Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η ταβέρνα «Έρκολος»…κι η παλιά Ξάνθη

Η ταβέρνα «Έρκολος»…κι η παλιά Ξάνθη

2

Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Καθηγητής

Άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και κράτησε σχεδόν όλη του 1980. Ταβέρνα ο «Έρκολος». Στο πλακόστρωτο καλντερίμι της οδού Βενιζέλου. Στην αθέατη πλευρά της δυτικής παλιάς Ξάνθης. Και ποιος δεν πέρασε απ’ αυτό το κουτούκι. Είχε λίγα στριμωχτά τραπέζια και τριγύρω στους τοίχους καλάμια για ντεκόρ. Σε πολλά απ’ αυτά έγραφε “σειρές και ΕΣΟ”, απ’ τους φαντάρους που πέρασαν απ’ εκεί. Ο Ντίνος ήταν στην κουζίνα κι ο Άκης (Κυριάκος) στο σερβίρισμα. Όλοι γνώριζαν τους αδερφούς Βαρδάκα. Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού το κατάμαυρο πουλί μάινα. Τους το έφερε ο πατέρας απ’ τα καράβια. Μιλούσε, σφύριζε κι …έφτυνε. Μέχρι που ήξερε να βρίζει.

– Μην δίνεις σημασία, είναι καραβίσιο πουλί…..έλεγαν

Το μαγαζί το άνοιξε ο μπαμπάς Ηρακλής (στα Ιταλικά, Ercole, συνεπώς… Έρκολος), όταν ξεμπάρκαρε κι άραξε στη στεριά. Ήταν ασυρματιστής του Εμπορικού ναυτικού. Γρήγορα κέρδισε το κοινό της Ξάνθης και ιδίως τους στρατευμένους. Όλα ήταν νόστιμα και περιποιημένα. Αγαπημένο τραγούδι του Ντίνου ήταν “το Βαπόρι απ’ την Περσία”, που μόλις το άκουγε άφηνε τον δίσκο και χόρευε. Όταν μπορούσε και έκλεβε λίγο χρόνο, έκανε τον τερματοφύλακα στην ομάδα πόλο του ΚΟΞ. Ήταν ψηλός κι είχε μεγάλα χέρια κι αυτό βόλευε για τη θέση.

Ο Άκης τα καλοκαίρια δούλευε στην Πάτμο, στον ξάδερφο τον Λουκά. Όταν έκλεισε ο Έρκολος συνέχισε τη δουλειά στην Στοά Μπαχτσετζή κι αργότερα κάπου σ’ ένα στενό δρομάκι στην Πλάτωνος, προσπαθώντας να διατηρήσει τ’ όνομα και την αίγλη. Λένε ότι όταν ο Ντίνος ήταν στα καράβια, πάντα ζητούσε να ακούει Bob Marley. Το θρυλικό κουτούκι συνέχισε την πορεία του μέχρι και σήμερα. Εκεί στο σοκάκι της Βενιζέλου. Πλέον με νέο όνομα “41” και ιδιοκτήτη τον Νίκο Καραμανίδη, τον γιο του Αγάπιου. Και πάλι με εξαιρετικούς μεζέδες και χαρακτήρα. Σήμερα το μαγαζί έχει περάσει σε άλλα χέρια και ανανεωμένο ξανασυστήνεται στο γαστρονομικό κοινό της Ξάνθης. Ποτέ βέβαια δεν θα είναι Έρκολος. Γιατί αυτά….μια φορά γίνονται !

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…