Τώρα είναι η ώρα της Αλλαγής

0

Θα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης κ. Χρίστος Πούλιος, επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες για την Αλλαγή», από την συμμετοχή του κόσμου και την αποδοχή του προγραμματικού του λόγου στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου (Καραολή 13Α), την Παρασκευή στις 8.μ.μ., στα οποία παραβρέθηκε και απηύθυνε λόγο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ , μέλος Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Έκδηλος ο παλμός, έκδηλη η στήριξη, έκδηλη και η εμπιστοσύνη των παρευρισκομένων συμπολιτών μας στο κ. Χρίστο Πούλιο ως φορέα της Αλλαγής στο Δήμο Ξάνθης και ως εκφραστή της νέας αντίληψης για την αναπτυξιακή του πορεία μέσα σε μια νέα πραγματικότητα για τις πόλεις που διαμορφώνεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αυτό αποτέλεσε κατακλείδα της ομιλίας του κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα ραγδαίο μετασχηματισμό των σύγχρονων πόλεων που επηρεάζει καταλυτικά τις οικονομικές τους  δραστηριότητες, τις οικονομικές τους δυνατότητες τον ρόλο και τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους οι τοπικές ηγεσίες  μέσα σ’ ένα καινούργιο περιβάλλον τα ίδια τα περιθώρια ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά των πολιτών για να καταδείξει ότι για να είναι κάποιος καλός δήμαρχος σήμερα πρέπει ταυτόχρονα να είναι πολύ καλός μάνατζερ, καλός διαπραγματευτής, καλός πρεσβευτής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής του. Αυτά τα χαρακτηριστικά  τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης- μιλώντας ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – έχει ο κ. Χρίστος Πούλιος και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ τον στηρίζει: « Το Πασόκ πείστηκε για το όραμα του Χρίστου Πούλιου για την Ξάνθη. Στην πόλη σας αναπτύσσεται μια νέα δυναμική στην τοπική αυτοδιοίκηση που ξεπερνά τα γνωστά συνήθη και πεπερασμένα όρια που άλλοι υπηρετούν εδώ και χρόνια και ζητούν και πάλι την επανεκλογή τους. Οι «Πολίτες για την Αλλαγή» είναι ένα πραγματικό κίνημα αλλαγής μιας αλλαγής στην πράξη που εγγυάται ο Χρίστος  Πούλιος που ως τεχνοκράτης ξέρει από διοίκηση, ξέρει από διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, από διαχείριση οικονομικών πόρων, ξέρει από σχεδιασμό και υλοποίηση αλλά το κυριότερο έχει ήθος συνέπεια λόγων και πράξεων έχει όραμα για την Ξάνθη. Εγγύηση επίσης αποτελούν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, εξαίρετα στελέχη της τοπικής κοινωνίας που έχουν δείξει δείγματα γραφής στον επαγγελματικό στίβο την κοινωνική τους δράση την θέλησή του για καλύτερο μέλλον».

«Είπαμε φτάνει πια! Δεν είναι αυτή η πόλη που θέλουμε να ζούμε! «

«Δεν είναι αυτή η πόλη που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας!», φράση με την οποία ο κ. Πούλιος έθιξε τα κακώς κείμενα της δημοτικής αρχής για να τονίσει ότι τώρα είναι η ώρα της Αλλαγής: « Δεν είναι αυτή η δημοτική αρχή της αδιαφάνειας, της εξυπηρέτησης των λίγων και «κολλητών», της προεκλογικής μπουλντόζας που κατέσκαψε την πόλη, της μιζέριας και του γκρίζου! Φτάνει πια με την έπαρση, τα φαινόμενα αλαζονείας και την καθεστωτική αντίληψη της σημερινής δημοτικής αρχής και των επαγγελματιών δημοτικών συμβούλων. Η ενασχόληση με τα κοινά, δεν είναι και δεν θα πρέπει να γίνει επάγγελμα! Η πόλη με τα χίλια χρώματα, κατάντησε η πόλη με τα χίλια προβλήματα».

Γιατί εμείς, θέλουμε…

« όλους του πολίτες ενεργούς, συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές των αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Γιατί εμείς λέμε ότι οι δρόμοι δεν χωρίζουν γειτονιές. Ενώνουν τους δημότες, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα. Γιατί εμείς λέμε ότι το 2006 δεν μπορεί να επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες στο Δροσερό και σε άλλα σημεία του Δήμου μας. Γιατί εμείς λέμε ότι ο Δήμος της Ξάνθης, δεν είναι μόνο το εμπορικό κέντρο και η πόλη. Είναι και τα δημοτικά διαμερίσματα. Είναι το Εύμοιρο, η Λεύκη, το Πετροχώρι, η Μορσίνη, το Λαμπρινό, τα Κιμμέρια που τα ξέχασε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή».

Ένα κοινωνικό συμβόλαιο κατέθεσε και ζήτησε να συνυπογράψει με τον Δημότη της Ξάνθης,  ο κ. Πούλιος στο οποίο καταγράφονται όλες οι προτάσεις του συνδυασμού για να «ξαναζωντανέψει το όνειρο…». Παραθέτουμε τις προτάσεις για την παιδεία και τον πολιτισμό που αποτελούν προτεραιότητα για τον συνδυασμό «Πολίτες για την Αλλαγή».

