Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ισχυρή ζήτηση λιπασμάτων για ελιές και σιτηρά και λίγα αποθέματα οδηγούν την αγορά σε άνοδο

Ισχυρή ζήτηση λιπασμάτων για ελιές και σιτηρά και λίγα αποθέματα οδηγούν την αγορά σε άνοδο

0

Απότομη και ενισχυμένη ζήτηση αλλά και άδειες αποθήκες έχουν διαμορφώσει μια ιδιαίτερη συνθήκη στην εγχώρια αγορά λιπασμάτων


Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή FOB της ουρίας (άζωτο) έχει ανέβει 50 με 60 δολάρια στα λιμάνια της Αιγύπτου για καράβια με προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ακολουθεί και η τιμή του DAP (φώσφορος), με μικρότερη διακύμανση και μάλλον σταθεροποιητικές τάσεις, στα 600 με 620 δολάρια FOB Μαρόκο.

Η απροθυμία προγραμματισμού για τις ανάγκες θρέψης της φετινής σποράς, που αποδίδεται στις έντονες διακυμάνσεις των προηγούμενων 24 μηνών, αποτελεί καταλύτη για τις ανοδικές πιέσεις που αποτυπώνονται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των λιπασμάτων. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένας συνδυασμός τεσσάρων παραμέτρων που δίνουν ρυθμό στις αγορές:

  • Ο ζεστός χειμώνας και οι βροχοπτώσεις που διευκολύνουν τις λιπάνσεις
  • Οι υψηλές τιμές ελαιολάδου
  • Οι αυξημένες εκτάσεις με καλλιέργειες σιτηρών
  • Οι αυξημένες παραγγελίες της τελευταίας στιγμής υπό την αγωνία ελλείψεων

Τα χαμηλά στοκ και οι λιγοστές αγορές πρώτων υλών το προηγούμενο διάστημα δυσκολεύονται να καλύψουν μια πρώιμη ζήτηση για προϊόντα θρέψης, η οποία ξεκινά από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο και αποδίδεται στον ήπιο χειμώνα αλλά και σε μερικές ευεργετικές βροχοπτώσεις οι οποίες έβγαλαν νωρίς από τον «λήθαργο» τις χειμερινές καλλιέργειες που εμφανίζουν τώρα αυξημένες ανάγκες σε άζωτο.

Η ζήτηση διευκολύνεται, ειδικά στην περίπτωση των χωρών του νότου και από τις εξελίξεις στην αγορά ελαιολάδου. Στελέχη της αγοράς λιπασμάτων σχολιάζουν ότι το τελευταίο διάστημα οι ελαιοπαραγωγοί, που έχουν ενθαρρυνθεί από τις τιμές ελαιολάδου,  «εφαρμόζουν όση θρέψη δεν έβαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια» ανατρέποντας μια χρόνια κατάσταση υπολίπανσης των ελαιώνων. Πρόκειται για μια απότομη και ενισχυμένη ζήτηση την οποία δεν είχαν αποτιμήσει έγκαιρα οι παράγοντες της αγοράς.

Σε αυτήν έρχεται να προστεθεί και μια αυξημένη ζήτηση για την εαρινή θρέψη των σιτηρών, αφού τόσο οι εκτάσεις που είναι αυξημένες φέτος όσο και οι τιμές που διατηρούνται σε ενδιαφέροντα επίπεδα έχουν ανεβάσει τις ανάγκες των αγροτών.

Με τα στοκ εξαντλημένα, ενεργοποιείται και ένας ψυχολογικός παράγοντας που διευκολύνει την άνοδο των τιμών, αφού τα καταστήματα εφοδίων, προεξοφλώντας υψηλές ανάγκες για προϊόντα θρέψης τις επόμενες εβδομάδες, προχωρούν σε ακόμα μεγαλύτερες παραγγελίες, προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση εταιρείας λιπασμάτων, η οποία μόλις τις τελευταίες εβδομάδες έχει διαθέσει 28.000 τόνους προϊόντος, όταν συνήθως συσκευάζει περίπου 50.000 τόνους ανά έτος. Δηλαδή πάνω από το μισό τονάζ που διαθέτει ετησίως το διέθεσε μέχρι σήμερα από τις αρχές της χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση διευκολύνεται και από την αποκλιμάκωση των τιμών, με έμπειρα στελέχη να μιλούν για μια επιστροφή στην κανονικότητα.

ΠΗΓΗ: Νίκος Γκόγκος/agronews.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…