Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο δημότης θα πληρώσει το «μάρμαρο» της προληπτικής πυροπροστασίας ακινήτων

Ο δημότης θα πληρώσει το «μάρμαρο» της προληπτικής πυροπροστασίας ακινήτων

0

Ενεργοποιείται ο νόμος. Έως τις 31/3 όσοι έχουν ακίνητα έως 300 μέτρα από δασική περιοχή πρέπει να σπεύσουν σε Μηχανικό για Τεχνική έκθεση

 

Σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης με θέμα την κατάρτιση του Σχεδίου προληπτικής εκκένωσης για λόγους πυροπροστασίας – Καταρτίζεται το Μητρώο ευάλωτων δημοτών  

 

Ενεργά στο θέμα της προληπτικής πυροπροστασίας παρεμβαίνει ο δήμος Ξάνθης μέσα από την ενημέρωση των πολιτών για τον νέο νόμο που τίθεται σε εφαρμογή κατά την νέα αντιπυρική περίοδο αλλά και για την κατάρτιση Σχεδίου προληπτικής εκκένωσης περιοχών και απομάκρυνσης πολιτών, όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης της Πολιτικής Προστασίας και της Ομάδας εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής 22/3, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, προεδρεύοντας του αντιδημάρχου Π. Προστασίας δήμου Ξάνθης Γιάννη Τσάπαλη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης Τάσος Τοπαλίδης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, των εθελοντών Σαμαρειτών, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, Νίκος Γρηγοριάδης και όλων των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και των Δημοτικών ενοτήτων, Ξάνθης, Σταυρούπολης, Γέρακα, Πασχαλιάς, Κομνηνών, Κιμμερίων Ευμοίρου.

Υπό κατάρτιση Σχέδιο εκκένωσης για πυροπροστασία από τον δήμο Ξάνθης

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Τσάπαλης η σύσκεψη αποσκοπούσε αφ’ ενός στην γνωριμία όλων όσων συναποτελούν την ομάδα αλλά και στην καλύτερη προετοιμασία, συντονισμό, οργάνωση και συνεργασία, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι η πυροπροστασία του δήμου Ξάνθης. Ειπώθηκε δε πως ο ρόλος των τοπικών προέδρων είναι κομβικός καθώς θα λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές» του δήμου προς τους δημότες, ενημερώνοντάς τους σχετικά με τον νέο νόμο της υποχρεωτικής προληπτικής πυροπροστασίας, όσων έχουν σπίτια κοντά σε δασική έκταση που έχει τεθεί σε εφαρμογή  αλλά και αντλώντας όλα τα δεδομένα,  ώστε να καταρτιστεί το Μητρώο ευάλωτων πολιτών που θα ενταχθεί στο υπό κατάρτιση Σχέδιο προληπτικής εκκένωσης και θα  παρέχει την δυνατότητα στο δήμο να γνωρίζει που βρίσκονται αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια. Ένα Σχέδιο που είναι στην φάση της συλλογής των δεδομένων και θα κατατεθεί, όπως επεσήμανε ο κ. Τσάπαλης, έως την 30η Απριλίου καθώς την 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.

Ετοιμάζεται και το Μητρώο ευάλωτων πολιτών

Αναφορικά με το Σχέδιο όπως εξήγησε ο κ. Τσάπαλης θα τίθεται σε εφαρμογή μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής και απόφαση του Δημάρχου και της επιτελικής ομάδας και θα προβλέπει σε πρώτη φάση την ενημέρωση μέσω διαφόρων μέσων όπως 112, ραδιοφώνου, μεγαφώνων, καμπάνας, τον εντοπισμό όλων των πολιτών και την ασφαλή μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία που θα έχουν και την κατάλληλη υποδομή για να περιθάλψουν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Επίσης στο σχέδιο περιλαμβάνει και ασφαλή μετακίνηση ζώων συντροφιάς και απελευθέρωση κατοικίδιων και ζώων σε μονάδες: «Πέρσι αυτά που συνέβησαν στου όμορους νομούς ήταν ένα δυνατό χαστούκι. Είμαστε από τους τυχερούς δήμους που έχουμε δίπλα μας ένα πνεύμονα ζωής αλλά πρέπει να κάνουμε ότι χρειαστεί για να τον προστατεύσουμε και μαζί τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών που διαμένουν κοντά σε δασικές εκτάσεις», τόνισε ο κ. Τσάπαλης.

Ο εφιάλτης των πυρκαγιών στο Έβρο κινητοποιεί την Πολιτική Προστασία στην Ξάνθη

Ο κ. Τοπαλίδης αναφέρθηκε στις φωτιές του Έβρου κάνοντας λόγο για «απίστευτη σφοδρότητα» της πυρκαγιάς: «Ήταν τέτοια η σφοδρότητα της που κινούνταν με 7 χιλ. την ώρα και σε 8 ώρες διένυσε 60 χιλιόμετρα. Καλούμαστε να προετοιμαστούμε και να συντάξουμε ένα Ειδικό σχέδιο για το δήμο Ξάνθης με προληπτικές δόσεις απομάκρυνση των πολιτών που βρίσκονται πλησίον των δασικών περιοχών». Ο κ. Τοπαλίδης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για Σχέδιο διάσωσης γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής και γίνεται όταν δεν επαρκεί ο χρόνος για εκκένωση και γίνεται πόρτα – πόρτα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τοπαλίδης ανέφερε την απόφαση του ΥΠΕΝ να ενεργοποιήσει τον νόμο για υποχρεωτική προληπτική πυροπροστασία των πολιτών. Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μετά από ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (19.05.2023) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε ερμηνευτική εγκύκλιο, προς εφαρμογή του Κανονισμού, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου του 2024.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, υπενθυμίζεται ότι αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Για τα προαναφερόμενα ακίνητα είναι υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τις 31.03.2024.

Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30.04.2024, να υποβάλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης

Επισημαίνεται πως το κόστος το επιβαρύνεται ο πολίτης και αν δεν συμμορφωθεί θα έχει κυρώσεις. Οι δε δήμοι επιφορτίζονται με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω μιας τριμερούς επιτροπής.

Όπως ειπώθηκε ο δήμος Ξάνθης προτίθεται να ενημερώσει τους πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΞ αλλά και ανακοινώσεων. Το θέμα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από  τους τοπικούς συμβούλους που διαμαρτυρήθηκαν για την οικονομική επιβάρυνση που τους επιβάλλεται χωρίς να υπάρχει κάποια βοήθεια από την πολιτεία.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…