Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Δεν ανακαλώ τίποτε που είναι αλήθεια»

«Δεν ανακαλώ τίποτε που είναι αλήθεια»

0

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η σημερινή Δημοτική Αρχή τόσο το ζήτημα της ανακύκλωσης στην πόλη μας, όσο και τις πρωτοβουλίες των πολιτών της προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι όπως αυτές φάνηκαν και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου 2009, συγκέντρωσαν τα «πυρά» του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες για την Ξάνθη». Όμως και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σκακιστών Ξάνθης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου, κ. Κωνσταντίνου Γιατζόγλου, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για την Ξάνθη» αφού υπενθυμίζει και εξαίρει τη συνεισφορά του Συλλόγου Σκακιστών Ξάνθης στον τομέα της ανακύκλωσης στην πόλη μας, εκφράζει παράλληλα και την ανησυχία της για την τύχη αυτής της υπερπροσπάθειας, όπως την χαρακτηρίζει, η οποία φαίνεται, κατά την ίδια, να ακολουθεί την τύχη μίας παρόμοιας προσπάθειας της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, η οποία σταμάτησε λόγω έλλειψης ουσιαστικής αρωγής από τον Δήμο Ξάνθης.
Η Κίνηση κατηγορεί τον δήμο ότι «αντί συγκεκριμένης δράσης αρκείται σε παραπομπή του θέματος στις καλένδες «του «στοιχειωμένου» Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) ενώ καλύπτει τη χαρακτηριστική της αδράνεια και αδιαφορία με γενικόλογες περιγραφές σχετικά με την πρόοδο των προκηρύξεων του ΠΕ.Σ.Δ.Α. στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και όπου αλλού πλην Ξάνθης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η επιστολή της Κίνησης καταλήγει προτρέποντας τους ξανθιώτες να μην σταματήσουν τη συγκέντρωση χαρτιού στο συγκεκριμένο χώρο, έξω από το Κολυμβητήριο της πόλης μας, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «νησίδα ανακύκλωσης», ενώ δηλώνει την σαφή πρόθεσή της να διαμαρτυρηθεί και να στηρίξει κάθε προσπάθεια ανακύκλωσης, έτσι ώστε «ο πλούτος των απορριμμάτων των συμπολιτών μας να μην καταλήγει στα σκουπίδια».
Από την άλλη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σκακιστών, κ. Φίλιππος Στεργίου, αναφερόμενος τόσο στις δηλώσεις του Δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, όσο και σε αυτές του υπεύθυνου Αντιδημάρχου, κ. Κωνσταντίνου Γιατζόγλου, που τον κάλεσε ν’ ανακαλέσει τα όσα είπε σχετικά με την μεταξύ τους συνομιλία, δήλωσε στο «Ε» ότι: «Δεν πρόκειται να ανακαλέσω τίποτε που είναι αλήθεια. Αυτά που δήλωσα στη συνέντευξη Τύπου για την συνομιλία μας όντως συνέβησαν σε κλήση του κ. Γιατζόγλου από σταθερό τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης προς το κινητό μου τηλέφωνο, την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009, ανάμεσα στις 9 και στις 10 το πρωί και είναι στη διάθεση όποιου θέλει να διερευνήσει το θέμα. Όμως θέλω να σημειωθεί ότι δεν έχω τίποτε προσωπικό με τον κ. Γιατζόγλου και αν υπάρχει κάτι σε όλα αυτά που γράφτηκαν ή ειπώθηκαν για το θέμα που τον έθιξε και δεν είναι αληθές, ευχαρίστως να το ανακαλέσω. Άλλωστε οι άνθρωποι κάνουν λάθη και καλό είναι, όταν γίνεται αυτό, ν’ ανακαλούν για να μην δημιουργούνται άσχημες εντυπώσεις. Όμως αυτό ισχύει και για τον κ. Γιατζόγλου». Αναφορικά με την πρόθεση του Αντιδημάρχου, όπως εκφράστηκε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, να βοηθήσει σε κάθε προσπάθεια ανακύκλωσης που θα γίνει στην πόλη μας, ο κ. Στεργίου αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «εφ’ όσον είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο ο κ. Γιατζόγλου, τον καλούμε τότε να συνεχίσει μία ήδη οργανωμένη προσπάθεια που κάναμε εμείς επί οκτώ χρόνια».
Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για την Ξάνθη» αναφορικά με το θέμα:

«Ο σύλλογος σκακιστών Ξάνθης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» είναι γνωστός στο Δήμο μας, εκτός των άλλων, για την οκταετή ενασχόλησή του με την ανακύκλωση απορριμμάτων. Έχει προκαλέσει την υποστήριξη και τον δημόσιο έπαινο της δημοτικής μας κίνησης αφού σε τέτοιες πρωτοβουλίες αναγνωρίζουμε την κινητοποίηση των πολιτών, τη συλλογική αντίληψη και την πλατιά συμμετοχή στα κοινά ζητήματα. Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας και σήμερα, περίπου χίλιες πεντακόσιες οικογένειες ανακυκλώνουν χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο μέσω της νησίδας ανακύκλωσης που υπάρχει στο χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ξάνθης. Η επιτυχία του εγχειρήματος φανέρωσε και τα όριά του. Ο μεγάλος όγκος του χαρτιού και η αυξανόμενη συμμετοχή των συμπολιτών μας ξεπερνά τις δυνατότητες μιας πρωτοβουλίας λίγων ανθρώπων.
Τώρα είναι η ώρα του Δήμου Ξάνθης να δείξει τις προθέσεις του γύρω από την ανακύκλωση και να αποδείξει η Δημοτική Αρχή οτι εννοεί τις γενικότητες που αναφέρει κατά καιρούς για την ανακύκλωση στο Δήμο Ξάνθης. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά οι συμπολίτες μας ζητώντας συγκεκριμένη βοήθεια στη συνέχιση της ανακύκλωσης έλαβαν ασαφείς προτάσεις και υποσχέσεις για κάποιου είδους (ποιου ακριβώς άραγε;) ανακύκλωση. Ο φόβος μας είναι ότι και αυτή η υπερπροσπάθεια απλών πολιτών για ανακύκλωση θα ακολουθήσει την τύχη μιας παρόμοιας προσπάθειας που ανέπτυξε η Μητρόπολη Ξάνθης και θα σταματήσει λόγω της έλλειψης ουσιαστικής αρωγής από τον Δήμο Ξάνθης.
Αντί συγκεκριμένων προτάσεων η σημερινή Δημοτική Αρχή περιορίζεται στην παραπομπή του όλου θέματος στις καλένδες του «στοιχειωμένου» Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) ενώ καλύπτει τη χαρακτηριστική της αδράνεια και αδιαφορία με γενικόλογες περιγραφές σχετικά με την πρόοδο των προκηρύξεων του ΠΕΣΔΑ στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και όπου αλλού πλην Ξάνθης.
Η δημοτική μας κίνηση ζήτησε εξηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο από τον Δήμαρχο Ξάνθης και δεν τις έλαβε. Δηλώνουμε συμπαραστάτες στο έργο της ανακύκλωσης του συλλόγου σκακιστών Ξάνθης και καλούμε τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν αδιάκοπα τη συλλογή χαρτιού στη νησίδα ανακύκλωσης του Κολυμβητηρίου αυξάνοντας τη συμμετοχή τους αριθμητικά αλλά και σε όγκο υλικών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι συνδημότες μας έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης κάτι, που όπως φαίνεται, χρειάζεται να αντιληφθεί και ο Δήμος της Ξάνθης. Μέχρι τότε, διαμαρτυρόμαστε, ανακυκλώνουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες των συμπολιτών μας ώστε ο πλούτος των απορριμμάτων να μην καταλήγει στα σκουπίδια».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

« Η μειονότητα είναι μία και μουσουλμανική»

Μετά την επίκλησ_…