Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Χτυπημένο» από χαλάζι το Εύλαλο

«Χτυπημένο» από χαλάζι το Εύλαλο

0

Καταστροφές σε σπίτια– Πήρε νερό το δημαρχείο  – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ευρύτερη περιοχή του δήμου Τοπείρου


Σφοδρή χαλαζόπτωση και στην ΒΙΠΕ Ξάνθης  – Εκτροπή νταλίκας στην Εγνατία


Για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο χαλαζόπτωσης, κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Ευλάλου, το οποίο εκτός από έδρα του Δήμου Τοπείρου την Τρίτη 13/2 το μεσημέρι, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ενός ακραίου φαινομένου χαλαζόπτωσης που όμοιό του δεν ξαναθυμούνται οι γηραιότεροι. Την ίδια στιγμή στο επίκεντρο επίσης σφοδρής χαλαζόπτωσης βρέθηκε και η δυτική είσοδος της Ξάνθης στο ύψος της ΒΙΠΕ, ενώ κοντά στην είσοδο της πόλης επί της Εγνατίας,  εξετράπη της πορείας της νταλίκα, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί ατύχημα.


Χαλάζι στην ΒΙΠΕ Ξάνθης

Καταστροφές σε σπίτια του Ευλάλου από το χαλάζι – Πήρε νερό το δημαρχείο

Η επόμενη μέρα βρίσκει τα μηχανήματα του δήμου Τοπείρου να επιχειρούν να ανοίξουν το δρόμο, κάνοντας ουσιαστικά εκχιονισμό, γιατί το χαλάζι έλιωσε και μετατράπηκε σε χιόνι. Μάλιστα όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τοπείρου Δραγανίδης Νεραντζής, την Τετάρτη το μεσημέρι είχε 20 πόντους χιονο – χαλάζι μέσα στο κέντρο του Ευλάλου: «Ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Δεν ξαναθυμούνται παρόμοιο οι πιο ηλικιωμένοι στο Εύλαλο. Είχαμε ζημιές σε αρκετά σπίτια. Το χαλάζι που έπεσε στις σκεπές, καθώς έλιωνε δεν είχε τρόπο διαφυγής και έμπαινε μέσα στο σπίτι. Είχαμε πτώση οροφής σε ένα σπίτι, πολλές καταστροφές σε ηλεκτρολογικά και σε έπιπλα. Επίσης στο δημαρχείο πήρε νερό γι αυτό και σήμερα (Τετάρτη) δεν εξυπηρετούσε τον κόσμο. Στο Άβατο που και εκεί είχε χαλάζι όπως και τους Τοξότες έχει λιώσει. Επίσης και στα Μάγγανα είχαμε χαλαζόπτωση. Περιμένουμε κλιμάκια του ΕΛΓΑ να κάνουν καταμέτρηση των καταστροφών στις καλλιέργειες. Κυρίως στις δενδρώδεις, στα ακτινίδια. Ευτυχώς δεν είχαμε ατυχήματα», σημειώνει ο κ. Δραγανίδης.


 

«Ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Δεν ξαναθυμούνται παρόμοιο οι πιο ηλικιωμένοι στο Εύλαλο. Είχαμε ζημιές σε αρκετά σπίτια. Περιμένουμε κλιμάκια του ΕΛΓΑ να κάνουν καταμέτρηση των καταστροφών στις καλλιέργειες»
Ν. Δραγανίδης
Αντιδήμαρχος Π. Προστασίας Δ. Τοπείρου

Εκτροπή νταλίκας στην Εγνατία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ευρύτερη περιοχή του δήμου Τοπείρου

Να σημειώσουμε ότι λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης σε οικισμούς του Δήμου Τοπείρου η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα. Εκτός από τις οικίες εκτεταμένες ζημιές έχουν εντοπιστεί σε κύριες υποδομές του Δήμου όπως δημοτικές οδούς, στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε αρδευτικά – αποστραγγιστικά κανάλια κ.α.

Οι υπηρεσίες και τα μηχανήματα του Δήμου Τοπείρου βρίσκονται από την Τρίτη σε κατάσταση επιφυλακής και επιχειρούν σε συνεργασία με εθελοντές για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου και των κοινόχρηστων χώρων, ενώ δόθηκαν οδηγίες στους πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους. Χθες Τετάρτη που επικοινωνήσαμε με τον κ. Δραγανίδη όλο το οδικό δίκτυο ήταν ανοιχτό, ωστόσο το χιόνι στο Εύλαλο παρέμεινε.

Σφοδρή χαλαζόπτωση και στην ΒΙΠΕ Ξάνθης  – Εκτροπή νταλίκας στην Εγνατία

Έντονη ήταν η χαλαζόπτωση και στην δυτική είσοδο της πόλης στο ύψος της ΒΙΠΕ Ξάνθης, όπου υπήρξε πρόβλημα στην κυκλοφορία ενώ κοντά στην είσοδο της πόλης αλλά επί της Εγνατίας νταλίκα εξετράπη από την πορεία της. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης Ιωάννης Τσάπαλης με ανάρτησή του, σημείωσε: «Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ξάνθης, αλλά και αρκετές περιοχές της Π.Ε. Ξάνθης, επλήγησαν τις μεσημεριανές ώρες, από μία ακραία και πρωτοφανή χαλαζόπτωση, που σε συνδυασμό με την ισχυρή βροχόπτωση, δημιούργησε αρκετά κυκλοφοριακά προβλήματα. Στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης, όπου και σημειώθηκε το πιο έντονο πρόβλημα, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τον Δήμαρχο Ξάνθης Κοντό Ευστράτιο, την Αντιπεριφερειάρχη  Μπρίκα Πολυξένη, καθώς και υπαλλήλους του Δήμου και της Περιφέρειας, οι οποίοι με συντονισμένες ενέργειες καταφέραν σταδιακά να αποκαταστήσουν πλήρως την κυκλοφορία. Στο σημείο, καθ’ όλη την διάρκεια, συνέδραμαν άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, οι οποίοι βοήθησαν στην ασφαλή κυκλοφορία των λοιπών χρηστών της οδού».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη καλεί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

«Η αγωνιστική στάση όλων μας θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των πρωτοπόρων του …