Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΣΕΕ από Ξάνθη: «Η ακρίβεια εξοντώνει τον κόσμο της εργασίας»

ΓΣΕΕ από Ξάνθη: «Η ακρίβεια εξοντώνει τον κόσμο της εργασίας»

0

Πλήθος συναντήσεων είχε το κλιμάκιο της ΓΣΕΕ στην Ξάνθη με παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς


Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Ταχματζίδης και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου μιλούν στο «Ε» για τα επίδικα της επερχόμενης γενικής απεργίας της 17ης Απριλίου


Κλιμάκιο από την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) επισκέφθηκε την Ξάνθη την Τετάρτη 13 Μαρτίου στο πλαίσιο της περιοδείας της με σκοπό την ενημέρωση των εργατών, αγροτών και ιδιωτικών υπαλλήλων σχετικά με την γενική απεργία που έχει ήδη προκηρυχθεί για την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ πραγματοποιήσαν συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της περιοχή, με το Επιμελητήριο Ξάνθης και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Στέλιο Μωραΐτη ο οποίος, μέσω ανακοίνωσης, ανέφερε ότι «το κλιμάκιο της ΓΣΕΕ μας ενημέρωσε για τα προβλήματα των εργαζομένων και τη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου 2024. Εμείς στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων διότι οι εργαζόμενοι είναι συνεργάτες μας και ο βασικός κορμός των επιχειρήσεων μας και θέλουμε όλοι μαζί να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού.

Το κλιμάκιο της ΓΣΕΕ αποτελούνταν από τον Καραγεωργόπουλο Δημήτριο, Γραμματέα Τύπου, την Κωνσταντίνου Δέσποινα, μέλος της Διοίκησης, τον Αλεξανδράκη Γεώργιο, μέλος της Διοίκησης και κλιμάκιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, αποτελούμενο από τον Σισαμπέρη Αθανάσιο, πρόεδρο, τον Πουρναράκη Ευάγγελο, γενικό γραμματέα και τον Παντούλα Γεώργιο, πρόεδρο Εξελεγκτικής.

Δ. Ταχματζίδης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ : «Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας άμεσα»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Ταχματζίδης μίλησε στο «Ε» όσον αφορά την παρουσία του κλιμακίου στην Ξάνθη.

«Θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα για να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της γενικής απεργίας στις 17 Απριλίου το οποίο είναι “H ακρίβεια στο Θεό, οι μισθοί μας στα τάρταρα” και να δημιουργήσουμε μια συμμαχία μεταξύ των παραγωγικών τάξεων έτσι ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή», τόνισε.

Σχετικά με τις εικόνες που αποκομίζουν από την περιοδεία τους, ο κ. Ταχματζίδης σημειώνει ότι «η περιφέρεια έχει πολύ φτώχεια» ενώ το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σε αυτή.

«Οι εργαζόμενοι έχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να κάτσουμε στο σπίτι μας, να μην ασχοληθούμε με τίποτα βλέποντας να χάνονται τα οχτάωρα και τα πενθήμερα. Η άλλη είναι να κατέβουμε στους δρόμους ώστε να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πλέον οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο», ανέφερε σχολιάζοντας την δυσκολία των εργαζομένων στο να απεργήσουν.

«Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση να αφήσει την αγορά να προσδιορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην αφήνει τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να διαπραγματευτούν το πώς πρέπει να δουλέψει η παραγωγική διαδικασία και πόσο πρέπει να πληρωθεί αυτή η εργασία. Οι δικές μας προτάσεις είναι απαύγασμα των οικονομικών δεικτών και δεδομένων σε αντίθεση με την κυβέρνηση που μόνο όταν πλησιάζουν εκλογές αυξάνει ο βασικός μισθός», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Όσον αφορά την διαφορά των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα του κατώτατου μισθού, ο κ. Ταχματζίδης σχολιάζει ότι από την μία πλευρά η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ των νομοσχεδίων της ότι αποτελούν ευρωπαϊκή οδηγία και από την άλλη όταν έρχεται η συζήτηση στον κόσμο της εργασίας τότε «η κυβέρνηση ξεχνάει την Ε.Ε. και δεν ακολουθεί τα βήματα άλλων χωρών οι οποίες ήταν σε μνημόνιο, όπως εμείς». Ο ίδιος προτείνει ότι μόνο μέσω της συλλογικής σύμβασης εργασίας θα μπορέσει να λυθεί το θέμα του κατώτατου μισθού ενώ υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία η οποία τονίζει ρητά ότι το 80% του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να καλύπτεται από τις συλλογικές συμβάσεις. «Σε εμάς αυτή τη στιγμή το ποσοστό είναι 23%», συμπληρώνει.



Δ. Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ: «Το θέμα της ακρίβειας διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα»

Στο «Ε» μίλησε και η Δέσποινα Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

«Το θέμα της ακρίβειας διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα και είναι παρών μέσα σε κάθε νοικοκυριό. Αν δεν λυθεί αυτό δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο κομμάτι της ανάπτυξης, το οποίο πολλοί ευαγγελίζονται, αλλά και εμείς δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Για αυτό το λόγο περιοδεύουμε σε 30 νομούς στην χώρα και βλέπουμε ότι στον κόσμο αρέσει το γεγονός ότι έρχονται σε επαφή με άλλα επίπεδα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης γιατί όλοι καταλαβαίνουν, είτε είναι στην Ξάνθη είτε στην Κομοτηνή είτε οπουδήποτε αλλού, ότι υπάρχουν κοινά σημεία προβληματισμού», υπογραμμίζει η ίδια.

Υπάρχει δυσκολία στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην απεργία, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου, διότι έχει εντατικοποιηθεί η εργασία, υπάρχει ο φόβος της απόλυσης αλλά ακόμη και ο φόβος απώλειας ενός ημερομισθίου. «Και δικές μας έρευνες αλλά και έρευνες εργοδοτών καταδεικνύουν ότι ο παρών μισθός φθάνει έως την 19η μέρα του μήνα, οπότε πώς μπορεί να χάσει ένας άνθρωπος ένα μεροκάματο;», αναρωτιέται ενώ συμπληρώνει ότι «εμείς προτείνουμε να δράσουμε μαζί, αυτό είναι το όπλο μας».

«Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο για να κινηθεί η οικονομία όπως επίσης είναι αυτοί που ξέρουν τα δικαιώματα τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν το βήμα να ζητήσουν αυτά που δικαιούνται, τίποτα δεν θα έρθει μόνο του», τόνισε.

Η κ. Κωνσταντίνου αναφέρει ότι οι εργοδοτικοί φορείς είναι θετικά προσκείμενοι σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχουν συναινέσει να περάσουν σχετικά ψηφίσματα από τα αντίστοιχα συμβούλιά τους έτσι ώστε να δηλώσουν την συμπαράσταση τους στα αιτήματα της ΓΣΕΕ.



 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…