Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φτωχή σε ελιές και λάδι η φετινή χρονιά

Φτωχή σε ελιές και λάδι η φετινή χρονιά

0

Μείωση 50 – 60% στην ποσότητα παραγωγής – Οι έμποροι αγοράζουν 8,5 – 9 ευρώ από τους παραγωγούς


Έως και 14 ευρώ στο ράφι το λάδι!


Φτωχή σε ελιές και λάδι η φετινή χρονιά. Το λιομάζεμα έχει ξεκινήσει τόσο στους παραλιακούς ελαιώνες όσο και στα κτήματα πέριξ του αστικού ιστού αλλά τα πρώτα δείγματα είναι αποθαρρυντικά για την ποσότητα των καρπών. Την ίδια στιγμή τα ελαιοτριβεία του νομού μας έχουν βάλει μπρος τις μηχανές τους, οι πελάτες τους φέρνουν τις ελιές αλλά οι ποσότητες που καλούνται να επεξεργαστούν είναι μικρές.

 Μείωση 50 – 60% στην ποσότητα παραγωγής

Επί 30 χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά ο  κ. Ευάγγελος Δερμεντζίδης του Ελαιοτριβείου Τυμπάνου «Το Λιοτρίβι», ένα από τα τρία ελαιοτριβεία του νομού που κάθε χρόνο τέτοια εποχή δουλεύει νύχτα μέρα: «Αρχίσαμε, αλλά φέτος δεν έχει ελιές. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη. Έχει μείωση έως και 50% – 60% από πέρσι. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό αλλά πανελλαδικό. Και σ’ άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία έχουν μείωση της παραγωγής.  Λόγω των κλιματικών συνθηκών τα ελαιόδεντρα είχαν ακαρπία. Έρχονται οι πελάτες μας αλλά δεν έχουν τα κιλά που είχαν άλλες χρονιές. Άλλες χρονιές τέτοια εποχή  δουλεύαμε νύχτα μέρα τέτοια εποχή. Εμείς δεν αυξήσαμε τις τιμές μας. Παίρνουμε 80 λεπτά στο κιλό. Αλλά το λάδι αυξήθηκε πολύ. Οι έμποροι αγοράζουν 8,5 – 9 ευρώ από τους παραγωγούς. Οι παραγωγοί δεν πουλούν κάτω από 8 ευρώ ενώ πέρσι η τιμή ήταν στα 6 ευρώ. Γι’ αυτό βλέπουμε κι αυτή την τεράστια αύξηση του λαδιού στο ράφι που ξεπερνά τα 10 ευρώ». Να σημειώσουμε ότι και το 2021 η χρονιά είχε χαμηλή παραγωγή αλλά η τιμή του λαδιού δεν ήταν σ’ αυτά τα επίπεδα.

Κλοπές ελαιοκαρπών

Τη στιγμή που το ελαιόλαδο τείνει να μετατραπεί σε… είδος πολυτελείας καθώς η τιμή του παραγωγού παγιώνεται στα 8 ευρώ/λίτρο περίπου, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους  κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου. Τη στιγμή που οι παραγωγοί βαρύνονται με πάγια έξοδα, που έχουν πάρει την ανιούσα λόγω της ακρίβειας, και «ψαλιδίζουν» σημαντικά το κέρδος από την πώληση ελαιολάδου, κάνουν την εμφάνισή τους οι επιτήδειοι που βάζουν στο μάτι τη σοδειά τους. Έχουν σημειωθεί κλοπές σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

Η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό μας

Σ’ ότι αφορά την  καλλιέργεια σε στρεμματική κλίμακα στο νομό μας σύμφωνα με στοιχεία από την ΔΑΟΚ υπάρχουν συνολικά 13.500 στρέμματα με ελιές εκ των οποίων τα 7.500 με ποικιλίες για λάδι και 6.000 στρέμματα για βρώσιμη ελιά. Η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό μας δε,  είναι περισσότερο για ιδιωτική χρήση, για τις ανάγκες της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου και δεν έχει χαρακτηριστικά επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …