Έτσι δεν θα πηγαίνει σχεδόν τίποτε πλέον στη χωματερή. Αρκεί βέβαια και εμείς οι πολίτες να δείξουμε μια ευαισθησία ως προς το θέμα της ανακύκλωσης. Θα είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχουμε μια καθαρότερη πόλη και ένα καθαρότερο περιβάλλον να μην πετούμε τίποτε ούτε στα σκουπίδια ούτε στο δρόμο, αλλά να τοποθετούμε τ’ απορρίμματά μας στους ειδικούς κάδους, αναλόγως του είδους τους, τους οποίους δεσμεύεται η εταιρεία με την οποία θα υπάρξει η συνεργασία να τοποθετήσει». Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα υπάρξει για την υλοποίηση της συνεργασίας αυτής, ο κ. Γιατζόγλου ήταν πολύ αισιόδοξος δηλώνοντας ότι: «προσωπικά περιμένω ότι μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες θα τοποθετηθούν οι κάδοι. Ως προς τον χώρο που αυτοί θα τοποθετηθούν, σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν στο χώρο του Κολυμβητηρίου, ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και από την στιγμή που θα εντοπίσουμε και κάποιο άλλο χώρο στην πλευρά της εισόδου της πόλης μας από την Καβάλα, θα τοποθετηθούν και εκεί κάδοι, για να διευκολυνθούν οι πολίτες που μένουν στην περιοχή, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν μέχρι το Κολυμβητήριο».
Σχολιάζοντας την παραπάνω δραστηριοποίηση του Δήμου Ξάνθης για το θέμα της ανακύκλωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σκακιστών Ξάνθης, κ. Φίλιππος Στεργίου, ο οποίος είχε ανακινήσει και το ζήτημα δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αδυναμία μας πλέον να διαχειριστούμε τον όγκο των υλικών που οι συμπολίτες μας συγκέντρωναν αλλά και από την μέχρι σήμερα απροθυμία του Δήμου να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια. Οι δηλώσεις του κ. Γιατζόγλου δείχνουν ότι ο Δήμος δείχνει επιτέλους να κινείται προς μία θετική κατεύθυνση. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνειδητοποίηση που έχει επιτευχθεί σε ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών αναφορικά με το θέμα της ανακύκλωσης στην πόλη μας».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…