Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γενικό «τσεκ απ» στην γέφυρα του Νέστου στην Σταυρούπολη

Γενικό «τσεκ απ» στην γέφυρα του Νέστου στην Σταυρούπολη

0

Κτίστηκε το 1965 – Προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ διαγωνισμός για την μελέτη


Πρόκειται για την γέφυρα που βρίσκεται 1 χιλιόμετρο νότια της Σταυρούπολης προς τον Κεχρόκαμπο


Αντικείμενο μελέτης θα γίνει η στατική επάρκεια μιας εκ των τεσσάρων γεφυρών του Νέστου και συγκεκριμένα η γέφυρα που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο νότια από την Σταυρούπολη προς τον Κεχρόκαμπο. Η γέφυρα κλείνει του χρόνου τα 60 της χρόνια και πλέον κρίθηκε σκόπιμο από την Περιφέρεια ΑΜΘ, που είναι ή αναθέτουσα αρχή, να πάει για ένα συνολικό τσεκ απ!.

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την μελέτη στατικού ελέγχου γέφυρας του Νέστου

Ειδικότερα προκηρήχθηκε διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης «Μελέτη Στατικού Ελέγχου της Γέφυρας του ποταμού Νέστου στη Σταυρούπολη».

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ και η εκτιμώμενη αξία σύμβασης  98.602,88 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 79.518,45 ευρώ).

Η µελέτη χρηµατοδοτείται από το Τεχνικό Πρόγραµµα ∆ράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2023 Μελέτες και έρευνες για εκτέλεση έργων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι τις 5/3/2024 και η αποσφράγιση αυτών θα γίνει στις 12/3/2024.

Ταυτότητα της μελέτης

Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως απο το ΤΕΕ Θράκης η µελέτη αφορά στον έλεγχο της στατικής επάρκειας και στην τυχόν απαιτούµενη µελέτη αποκατάστασης ή/και στατικής ενίσχυσης της υφιστάµενης γέφυρας του ποταµού Νέστου επί του επαρχιακού οδικού δικτύου Σταυρούπολης – Κεχρόκαµπου, σε απόσταση περί τα 850m νοτίως του οικισµού Σταυρούπολης. Ειδικότερα η µελέτη αφορά στον έλεγχο στατικής επάρκειας της γέφυρας, την γεωτεχνική έρευνα προκειµένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του εδάφους θεµελίωσης και τελικά την µελέτη έργων αποκατάστασης λειτουργικότητας της γέφυρας, εφόσον απαιτηθεί µετά τους ελέγχους.

Η διερεύνηση – αποτύπωση και αποτίµηση του φέροντα οργανισµού θα περιλαµβάνει :

-Πλήρη γεωµετρική αποτύπωση ανωδοµής και βάθρων της κατασκευής.

-Αποτύπωση των ∆οµικών Συστηµάτων.

-Ερευνητικό πρόγραµµα µε επί τόπου ή/και εργαστηριακές δοκιµές για την διαπίστωση των χαρακτηριστικών των υλικών, την αποτύπωση αφανών στοιχείων (θέση και διάµετρο οπλισµών) καθώς και ελέγχους για τον προσδιορισµό των µηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών σκυροδέµατος και χάλυβα.

Ο µελετητής θα συντάξει πρόγραµµα ερευνητικών εργασιών το οποίο θα εκτελεστεί σε συνεργασία µε αναγνωρισµένο/α Εργαστήριο/α. Η έκταση του προγράµµατος και συγκεκριµένα το πλήθος και το είδος των ελέγχων θα είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζονται αξιόπιστες πληροφορίες για τη σύνταξη της µελέτης αποτίµησης.

 Τι πρόκειται να διερευνηθεί

Τα συστήματα στήριξης. Η γέφυρα είναι 250 μέτρα μήκος και έχει 6 ανοίγματα.

Τα µηχανικά χαρακτηριστικά των υλικών (σκυρόδεµα, χάλυβας).

Θλιπτική αντοχή σκυροδέµατος και µέτρο ελαστικότητας µε άµεσες ή/και έµµεσες µεθόδους.

Κατηγορία χάλυβα οπλισµού και σκληρού χάλυβα προεντάσεως (εφ’ όσον δύναται να ανακτηθεί) και χηµική του σύνθεση.

Οι διατοµές και η διάταξη του οπλισµού καθώς και οι λεπτοµέρειες όπλισης.

Η ανθεκτικότητα του προεντεταµένου σκυροδέµατος.

Μέτρηση του πάχους επικάλυψης των οπλισµών.

Μέτρηση του βάθους ενανθράκωσης.

Μέτρηση του πάχους οξείδωσης οπλισµών.

Μέτρηση περιεκτικότητας σκυροδέµατος σε χλωριόντα.

Μέτρηση διαφοράς ηλεκτρικού δυναµικού µεταξύ σκυροδέµατος και οπλισµών.

Γεωτεχνική διερεύνηση

Υδραυλική διερεύνηση

Η αποτίµηση φέρουσας ικανότητας θα λάβει υπόψη τα αποτελέσµατα του ερευνητικού προγράµµατος µε τα οποία θα τεκµηριωθούν και οι παραδοχές µελέτης, λαμβάνοντας υπόψη “στάθµη επιτελεστικότητας” και σεισµό σχεδιασµού που θα καθοριστεί από τον Κύριο του Έργου, κατόπιν της σχετικής πρότασης-έκθεσης του µελετητή και σύµφωνα µε τους ισχύοντες κανονισµούς.

Οι τέσσερις γέφυρες του Νέστου

Να σημειώσουμε ότι ο Νέστος έχει τέσσερις συνολικά γέφυρες: Η γέφυρα επί της Εγνατίας και η άλλη γέφυρα επί της Εθνικής οδού. Επίσης η γέφυρα νοτίως της Σταυρούπολης προς τον Κεχρόκαμπο (που πρόκειται να γίνει η μελέτη) και μια οδογέφυρα προς το Παρανέστι. Για τις δύο πρώτες αρμόδια είναι η Π.Ε. Ξάνθης και για τις υπόλοιπες δύο η Π.Ε. Καβάλας και Δράμας αντίστοιχα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…