Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

0

Οι κοινωνικές αλλαγές της 5ετίας
Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση πως οι κοινωνικές αλλαγές γίνονται σε αργό ρυθμό δυσανάλογο με τους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Κι όμως αν παρατηρήσουμε πιο επισταμένα θα δούμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια στην χώρα μας είχαμε μια σειρά από πολύ σημαντικές αλλαγές που έχουν αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και προσδιοριζόμαστε. Ας θυμηθούμε το κίνημα MeToo και πόσο επηρέασε την ελληνική κοινωνία. Το σημαντικότερο είναι ότι απενοχοποίησε τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης, η κοινωνία τα αγκάλιασε, δεν τα περιθωριοποίησε. Επίσης είναι πιο ευαίσθητη και πιο προστατευτική με τα ζώα. Και αισίως φτάσαμε στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων και την θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων της τεκνοθεσίας. Όλα αυτά μέσα σε μια πενταετία, όταν τις προηγούμενες δεκαετίες ίσχυε ακόμη ο θεσμός της προίκας και η γυναίκα όταν παντρευόταν άλλαζε επώνυμο.
Τελικά ζούμε σε μια καλή εποχή και δεν το ξέρουμε!. Ειδικά οι γυναίκες…
Μ.Ξ. 


Μεγάλη αναστάτωση από τη βλάβη
Μια εκτεταμένη σοβαρή βλάβη στο δίκτυο μεγάλης κινητής τηλεφωνίας δημιούργησε τεράστια αναστάτωση. Λίγες ώρες χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ και βγήκαμε έξω από τα νερά μας…Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει γιατί αποτυπώνει τον βαθμό εξάρτησης που έχουμε από τα κινητά μας, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένας ολόκληρος εικονικός κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας και ξαφνικά με μια βλάβη χάνεται. Αυτή η εξάρτηση όμως που έχει εμμονικά χαρακτηριστικά είναι αρρωστημένη. Ναι να χρησιμοποιούμε την ηλεκτρονική τεχνολογία αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις.
Μ.Ξ.


Προς αναστολή οι δικηγόροι
Στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους ανήκουν οι αποφάσεις για την αναστολή εν μέρει της αποχής. Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια πρότεινε να ανασταλεί η αποχή των δικηγόρων από:
-Τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ και
-Τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.
Πάντως, η αναστολή της αποχής θα ξεκινήσει από τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης από τα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Κατά τα λοιπά ισχύει η παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας για αποχή έως και τη Δευτέρα 26-2-24 από όλες τις ποινικές δίκες εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή, και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα και από την έκδοση διαταγών πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).
Γ.Δ.


Σύντομα θα ξεχαστεί
Το θέμα τελείωσε, δεν έχει κανένα νόημα το κλάμα και οι οδυρμοί  και οι όποιες υπερβολές ότι κινδυνεύει η Ελλάδα να εξαφανιστεί γιατί έγινε νόμος του κράτους ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ατόμων. Θεωρώ υπερβολικά όλα όσα γράφονται και πέραν πάσης λογικής ότι θα εξαφανιστούμε ως Έλληνες.
Ξεχνούν όλοι αυτοί πως σα λαός, σα χώρα αντέξαμε σε πολύ χειρότερες περιόδους.
Εξάλλου, από τους δέκα εκατομμύρια άτομα που είμαστε, το θέμα αφορά ελάχιστους συγκριτικά.
Γι’ αυτό ξαναλέω ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές. Ο λαός, η χώρα έχει άλλα θέματα, σοβαρά, που τον απασχολούν περισσότερο.
Και κάτι ακόμη. Η ζωή θ’ αποδείξει περίτρανα πως ο γάμος αυτός, όπως κι αν χαρακτηρίζεται, σύντομα θα ξεχαστεί, να το θυμηθείτε.
Γ.Δ.


Απαραίτητη συνεργασία
Όπως είναι γνωστό, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, (ΤΕΕ) αποτελεί, σύμφωνα με σχετική νομοθετική ρύθμιση εδώ και δεκάδων χρόνων, τον Τεχνικό Σύμβουλο του κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θεωρείται ιδιαίτερα θετική η πρωτοβουλία της Περιφέρειάς μας να εκφράσει την επιθυμία της για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Έτσι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Περιφερειάρχη και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Λουρίκα.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν και έδωσαν βαρύτητα στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΜΘ και την αναπροσαρμογή του πορίσματος της Διακομματικής και στο νέο ΕΣΠΑ.
Γενικά ήταν μια νέα αρχή, σίγουρα θετική και επωφελεία της Περιφέρειας που τόση ανάγκη έχει από συνεργασίες σοβαρές που στοχεύουν στην ανάπτυξη της περιοχής αξιοποιώντας όλες τις δυνάμεις και τις ευκαιρίες να βγει ο τόπος από την υπανάπτυξη. Κι αυτά ήδη αποτελούν στόχο της νέας διοίκησης της περιφέρειας και του επικεφαλής Χριστόδουλου Τοψίδη.
Γ.Δ.


Μη κρατικά Πανεπιστήμια
Μετά την υπερψήφιση που έγινε νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών από την βουλή, έτερο σημαντικό νομοσχέδιο ακολουθεί.
Πρόκειται για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα εισαχθεί επίσης στη βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Συμπεράσματα ως προς το τι ακριβώς θ’ ακολουθήσει, είναι νωρίς να εκτιμηθεί. Εκείνο που είναι βέβαιο απολύτως είναι ότι ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας έχουν ήδη δηλώσει πως θα καταψηφίσουν το Νομοσχέδιο.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του το σκέφτεται, ακόμη δεν έχει αποφασίσει οριστικά και βρίσκεται διχασμένο. Εάν τελικά αποφασίσει να πει «Όχι» τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα του επιστραφεί το «όχι» από την Κεντρώα μεσαία τάξη της χώρας.
Γ.Δ.


