Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά άνω των 16.000 ευρώ

Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά άνω των 16.000 ευρώ

0

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα


Αναδρομικά άνω των 16.000 ευρώ για τις επικουρικές τους συντάξεις δικαιούνται να πάρουν αρκετοί συνταξιούχοι μετά το 2016 που προέρχονται κυρίως από τα ταμεία τραπεζών και που πλήρωναν εισφορές υψηλότερες από το 6% που είναι η κανονική εισφορά στην επικουρική ασφάλιση.

Μάλιστα ο νόμος για τις επιπλέον  εισφορές προβλέπει πως προσαυξάνεται η σύνταξη με συντελεστή 0,075% για κάθε έτος και για κάθε 1 μονάδα πρόσθετης εισφοράς πάνω από το 6%. Σε ορισμένα ταμεία όπως των συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) οι συνολικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης (εργαζόμενου και εργοδότη) έφταναν στο 14,75% των μηνιαίων αποδοχών τους, ήταν δηλαδή υπερδιπλάσιες από το 6% της «κανονικής» εισφοράς. Σε άλλα ταμεία οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης έφταναν στο 12%, κ.ο.κ.

Οι επικουρικές συντάξεις όμως όλων όσοι είχαν καταβάλλει τις έξτρα εισφορές υπολογίστηκαν σαν να είχαν πληρώσει την κανονική εισφορά 6% χωρίς να έχει αποδοθεί το συμπλήρωμα σύνταξης από τις επιπλέον εισφορές, επειδή ο ΕΦΚΑ δεν είχε ετοιμάσει το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα για να κάνει τους απαιτούμενους επανυπολογισμούς.

Το κεφάλαιο αυτό ανοίγει τώρα καθώς ο ΕΦΚΑ είναι σε θέση να προχωρήσει στον επανυπολογισμό χιλιάδων επικουρικών συντάξεων αποδίδοντας την ανάλογη προσαύξηση 0,075% για τις εισφορές άνω του 6%.

Προσοχή: Βάσει των αλλαγών που εισήγαγε ο νόμος «Κατρούγκαλου» για τις αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά οι επικουρικές έχουν διπλό υπολογισμό, έναν για τα έτη ασφάλισης ως το 2014 και έναν δεύτερο υπολογισμό για τα έτη από 1/1/2015 και μετά. Τα έτη ως το 2014 υπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ως το 2014, ενώ από το 2015 η επικουρική υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι και ανάλογα με την ηλικία που συνταξιοδοτούνται.

Η προσαύξηση των επικουρικών συντάξεων για τις επιπλέον εισφορές θα αφορά το πρώτο κομμάτι της σύνταξης για τα έτη ως το 2014, καθώς από το 2015 και μετά οι ασφαλισμένοι με επιπλέον εισφορές έχουν τον ίδιο υπολογισμό με όσους καταβάλουν 6%. Η διαφορά είναι ότι όσο περισσότερες εισφορές καταβάλουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επικουρική που αναλογεί στα έτη από το 2015 και μετά.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…