Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Άρτια προετοιμασία για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος

Άρτια προετοιμασία για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος

0

Την Τετάρτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης σύσκεψη υπό την προεδρεία του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρών- χιονοπτώσεων- παγετού χειμερινής περιόδου 2009-2010.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μέλη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, αντινομάρχες, δήμαρχοι και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, διάφορες υπηρεσίες και φορείς, όπως και εθελοντικές ομάδες.

Σε μια περιοχή, που όπως επεσήμανε και ο νομάρχης, εντοπίζει κανείς γεωγραφικές ιδιομορφίες με μεγάλες κλίσεις στον ορεινό όγκο και πεδιάδα που όχι μόνο δεν έχει κλίσεις αλλά βρίσκεται και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων πρέπει να είναι επαρκή, αποτελεσματικά και σε καλή κατάσταση.

Στην αρχή ο κ. Παυλίδης επισήμανε ότι η κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων έφερε αποτέλεσμα κι αυτό γιατί, αν και υπήρξαν ακραία καιρικά φαινόμενα, αποφεύχθηκαν οι ζημιές με εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα. Για παράδειγμα, παρά τις ισχυρές χιονοπτώσεις δεν αποκλείστηκαν χωριά, παρά μόνο σπάνια για κάποιες ώρες. «Καταφέραμε να οχυρώσουμε τον τόπο, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει λυθεί 100%», δήλωσε ο Νομάρχης και συνέχισε «θα πρέπει να μας διδάσκει η ιστορική διαδρομή, δε θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Έχουμε, βέβαια την υψηλή τεχνολογία στη διάθεσή μας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα θετικό».

Ο κ. Παυλίδης αφού επεσήμανε τα σημεία που θέλουν προσοχή και ανέθεσε στους φορείς να καταθέσουν ενυπόγραφη έκθεση μετά από μελέτη του τι πρέπει να γίνει με βάση τη δική τους αρμοδιότητα, κάλεσε τους τοπικούς φορείς να θέσουν τα προβλήματα της περιοχής: « Ο τόπος μας είναι επιρρεπής στις φυσικές καταστροφές γι’ αυτό πρέπει να οχυρωθούμε σημείο προς σημείο. Γι’ αυτό από δήμο σε δήμο και από περιοχή σε περιοχή θα μας εκθέσετε τι προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δε χρειάζεται μόνο προετοιμασία σε επίπεδο υποδομών, αλλά σε επίπεδο ενεργοποίησης. Δεν πρέπει δηλαδή μόνο να υπάρχει ο υπεύθυνος που θα λάβει την εκάστοτε απόφαση, θα πρέπει να μπορεί και να την υλοποιήσει ταχύτατα. Ο χαμένος χρόνος σε μια κρίσιμη περίπτωση πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα».

Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, κ. Γ. Καφούτης αναφέρθηκε στα 3 μνημόνια με οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για τους υπεύθυνους φορείς σχετικά με τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και, για πρώτη φορά, τις εκκενώσεις οικισμών σε περίπτωση μεγάλου κινδύνου λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και πήρε το λόγο και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Χ. Μαυρομάτης, ο οποίος ενημέρωσε για τους συλλογικούς σχεδιασμούς από την πλευρά της Περιφέρειας.

Σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση μίλησαν και άλλοι υπεύθυνοι φορείς, ανάμεσά τους και ο κ. Λ. Κωνσταντινίδης εκ μέρους του δήμου Ξάνθης και ο κ. Μανόλης Τσέπελης εκ μέρους της ΔΕΥΑΞ. Ο πρώτος εξ αυτών μίλησε για αυτοψίες, επισημάνσεις, παρεμβάσεις, τα μέτρα επιφυλακής και τα έργα που ανέλαβε ο δήμος Ξάνθης, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ αναφέρθηκε στο έργο για τα όμβρια που έχει ξεκινήσει και στη διάθεση 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αγορά μηχανημάτων, που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης πλημμυρών, παγετών και έντονων χιονοπτώσεων.

 

Ελένη Διαφωνίδου

elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα προσληφθούν 8 εργάτες με δίμηνη σύμβαση από το δήμο Ξάνθης

Η Δημοτική Επιχε^…