Μείναμε πίσω
Δεν είναι στις προθέσεις μου να «δίνω μυαλό» στους άλλους, κυρίως στα κόμματα.
Εξάλλου διαθέτουν μυαλό, ειδικούς επιστήμονες. Απλά εγώ θα μεταφέρω το τι συζητάει ο κεντρώος ψηφοφόρος για το θέμα αυτό. Ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και κομβικό απ’ όλες τις απόψεις.
Παράλληλα, το θέμα αυτό, αναμένει η κοινωνία να το δει να υλοποιείται από την χώρα μας.
Μείναμε τελευταίοι σε Ευρώπη και Βαλκάνια αποκλείοντας την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όπως βεβαίως και ξενόγλωσσων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και άλλες τέτοιες σύγχρονα δημιουργημένες χώρες, έχουν ιδρύσει ξενόγλωσσα και ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Κι εμείς, η κοιτίδα του πολιτισμού με ιστορία χιλιάδων χρόνων μείναμε πίσω για παράλογες αιτίες και επιχειρήματα.
Γ.Δ.


Προχωρά η ανακύκλωση
Αξίζει και πρέπει να επισημαίνεται η όλη πρωτοβουλία για την υποβοήθηση ανάπτυξης της προσπάθειας ακόμη περισσότερο της ανακύκλωσης γενικά.
Εδώ όμως έχουμε μια πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων που εφαρμόστηκε εκτός από τα λιμάνια του νομού, δηλαδή Πόρτο Λάγος, Αβδήρων αλλά Φαναρίου και Ιμέρων.
Σ’ αυτά τα λιμάνια λοιπόν θα δημιουργηθούν «γωνιές ανακύκλωσης». Δηλαδή κάδοι που δέχονται διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά όπως μεικτά, αλουμίνιο, πλαστικό και χαρτί και δύο μικρά μεταλλικά συστήματα ανακύκλωσης για πλαστικά καπάκια και μπαταρίες.
-Μπράβο και πάλι στον Δήμο Αβδήρων και πάντα τέτοια.
Γ.Δ.


Ενημέρωση
Λόγω επίκαιρης ύλης (Πρόγραμμα Θρακικών Λαογραφικών Εορτών) το άρθρο από το «Δίκτυο Ξάνθης- Στάσου και Σκέψου», θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Τετάρτης.
Γ.Δ.


Πρώτα η λύση
Δεν πρέπει να λες στους πολίτες «κάντε αυτό, μην πετάτε τα ανακυκλώσιμα υλικά» αλλά πρέπει πρώτα να δίνεις την λύση. Όχι απαγόρευση χωρίς να προηγηθεί η υλοποίηση αυτών που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί με άνεση και ευκολία αυτό που προτείνεις.
Το θέμα είναι απλό και ιδού ένα μικρό παράδειγμα που το βιώνουμε.
Βλέπουμε λοιπόν κάποιους που πετούν κάτω το κουτί των τσιγάρων, τη χαρτοπετσέτα, άλλα χαρτιά, αλουμινόκουτα.
Κυρίως γίνεται αυτό και είναι κατακριτέο. Όμως για να κατακρίνεις τον άνθρωπο με την αντικοινωνική συμπεριφορά, πρέπει να έχεις φροντίσει σαν δήμος να έχεις τοποθετήσει τα μικρά εκείνα δοχεία σε επίκαιρα σημεία της πόλης. Κέντρου και συνοικίες.
Με την τοποθέτησή τους, μετά, θεμελιώνεις δικαίωμα να θέσεις θέμα επιβολής και μικρού προστίμου ακόμη στους παραβάτες. Είμαι βέβαιος πως το πρόστιμο θα υποχρεώσει τους περισσότερους να τηρούν αυτό που γνωρίζουν μεν, αδιαφορούν να υλοποιήσουν δε, ας είναι και Δροσερίτες Αθίγγανοι. Βέβαια για να υλοποιηθεί αυτή η υπόθεση χρειάζεται η ύπαρξη δημοτικής αστυνομίας τουλάχιστον που σήμερα δεν υπάρχει!
Γ.Δ.


Προς επαγγελματίες
Κατ’ επανάληψη η εφημερίδα μας έχει δημοσιεύσει αλλά και σχολιάσει την υποχρέωση των επαγγελματιών να αναβαθμίσουν και συνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές.
Έτσι, φωτιά έχουν πάρει οι επαγγελματίες-τεχνικοί με αντικείμενο την διαχείριση ταμειακών μηχανών, αναβαθμίσεων κ.ο.κ. οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξυπηρετήσουν το σύνολο των πελατών τους έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Κι αυτό καθώς σύμφωνα με σχετική ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπονται αυστηρότερα πρόστιμα και κυρώσεις όχι μόνο για τις τυχόν υπερήμερες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές τους μηχανές, αλλά και για τους παρόχους των POS, των ERPs και των ταμειακών μηχανών σε περίπτωση που δεν συνεργάζονται, έως την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Μάλιστα, προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, τα πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη σύνδεση, που αφορούν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους παρόχους, εκκινούν από τις 10.000 ευρώ και μπορούν να φθάσουν έως και τις 300.000 ευρώ.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…