 

 

Για εμάς, τους ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΑΛΛΑΓΗ, η παιδεία και ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα

Στόχος μας λοιπόν είναι η δημοτική βιβλιοθήκη να γίνει ένα σύγχρονο κέντρο πληροφόρησης και γνώσης με την υλοποίηση προγραμμάτων:

• Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

• Αγωγής υγείας

• Αγωγής καταναλωτή

• Κυκλοφοριακής αγωγής

•Συνεργασίας με άλλους δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού με στόχο τις ανταλλαγές παιδιών /νέων με θέμα «γνωρίστε την πόλη μας»

Η Παιδεία αποτέλεσε και αποτελεί για μας τη βάση της κοινωνικής ανάπτυξης

Με την παιδεία και μόνο κερδίζουμε την ποιότητα των ατόμων.

Συντονίζουμε, χρηματοδοτούμε και προωθούμε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την διδασκαλία της ιστορίας του τόπου μας, για να γνωρίζουν οι νέοι τον τόπο και την καταγωγή τους.

Υποστηρίζουμε τους νέους επιστήμονες και αξιοποιούμε τις γνώσεις τους. Καθιερώνουμε πρόγραμμα υποτροφιών σε ετήσια βάση, προωθώντας με αξιοκρατικά κριτήρια την μετεκπαίδευση νέων επιστημόνων και με τη δέσμευση τριετούς απασχόλησής τους στο Δήμο (Δημοτικές Επιχειρήσεις – Οργανισμούς κ.λ.π.). Έτσι δίνουμε την ευκαιρία σε κάθε ξανθιώτη νέο να δημιουργήσει στον τόπο του για τον τόπο του!

Επιπλέον, στο Δήμο επιτέλους απαιτείται:

•η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και νέων αιθουσών, έτσι ώστε να  καλυφθούν όλες οι ανάγκες και να διαθέτει σύγχρονα σχολεία, τόσο νηπιαγωγεία για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, όσο και δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια για τους μαθητές

•να κατασκευαστούν πρότυποι αύλειοι χώροι και χώροι πολλαπλών χρήσεων

•μεγάλες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των σχολείων και η δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών που θα συνδέσουν την εκπαίδευση στη νέα εποχή

• Η πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών μας.

Ο ρόλος του Δήμου στον πολιτισμό, όπως διενεργείται σήμερα από την απερχόμενη δημοτική αρχή, έχει ξεπερασθεί.

-Οι ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ έχουν εξαλειφθεί και  δεσπόζει ένα «εμπορικό» και μόνο ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.

-Οι ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ, που πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν για 16η συνεχή χρονιά, «τσικνίζονται» χωρίς να προάγουν πολιτισμό και φροντίδα για τον παραδοσιακό οικισμό.

-Το ΧΑΤΖΙΔΑΚΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ μαραζώνει, «υποθηκεύοντας» τη μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη!

ΕΜΕΙΣ:

-Μετατρέπουμε τις ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ και το ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, σε ένα ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, τέχνης και παράδοσης, μεταμφίεσης και γλεντιού, με κυρίαρχα στοιχεία πολιτισμού και όχι αναρχίας και αισχροκέρδειας!

-Ενδυναμώνουμε τις ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ και αναδεικνύουμε την σημαντικότητα της ιστορίας, ενισχύοντας τη δράση πολιτισμού και ιστορίας. Ανοίγουμε το θέμα χωρίς ταμπού και συζητούμε ανοιχτά με όλους τους φορείς για την μετεξέλιξη των ΓΙΟΡΤΩΝ της ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ σε ένα σύγχρονο θεσμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καιρών μας.

-Υλοποιούμε το όραμα του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και μετατρέπουμε το ΧΑΤΖΙΔΑΚΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ σε ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ με τη συμμετοχή κυρίαρχων φορέων πολιτισμού της χώρας.

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

• Επίσημη συνεργασία και σύνδεση του Δήμου με Δ.Π.Θ. μέσω υπογραφής Μνημονίου συνεργασίας σε τομείς Τοπικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης

•Αξιοποιούμε όλους τους επιστήμονες του Ελληνικού Στρατού που υπηρετούν τη θητεία τους στον τόπο μας, μέσω της Κοινωνικής Προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

•Οργανώνουμε τη Δημοτική Αστυνομία με τη συνδρομή και τη συνεργασία της Αστυνομική Σχολής.

•Ιδρύουμε την Ομοσπονδία Φορέων της Ξάνθης, όπου καθοριστικό και συντονιστικό ρόλο θα έχει ο Δήμος και που θα συνεδριάζει συχνά με τη συμμετοχή όλων των οικονομικών – κοινωνικών συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων, προκειμένου να μην καμφθεί ποτέ η ενδοδημοτική σύγκλιση και να προωθηθεί η ισόρροπη ανάπτυξη σε πόλη και δημοτικά διαμερίσματα.

 

Διαφοροποιούμαστε από την σημερινή δημοτική αρχή, η οποία συνεχίζει απλώς κατεστημένες και παρωχημένες δομές διότι, εμείς θέλουμε να διοικήσουμε από κοινού την πολιτιστική πολιτική με την συμμετοχή   όλων των θεσμικών εκφράσεων και των "ζωντανών" δυνάμεων όπως:

•Τις τοπικές επιχειρήσεις, τις δυνάμεις της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα,

•Τις κοινωνικές οργανώσεις του ενδιάμεσου χώρου

•Την εθελοντική πρωτοβουλία και δράση,

.Τα ανεπίσημα πλέγματα και τα πρωτογενή τοπικά δίκτυα,

•Και να δώσουμε την δυνατότητα "επανένταξης" σε όσους, για διαφόρους λόγους, δεν βρίσκουν κοινωνικό πλαίσιο αναφοράς.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κόντρα βορρά – νότου για το βαμβάκι

Oι αλλαγές που φέρνει η νέα KAΠ ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στους βαμβακοπαραγωγούς, ιδι…