Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το πολυφωνικό σχήμα «Ντιλγκιρούδι» στο nekubi

Το πολυφωνικό σχήμα «Ντιλγκιρούδι» στο nekubi

0

Παράλληλα στον πολυχώρο της Καβάλας θα πραγματοποιηθεί bazaar μεταχειρισμένων κοσμημάτων


Την Παρασκευή 1 Μαρτίου ο δημιουργικός χώρος πειραματικών τεχνών nekubi θα φιλοξενήσει μία διπλή δράση.

Στις 18:30 το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει Bazaar μεταχειρισμένων κοσμημάτων με σκοπό την ενίσχυση του Σωματείου Φίλοι Παιδόπολης Καβάλας.

Την ίδια μέρα στις 21:00, το Ντιλγκιρούδι καταφθάνει για πρώτη φορά στην Καβάλα και στην σκηνή του nekubi για μια μοναδική πολυφωνική εμβύθιση στον μουσικό πλούτο των παραδόσεων του τόπου μας.

Με πέντε φωνές και μία λύρα, το Ντιλγκιρούδι αναστηλώνει, σαν από μνήμης, ένα νυχτέρι. Από τη μία άκρη του χρόνου τραβάει η μνήμη κι από την άλλη ο συνειρμός. Στη μέση τα κορίτσια πλέκουν τα δίστιχα, άλλοτε τα ξηλώνουν, διακινδυνεύουν να ξεχάσουν και να θυμηθούν. Κι η νύχτα στο νυχτέρι διαστέλλεται. Τραγούδια και μοτίβα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας συνυφαίνονται με στοιχεία προφορικού λόγου, ηχοτοπία και ηχητικά εφέ σε μια performance που εμπνέεται από τις γυναικείες τελετουργίες των λαϊκών παραδόσεων, διασώζοντας υπαινιγμούς για την έμφυλη βία και την ανυπακοή των σωμάτων.

Οι κόρες, οι μάνες, οι παπαδιές, οι αγαπημένες, οι προδομένες, οι καλογριές, οι νεκρές, οι γιάτρισσες, οι αδερφές, οι κριματισμένες, ομολογούν στη στιχουργία του παραδοσιακού τραγουδιού τα ανομολόγητα της ζωής τους.

Το Ντιλγκιρούδι αποτελούν η Σαλονικιά Τσαντσάνη, η Ιωάννα Καλλέργη, η Νατάσα Τσακηρίδου, η Λυδία Φουρτούνα και η Αναστασία Χατζηαποστολίδου.

Σημείο αφετηρίας για τη συνεργασία τους αποτέλεσαν οι κοινές τους σπουδές στην παραδοσιακή κατεύθυνση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Ντιλγκιρούδι έχει συμμετάσχει στη συνάντηση Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα- οι νέοι για τη Δόμνα Σαμίου στο ΚΠΙΣΝ το 2019, στην εκπομπή Μουσικοί Δρόμοι της Εγνατίας που παρουσίασε το Αλάτι της Γης το 2021, στη ζωντανή ηχογράφηση της ΕΡΤ για τα εκατό χρόνια του Δεύτερου Προγράμματος το 2022, στο όγδοο Our Festival στο Θέατρο Ρεματιάς το 2022 και στον κύκλο εκδηλώσεων του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων με τίτλο Μουσική και Κοινωνική Ταυτότητα το 2023. Έχει συνεργαστεί με τον δεξιοτέχνη της πολίτικης λύρας Σωκράτη Σινόπουλο στην παράσταση Ανταλλαγή στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας το 2022.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…