Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επικουρικές συντάξεις: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει τις περικοπές δώρων και επιδομάτων του νόμου Κατρούγκαλου

Επικουρικές συντάξεις: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει τις περικοπές δώρων και επιδομάτων του νόμου Κατρούγκαλου

0

Θα κριθεί αν είναι συνταγματική ή όχι η κατάργηση δώρων και επιδομάτων στις επικουρικές μόνο συντάξεις του ιδιωτικού τομέα από 11.6.2015 έως 11.5.2016


Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) παρέπεμψε ο Άρειος Πάγος προς οριστική κρίση το θέμα αν είναι συνταγματική ή όχι κατάργηση των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) στις επικουρικές μόνο συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016, που έγιναν με το “νόμο Κατρούγκαλου”.

Οι αρεοπαγίτες παρέπεμψαν το θέμα στο ΑΕΔ, καθώς εξέδωσαν απόφαση η οποία έκρινε αντίθετα με μια σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στο συνταξιοδοτικό καθεστώς της κατάργησης των δώρων.

Αναλυτικότερα, εννέα χρόνια μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατά πλειοψηφία (14 υπέρ έναντι 11 κατά) έχει κρίνει αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές και των τριών δώρων των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012, έρχεται ο Άρειος Πάγος να κρίνει ότι η κατάργηση των τριών δώρων που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ, καθώς “η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος” και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται, ότι η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας, επιβλήθηκε με το άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαράγραφος ΙΑ.6 περίπτωση 3 του νόμου 4093/2012 η οποία έγινε λόγω του Μνημονίου Συνεννόησης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…