Στόχος ο Κοντός;

0

Σε… στόχαστρο μπαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κοντός ο οποίος είχε την «τιμητική» του το βράδυ της Τετάρτης σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Μετά την διαφωνία που υπήρξε μεταξύ Παπαθανασίου – Κοντού με… μήλον της έριδος την επιμήκυνση ή όχι στο χρόνο ζωής του φρέσκου γάλακτος, νέο θέμα προέκυψε που έχει επίκεντρο τη σχέση Κοντού με τη ΣΕΚΕ. Και επειδή πιθανόν ως έναυσμα να λειτούργησε ο νόμος των συγκοινωνούντων  των δοχείων σε γάλα και καπνό γνωστοποιούμε τα ακόλουθα.

Μήλον της έριδος το γάλα…

Ο κ. Παπαθανασίου σε δηλώσεις του και στη Βουλή τόνισε ότι με την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του γάλακτος από 5 που είναι σήμερα σε 10 μέρες: «θα μπορεί να έρθει και γάλα εισαγωγής και προκειμένου να μην έρθει, θα φθηνύνουν οι Έλληνες παραγωγοί», ενώ ο κ. Κοντός πήρε το μέρος των αγελαδοτρόφων: «δεν είναι λύση αυτό (σ.σ. η επιμήκυνση). Συμφωνούμε με αυτό που λένε οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι ότι δεν πρέπει να επιμηκυνθεί. Γιατί να δώσουμε παράταση, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εισαγωγές; Aν ήταν μια ημέρα στην άλφα τιμή και τη δεύτερη και τρίτη ημέρα μπορούσε να επιλέξει ο καταναλωτής και να πάρει γάλα τριών ημερών σε πολύ χαμηλότερη τιμή, θα λέγαμε ότι υπάρχει κίνητρο να μειωθούν οι τιμές. Όταν όμως τη δεύτερη ημέρα αποσύρεται (από το ράφι) γιατί υπάρχει ανταγωνισμός, αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τιμών».

Βολές σε Κοντό για τη ΣΕΚΕ

Σε εκτενές ρεπορτάζ αθηναϊκού καναλιού αναφέρθηκε ότι ο κ. Κοντός «πιέζει» καπνοπαραγωγούς της Θράκης – παρουσιάστηκαν καταγγελίες καπνοπαραγωγών – να σπάσουν τις συμβάσεις τους με την εταιρεία επεξεργασίας καπνού «Πετρίδη» και να δώσουν τα καπνά τους στην εταιρεία ΣΕΚΕ και ότι αυτή η παρέμβαση υποκινείται από ιδιοτελείς σκοπούς, καθώς η ΣΕΚΕ έχει έδρα την εκλογική του περιφέρεια, την Ξάνθη και στην οποία είχε διατελέσει ο ίδιος διευθυντικό στέλεχος, ενώ σήμερα εργάζεται η σύζυγός του και άλλα συγγενικά του πρόσωπα.

Επίσης σημειώνεται ότι αφορμή για το θέμα δόθηκε από την αδυναμία στην εταιρεία «Πετρίδη» να εξασφαλίσει χρήματα και να καταθέσει εγγυητική επιστολή τραπέζης, προκειμένου να παραλάβει τον καπνό και έτσι τόσο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο βουλευτής της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν καλούσαν από τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, τους παραγωγούς να σπάσουν τη συμφωνία με την εταιρεία «Πετρίδη» και να δώσουν τον καπνό στη ΣΕΚΕ. Και για το λόγο αυτό η εταιρεία «Πετρίδη» προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και καταγγέλλει 6 εταιρείες για αθέμιτο ανταγωνισμό, ανάμεσα τους και την ΣΕΚΕ. Επιπλέον, καταγγέλλει την παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τις πιέσεις στους καπνοπαραγωγούς, αλλά και την δυσφήμιση στην εταιρεία που έκανε ο κ. Κοντός, όπως υποστηρίζει η επιχείρηση, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη σε τοπικό σταθμό της Θράκης.

Ο κ. Κοντός δήλωσε: «Γίνεται μια προσπάθεια, πιέζει η ομάδα και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να μεταβιβαστούν αυτά τα καπνά. Εφόσον μεταβιβαστούν τα καπνά αυτά και πληρωθούν, τότε το επόμενο βήμα είναι να γίνει μια προσπάθεια από όλους μας, έτσι ώστε να εισπράξουν τη μεταβλητή πριμοδότηση οι αγρότες και σας λέω ότι από τη δική μας την πλευρά θα γίνει μία ουσιαστική προσπάθεια, για να μην χαθούν επιδοτήσεις από τους αγρότες του Νομού Ροδόπης».

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για να πάρουν οι παραγωγοί την επιδότηση της ΕΕ έληξε τον Μάιο του 2006 και δόθηκε παράταση ενός μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες ο κ. Κοντός διαβεβαίωνε τους παραγωγούς ακόμα και την περασμένη εβδομάδα, ότι θα πάρουν κανονικά όλες τις επιδοτήσεις, αν σπάσουν τις συμφωνίες με την εταιρεία «Πετρίδη» και δώσουν τον καπνό στη ΣΕΚΕ: «με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ δεν μπορούν να εισπραχθούν επιδοτήσεις, το λέει καθαρά ο κανονισμός, γιατί περάσαμε τις ημερομηνίες» και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα όμως, εμείς ήδη προσπαθούμε με πιέσεις που ασκούμε στην ΕΕ, να λυθεί το πρόβλημα».

Ερωτηματικά…

Και το ερωτήματα που τίθενται είναι: α) Με δεδομένο ότι η εταιρεία «Πετρίδη» δεν μπορεί να πάρει τα καπνά και οι καπνοπαραγωγοί χάνουν τις επιδοτήσεις αφού έληξε η προθεσμία, για ποιο λόγο «καταγγέλλουν» οι καπνοπαραγωγοί  τον κ. Κοντό – σύμφωνα με το ρεπορτάζ –  που κάνει μια ύστατη προσπάθεια να μην τις χάσουν και να μην μείνουν και τα καπνά τους απούλητα;

β)Τί είδους σκοπιμότητα εξυπηρετεί η εστίαση στη σχέση Κοντού –  ΣΕΚΕ και για ποιο λόγο το θέμα «σκάει» μεσούσης της ιστορίας των «κουμπάρων» και ενώ έχει εκδηλωθεί η διαφωνία Κοντού – Παπαθανασίου για το γάλα;

γ)Μήπως κάποιοι – ποιοι και γιατί –  του έχουν κηρύξει πόλεμο;

Στο θέμα θα επανέλθει το «Ε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκαινιάστηκε το Κ.Α.Π.Η. Θαλασσιάς

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2006, το ιδιόκτητο κτίριο του ΚΑΠΗ Θαλασσιάς. Τον…