Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η μεγάλη εκδήλωση της κεραμικής τέχνης

Η μεγάλη εκδήλωση της κεραμικής τέχνης

0

Μία εξαιρετικά φιλόδοξη προσπάθεια στον χώρο των εικαστικών τεχνών και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν της κεραμικής φαίνεται να ξεκινά στην περιοχή μας με μία σειρά εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν στον οικισμό Αβραμηλιά, της γειτονικής Καβάλας και θα καταλήξουν στην πόλη μας.

Πρόκειται για την 1η Διεθνή Συνάντηση φοιτητών κεραμικής από την Ελλάδα και την Τουρκία, που διοργανώνουν από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009 μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009, από κοινού, Ινστιτούτο «Μοχάμετ Άλι» για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης της γειτονικής πόλης μαζί με το εργαστήρι σύγχρονης κεραμικής του πολύ γνωστού κεραμίστα και εικαστικού, κ. Κωνσταντίνου Καρακίτσου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως αυτό ανακοινώθηκε, η διεθνής εικαστική αυτή συνάντηση θα ξεκινήσει με μία μουσική βραδιά που θα χαρίσουν στους παρευρισκόμενους οι «Alkis Zopoglouand Kontrabando» και οι «Acoustic Quartet» το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου, ενώ θα συνεχιστεί από τις 10 το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουλίου 2009, με δωρεάν μαθήματα κεραμικής σε τροχό για όλους όσους βρεθούν στην Αβραμηλιά Καβάλας στον χώρο όπου βρίσκεται το εργαστήριο σύγχρονης κεραμικής τέχνης, του κ. Κώστα Καρακίτσου. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί, επίσης με ανοικτή είσοδο για το κοινό, στις 8 το βράδυ τηςΚυριακής 26 Ιουλίου 2009, επίδειξη της τεχνικής ψησίματος «Raku». Τέλος, οι εκδηλώσεις της διεθνούς συνάντησης θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009, στις 20:30’, στον χώρο Τέχνης «Ορφέως 20», στην ομώνυμη οδό της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Με Χώμα και Νερό», όπου θα συμμετάσχουν με έργα τους τόσο ο κ. Καρακίτσος, ο οποίος είναι γνωστός στους φιλότεχνους της πόλης μας και από προηγούμενες παρουσίες εκθέσεων με έργα του στην πόλη μας, όσο και άλλοι καλλιτέχνες από τον χώρο της κεραμικής Τέχνης.

«Πρόκειται για μία πραγματικά πολύ φιλόδοξη προσπάθεια στον χώρο μίας λιγότερο διαδεδομένης στο ευρύ κοινό εικαστικής τέχνης, της Κεραμικής. Προφανής σκοπός βέβαια τόσο των διαφόρων δράσεων όσο και της έκθεσης, θα είναι η επαφή όσο το δυνατόν περισσοτέρων συμπολιτών μας με αυτήν», δηλώνει για τις εκδηλώσεις στο «Ε» ο κ. Αλέξανδρος Λαζαρίδης, ιδιοκτήτης της γκαλερί «Ορφέως 20», στην πόλη μας και συνεχίζει: «Επιδιώκουμε έτσι από την μία να ανατραπεί αυτή η κατάσταση ενώ από την άλλη να γίνει το πρώτο βήμα που θα καθιερώσει μία τέτοια σειρά συναντήσεων και θα καταφέρει να την ανεβάσει στο επίπεδο μιας Διεθνούς Συνάντησης Κεραμιστών με ευρύτερο κύκλο συμμετεχόντων από χώρες με παράδοση στην κεραμική τέχνη, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Τουρκία, χώρες στις οποίες είναι πολύ γνωστός και αγαπητός ο Κώστας Καρακίτσος αλλά και σε άλλες όπως η Αίγυπτος, η Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής», δίνοντας έτσι ένα στίγμα για την κατεύθυνση που επιθυμούν οι διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης να κινηθεί αυτή η προσπάθεια στ μέλλον.

«Αναφορικά, τέλος, με την έκθεση που θα φιλοξενήσουμε από τις 30 Ιουλίου στην «Ορφέως 20», θα πρέπει να πω ότι θα αποτελείται κυρίως από χρηστικά αντικείμενα, όπως βάζα και άλλα μικροαντικείμενα της καθημερινότητας, σημερινής αλλά και παλιότερης».

Για περισσότερες πληροφορίες πάντως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 25910 – 52362 και 6944 – 725885.

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …