Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

0

Λοβέρδος – Χριστοφιλοπούλου
Ο πρώτος, Ανδρέας Λοβέρδος, ιδρύει σύντομα κόμμα με το οποίο θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές. Το δήλωσε την Τρίτη δημοσίως, άρα θα υλοποιήσει την απόφασή του.
Η δεύτερη, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, προσχώρησε και επίσημα στη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για άλλο ένα αξιόλογο άτομο της πολιτικής που μετακινείται προς άλλο κόμμα διαχωρίζοντας τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ όπου υπήρξε και υπουργός.
Πρόκειται για άλλη μία απόφαση απομάκρυνσης από το ΠΑΣΟΚ και η υπόθεση αυτή γεννά ερωτηματικά ως προς τις πιθανές ευθύνες της ηγεσίας Ανδρουλάκη. Κι αυτό διότι αξιόλογα στελέχη προτιμούν ν’ αποχωρήσουν για άλλη πολιτική στέγη παρά να μείνουν.
Γ.Δ.


Πολιτικό φαινόμενο
Φυσικά κανείς αρχηγός δεν μπορεί σε κανένα κόμμα να εμποδίσει την αποχώρηση κάποιου στελέχους. Εξάλλου για να φθάσει το θέμα εκεί, σημαίνει ότι έχουν προηγηθεί σοβαροί λόγοι· διάστασης απόψεων ή άλλοι.
Πάντως οι μετακινήσεις είναι μια συνηθισμένη πολιτική κίνηση και πρόκειται για μια αρκετά παλιά ιστορία. Η πολιτική σκηνή της χώρας μας έχει τέτοιες αποχωρήσεις και προσχωρήσεις χιλιάδες. Γι’ αυτό πλέον και δεν δημιουργούν εκπλήξεις σήμερα αυτές οι αποφάσεις.
Μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν, 1960-1970, τους μετακινούμενους από μια παράταξη προς άλλη, τους ονόμαζαν αποστάτες.
Γ.Δ.


Οι δημότες θέλουν λύσεις
Δεν καινοτομώ λέγοντας και γράφοντας ότι οι δημότες, όλοι, ότι επιθυμούν από τους δήμους τους, τους δημάρχους, λύσεις. Λύσεις με τόλμη, με τομές, με ρήξεις.
Ζητούν, θα έλεγα απαιτούν, παρεμβάσεις τόσο στα μικρά καθημερινά όσο και στα μεγάλα που σηματοδοτούν την πορεία και παρουσία ενός δημάρχου.
Όσα παραπάνω αναφέρω σίγουρα δεν είναι κάτι νέο. Τα γνωρίζουν οι αυτοδιοικητικοί, ουδεμία αμφιβολία. Αποδείχτηκε όμως ότι η καθημερινότητα των μικρών προσωπικών θεμάτων και αιτημάτων «μπλοκάρει» την προώθηση και επίλυση των θεμάτων που ενδιαφέρουν το σύνολο. Ας τα έχουν υπ’ όψιν τους αυτά οι σημερινοί.
Γ.Δ.


Γενικός Γραμματέας
Προβληματίζεται, πληροφορίες αναφέρουν, ο δήμαρχος Ξάνθης για την επιλογή του ατόμου που θα αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Δικαιολογημένα ίσως διότι η θέση είναι ιδιαίτερα νευραλγική και με απαιτήσεις. Ίσως γι’ αυτό και ο προβληματισμός και η έρευνα να βρεθεί το κατάλληλο άτομο.
Αν μάλιστα δεν κλείσει σύντομα η έρευνα και δεν αποδώσει, να επιλεγεί άτομο που υπηρέτησε την θέση αυτή κατά το παρελθόν.
Η τελική φυσικά επιλογή αφορά τον ίδιο τον δήμαρχο Στράτο Κοντό διότι το όποιο άτομο επιλεγεί θ’ αποτελέσει άμεσος συνεργάτης του.
Γ.Δ.


Αντιδρούν οι Τούρκοι για τα F-35
Κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο και την πολιτική του που έφερε τη χώρα του σε διάσταση με τις ΗΠΑ και της στέρησε την απόκτηση των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 (που εξασφαλίσαμε εμείς) ασκούν πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι της γείτονος. Ο πολιτικός αναλυτής, Μουράτ Γετκίν, ανέφερε: “Δείτε που φτάσαμε! Το 2018 η Τουρκία είχε το πρώτο της F-35 και η Ελλάδα δεν είχε. Το 2024 σχεδόν θα προσευχηθούμε για να πάρει η Ελλάδα τα F-35 έτσι ώστε να πάρουμε κι εμείς τα F-16“.
Ενώ σε ρεπορτάζ του, το τηλεοπτικό δίκτυο Sozcu TV αναφέρει: “ Κι ενώ η Τουρκία θα πάρει την εκσυγχρονισμένη έκδοση των F-16 τα οποία είναι αεροσκάφη που παράγονται με τεχνολογία 40 ετών, η Ελλάδα θα εντάξει στο στόλο της 40 F-35 τα οποία είναι αεροσκάφη 5ης γενιάς. Και μάλιστα σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο Κογκρέσο, η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα νέα F-16 ούτε στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα, ούτε στα βορειοανατολικά της Συρίας“.
Μ’ αυτή τη διαφορά ισχύος που δημιουργείται στον αέρα θα μπορούμε να προστατευθούμε από τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας κι αυτό είναι αποτέλεσμα καίριων δικών μας κινήσεων. Κι ενώ οι Τούρκοι «σκούζουν» και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς βρέθηκαν σ’ αυτή τη δυσχερή θέση, η ελληνική αριστερά σύσσωμη τάσσεται κατά των εξοπλισμών, διακινώντας επιχειρήματα-συνθήματα όπως, πόσα σχολεία ή νοσοκομεία θα είχαμε στη θέση ενός μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς ή μίας φρεγάτας.  Επιχειρήματα που θυμίζουν τα παλιά τους συνθήματα των αρχών του 20ου αιώνα: «Τί τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα σπαθιά. Να τα κάνουμε αλέτρια να δουλεύει η αγροτιά. Τί τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα βαριά. Να τα κάνουμε εργαλεία να δουλεύει η εργατιά.
Αγνοώντας πως χωρίς όπλα η χώρα δεν θα μπορεί να διατηρήσει την υπόστασή της απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας ώστε να μπορεί να δουλεύει ελεύθερα η εργατιά κι η αγροτιά…
Κ.Λ.


Ν’ αποσυρθούν
«Κυκλοφορώντας στην πόλη κι όχι μόνον στο κέντρο», μου έλεγε προχθές συμπολίτης, «παρατήρησα κάποια αρνητικά πράγματα που σου τα λέω για να τεθούν υπ’ όψιν του αρμόδιου αντιδημάρχου».
Σας τα παρουσιάζω κι εγώ με τη σειρά όπως μου τα είπε ο ευαίσθητος Ξανθιώτης που επιθυμεί να υπάρχει τάξη και σεβασμός.
Λοιπόν, παρατήρηση πρώτη. Υπάρχουν «παρκαρισμένα» Ι.Χ. και μικρά φορτηγά, χωρίς πινακίδες, που καταλαμβάνουν χώρο παρκαρίσματος, το ίδιο, υπάρχουν μοτό επάνω σε πεζοδρόμια επίσης, ενώ είδε όπως μου είπε βάρκα (!) με το τρέιλερ και τέλος μερικά τρέιλερ με αλυσίδα για να μην κλαπούν.
Όλα τα παραπάνω έχει υποχρέωση η αρμόδια υπηρεσία να ενημερώσει τους δημότες να τα απομακρύνουν πάνω από τα πεζοδρόμια και να ελευθερώσουν τους χώρους.
Γ.Δ.


Το πρόγραμμα του καρναβαλιού
Στην τελική του φάση βρίσκεται το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων των ΘΛΕ και του  Καρναβαλιού. Απομένουν κάποιες …πινελιές για να «κλειδώσει» όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Τσέπελης, ωστόσο δεν αποκάλυψε κάποια ονόματα ούτε επιβεβαίωσε κάποιες διαρροές στον Τύπο για καλλιτέχνες και βασίλισσα. Προφανώς και θα τα μάθουμε όλα στην ώρα τους, η οποία και θα είναι κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Γεγονός είναι πάντως ότι αντλούμε πληροφόρηση με το σταγονόμετρο από τη νέα δημοτική αρχή κι αυτό δυσκολεύει πολύ τη δουλειά μας!
Να διαφημίσουμε τον Καρναβάλι μας επιδιώκουμε όχι να ασκήσουμε κριτική. Στην  Πάτρα άρχισαν εδώ και εβδομάδες να βγάζουν θέματα στα κανάλια για τα άρματα και τις εκδηλώσεις τους και εμείς ακόμη δεν ξέρουμε τίποτε μόνο την θεματική του. Ελπίζω το …«χοροπήδημα» να μην βγει …ξινό!
Μ.Ξ.


