Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Να παραμείνει στους Δήμους η διαχείριση του νερού επιμένει η ΠΕΔ ΑΜΘ

Να παραμείνει στους Δήμους η διαχείριση του νερού επιμένει η ΠΕΔ ΑΜΘ

0

Ομόφωνο «ΟΧΙ» στη συγχώνευση των ΔΕΥΑ – Ποιο είναι το σκεπτικό και τα επιχειρήματα


Προβληματισμός για τα χρέη – Μέσω των συγχωνεύσεων ανοίγει η πόρτα στην ιδιωτικοποίηση;


Την αντίθεσή τους στην υπό συζήτηση μεταρρύθμιση που αφορά στην Δημόσια Πολιτική Ύδρευσης και Αποχέτευσης και η οποία προωθεί σχέδιο δημιουργίας ΔΕΥΑ σε νομαρχιακό ή περιφερειακό επίπεδο και όχι ανά Δήμο, εξέφρασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της ΑΜΘ. Κατά την έκτακτη σύσκεψη της ΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Απριλίου στην Κομοτηνή με μοναδικό θέμα την πρόταση της ΚΕΔΕ οι δήμοι της ΑΜΘ είπαν ομόφωνα «ΟΧΙ» στις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ ΑΜΘ. Στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΠΕΔ δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, στην τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ της εθελούσιας και όχι της υποχρεωτικής συνένωσης των ΔΕΥΑ τονίζοντας πως: « Έχουμε χρέος ως δήμαρχοι, να παραδώσουμε αυτό που παραλάβαμε, τους Δήμους μας, όπως τους παραλάβαμε, με την οντότητα που έχουν και δεν μπορούμε να ενδώσουμε σε μια κατάσταση που αφορά τη διαχείριση του νερού».


«Σαν ΠΕΔ ΑΜΘ είμαστε αντίθετοι με τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ. Αυτό που ζητάμε είναι να εξυγιανθούν, να μας βάλουν στόχους και αν δεν τα καταφέρουμε να το ξανασυζητήσουμε»
Χ. Ευστρατίου
Δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης μέλος ΠΕΔ

Είπε «ΟΧΙ» η ΠΕΔ ΑΜΘ στη συγχώνευση των ΔΕΥΑ – Ποιο είναι το σκεπτικό και τα επιχειρήματα

Στην επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε και ισχυροποιεί τη θέση που πήρε η ΠΕΔ και την οποία θα μεταφέρει με επιστολή της στην ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος και εκλεγμένος μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ ΑΜΘ Χαράλαμπος Ευστρατίου. Ειδικότερα όπως είπε συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των χρεών κυρίως προς την ΔΕΗ και τους παρόχους ενέργειας: «Όπως ειπώθηκε οι ΔΕΥΑ έχουν συσσωρευμένα χρέη που προκλήθηκαν από το κόστος της ενέργειας. Επί χρόνια ζητούν να ενταχθούν στον βιομηχανικό τιμολόγιο και όχι στο οικιακό και έχουν μεγαλύτερες χρεώσεις. Όμως τα χρέη δεν είναι ίδια για όλες της ΔΕΥΑ. Για παράδειγμα: Η ΔΕΥΑΞ που έχει χρέη 400.000 ευρώ θα συγχωνευτεί με την ΔΕΥΑ της Καβάλας με χρέη 4 εκ. ευρώ και της Κομοτηνής με 7 εκ. ευρώ. Αυτά τα χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν και θα μετακυλιστούν σ’ όλους τους πολίτες και της Ξάνθης αν γίνουν οι συγχωνεύσεις . Ή ακόμη ο χαμηλοσυνταξιούχος του Παρανεστίου θα πληρώνει το ίδιο με τον κάτοικο της Αλεξανδρούπολης εφόσον θα είναι κοινή η τιμολογιακή πολιτική. Αυτοί είναι οι προβληματισμοί που μας οδήγησαν στην απόφαση να μην δεχτούμε την υποχρεωτική συγχώνευση».

Μέσω των συγχωνεύσεων ανοίγει η πόρτα στην ιδιωτικοποίηση;

Επισημάνθηκε επίσης ότι οι ΔΕΥΑ θα μπορούσαν να έχουν την δυνατότητα να κάνουν ενεργειακές επενδύσεις ώστε να καλύπτουν το ενεργειακό τους κόστος ωστόσο αυτό δεν προβλέπεται. Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ακροθιγώς είναι ότι αυτές οι συγχωνεύσεις μπορούν να ανοίξουν την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις και πλέον για την τιμολογιακή πολιτική των Δήμων δεν θα αποφασίζουν τα δημοτικά συμβούλια αλλά ένας διευθύνων σύμβουλος: «Αυτό που ζητάμε είναι να εξυγιανθούν οι ΔΕΥΑ μέσα από την εξοικονόμηση πόρων από το βιομηχανικό ρεύμα και από τα ενεργειακά πάρκα. Βασικά αυτό που λέμε είναι να μας βάλουν στόχους και αν δεν τα καταφέρουμε να το ξανασυζητήσουμε», επισημαίνει ο κ. Ευστρατίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…