Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ζήσε Μάη» για χειρουργεία στα νοσοκομεία της ΑΜΘ

«Ζήσε Μάη» για χειρουργεία στα νοσοκομεία της ΑΜΘ

0

12.684 ασθενείς στη δική μας Υγειονομική Περιφέρεια (4η ΥΠΕ) περιμένουν πάνω από 12 μήνες για χειρουργείο


Σε φάση εκκαθάρισης η λίστα χειρουργείων στο νοσοκομείο Ξάνθης


«Ζήσε Μάη» για να χειρουργηθείς στα δημόσια νοσοκομεία, λένε οι ασθενείς που έχουν μπει σε λίστα αναμονής, αφού αυτή είναι τόσο μακριά που μπορεί και να είναι αργά όταν έρθει η ώρα, θέτοντας σε κίνδυνο επιδείνωσης του προβλήματος του ασθενούς. Έτσι σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, περισσότερο από το 38% των εγγεγραμμένων πολιτών δεν επιθυμεί να παραμείνει στην λίστα για διάφορους λόγους και αναζητά να κάνει χειρουργείο στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι ως επί το πλείστον τα χειρουργεία αφορούν οφθαλμολογικά προβλήματα και ορθοπεδικά όπως και χειρουργεία χολής κ.λπ.

 58.175 ασθενείς στο «περίμενε» για χειρουργείο πάνω από χρόνο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 102. 634 είναι τα συνολικά περιστατικά που είναι στην λίστα αναμονής για χειρουργείο σε νοσοκομεία του ΕΣΥ στην επικράτεια.

Απ’ αυτά το 43% (44.459 περιστατικά) είναι σε αναμονή από 0 – 4 μήνες, το 31% (31.954 περιστατικά ) από 0 – 12 μήνες και το 26% (26.221 περιστατικά από 12 και πάνω. Συνολικά το 57% δηλαδή 58.175 περιστατικά περιμένουν πάνω από 12 μήνες!

12.684 ασθενείς στην δική μας ΥΠΕ περιμένουν πάνω από 12 μήνες για χειρουργείο

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια που ανήκει η Ανατολική Μακεδονία Θράκη μαζί με 2 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η αναμονή είναι για έως 12 μήνες 6.391 ασθενείς (20% του συνόλου) και για άνω των 12 μηνών 6.293 ασθενείς (24% του συνόλου). Ως εκ τούτου 12.684 ασθενείς περιμένουν για πάνω από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν όταν αντίστοιχα στην Αττική η αναμονή είναι 9.447 ασθενείς.

Επίσης μεγάλη λίστα αναμονής έχουν τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονία) με 7.669 ασθενείς σε αναμονή (24% του συνόλου) από 4 – 12 μήνες και 7.604 ασθενείς σε αναμονή (29% του συνόλου) από 12 μήνες και άνω.

Αντίστοιχα η εικόνα στην Ευρώπη, οι μέσοι χρόνοι αναμονής χειρουργείου είναι στην Σουηδία 50 μέρες, ενώ πάνω από 12 μήνες είναι στην Μ. Βρετανία. Μάλιστα μέχρι τον Ιούλιο του 2023, ο αριθμός εγγραφών στην λίστα ξεπέρασε τα 7,6 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 37% από τον Σεπτέμβριο του 2021. (Πηγή: Γιάννης Δεβετζόγλου/news247.gr)


«Είμαστε σε μια μετάπτωση από την παλιά λίστα σε μια νέα. Γίνεται ένα ξεκαθάρισμα ώστε να κάνουμε επικαιροποίηση»
Ε. Ροφαέλα
Διοικήτρια νοσοκομείου Ξάνθης

Σε φάση εκκαθάρισης η λίστα χειρουργείων στο νοσοκομείο Ξάνθης

Στα καθ’ ημάς και με δεδομένα τα γενικότερα προβλήματα του νοσοκομείου Ξάνθης, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης Απόστολου Κυριαλάνη, σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε» για περίπτωση ασθενούς που περίμενε για εγχείρηση κήλης 3 χρόνια.

Το «Ε» απευθύνθηκε στην διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα για να δώσει απαντήσεις και στοιχεία για την λίστα αναμονής στα χειρουργεία. Όπως μας ανέφερε με αφορμή την εφαρμογή της νέας Ψηφιοποιημένης Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου που θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2023, το Νοσοκομείο Ξάνθη βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο εκκαθάρισης και επικαιροποίησης της λίστας: «Είμαστε σε μια μετάπτωση από την παλιά λίστα σε μια νέα. Γίνεται ένα ξεκαθάρισμα, ώστε να κάνουμε επικαιροποίηση. Γίνεται ουσιαστικά μια αναθεώρηση καθώς είναι κάποιοι εγγεγραμμένοι που είτε έχουν κάνει αλλού το χειρουργείο, είτε έχουν αλλάξει τηλέφωνο και δεν μπορούμε να τους βρούμε. Υπάρχουν αναμονές αλλά είχαμε και 2 χρόνια την πανδημία που δεν γίνονταν τακτικά χειρουργεία. Επίσης σε κάποιες κλινικές, όπως στη γυναικολογική, η λίστα είναι μικρή, όπως επίσης και στην οφθαλμολογική που έχει καλή ροή. Τον Μάρτιο θα γνωρίζουμε την τελική μορφή της λίστας».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…