Το νέο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου
Νέο κόμμα ιδρύει ο Ανδρέας Λοβέρδος κι όπως είπε, φιλοδοξεί να καλύψει τον κενό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα πόσος είναι αυτός ο χώρος είναι ένα ζητούμενο καθώς είναι γνωστό ότι η ΝΔ έχει καταλάβει τον κεντρώο χώρο και το ΠΑΣΟΚ έχει μια ροπή προς τα δεξιά, αν μετρήσουμε και πόσοι πρώην πασόκοι είναι στην ΝΔ (πρόσφατη μεταγραφή η Εύη Χριστοφιλοπούλου). Αν θυμηθούμε δε ότι ο κ. Λοβέρδος ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, τότε πιο αναμενόμενο ήταν να ενταχθεί στην ΝΔ εφόσον αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και εφόσον δηλώνει ενεργός πολιτικά. Μήπως όμως δεν του προτάθηκε και είδε και απόειδε και κατεβαίνει με νέο κόμμα; Μην ξεχνάμε ότι είναι το δεύτερο κόμμα που ιδρύει ο κ. Λοβέρδος…Σίγουρα είναι ενεργός αλλά και …ανήσυχος πολιτικά!
Μ.Ξ.


Στήριξη στους αγρότες Ι
Αποχωρούν αλλά δεν υποχωρούν οι αγρότες της Περιφέρειάς μας. Δώσαν ραντεβού στην Θεσσαλονίκη στην Agrotica. Την περίοδο αυτή λοιπόν, κάθε χρόνο σχεδόν, κινητοποιούνται οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες. Πρόκειται για την χρονική περίοδο που μπορούν να το κάνουν διότι δεν έχουν πιεστικές εργασίες.
Από την άλλη, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, αντιμετωπίζουν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Οι άνθρωποι αυτοί που χρόνο τον χρόνο μειώνονται, ζητούν στήριξη, ζητούν προστασία και ελέγχους των εισαγωγών. Διαβάστε παρακαλώ: Εισάγεται χυμός πορτοκαλιού και άλλων φρούτων και γάλα, σε παγοκολώνες!
Εισάγεται σκόνη γάλα και μία σειρά φρούτων και λαχανικών χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους.
Οι τιμές από την άλλη για λίπασμα, μηχανήματα και φάρμακα είναι στα ύψη χωρίς να ελέγχονται οι εισαγωγείς που κερδίζουν τεράστια ποσά. Τελικά σε αγρότες και κτηνοτρόφους μένει ο κόπος και ο μόχθος. Έτσι όμως πρωτογενή τομέα αξιόλογο δεν φτιάχνεις, όταν ένας αναδασμός για να ολοκληρωθεί χρειάζονται 20-30 χρόνια.
Οι άνθρωποι της υπαίθρου γι’ αυτό πανευρωπαϊκά ξεσηκώθηκαν. Ζητούν στήριξη και λύσεις.
Γ.Δ.


Στήριξη στους αγρότες ΙΙ
Ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας από την άλλη, λόγω ακριβώς των εγγενών προβλημάτων του, δεν έχει συνέχεια. Δηλαδή ελάχιστοι νέοι ασχολούνται πλέον με την γεωργία και την κτηνοτροφία, που απαιτεί παρουσία 365 ημέρες, μέρα-νύχτα.
Όλα αυτά τα γνωρίζουν θεωρητικά στα υπουργεία. Στην πράξη όμως ελάχιστα κάνουν. Θεωρούν μάλιστα τους αγρότες τεμπέληδες (δεν το λένε δυνατά), αλλά εάν είχαν τα μάτια τους ανοιχτά θα έβλεπαν ότι οι νέοι αγρότες είναι ελάχιστοι. Στους νέους που θα έπρεπε να στηριχθούν οι κάθε κυβερνώντες για να προχωρήσουν και τελειώσουν τους αναδασμούς, που θα έπρεπε να επιμορφώσουν για νέες καλλιέργειες δυναμικές για τη δημιουργία συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.
Οι αγρότες, οι νέοι κυρίως, χρειάζονται αρωγό το κράτος, συμπαραστάτη με τις υπηρεσίες του οι οποίες ουσιαστικά είναι σα να μην υπάρχουν κλεισμένες στα γραφεία. Οι νέοι τουλάχιστον αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, χρειάζονται πραγματική υλική βοήθεια όπως και συμπαράσταση από γεωπόνους και κτηνιάτρους, φυτοπαθολόγους κλπ. Στην πράξη η βοήθεια, όχι στα λόγια.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…