Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υπό προϋποθέσεις και με περιβαλλοντικό τέλος η εκτός Σχεδίου δόμηση

Υπό προϋποθέσεις και με περιβαλλοντικό τέλος η εκτός Σχεδίου δόμηση

0

Επιτρέπεται σε οικόπεδα από το 1985 – 2003 με πρόσωπο σε δρόμο που εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες προ του 1977


Πότε δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις


Νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και την εκτός σχεδίου δόμηση φέρνει το νομοσχέδιο  του υπουργείου περιβάλλοντος που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και τίθεται σε διαβούλευση. Το «Ε» έχει ασχοληθεί με πολλά ρεπορτάζ του με το θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και έχοντας το ιστορικό του νομοσχεδίου ξεκινώντας από τον νόμο Χατζηδάκη και φτάνοντας έως την εμπλοκή του στο ΣτΕ,  παρατηρεί ότι οι νέες ρυθμίσεις του νυν υπουργού κ. Σκυλακάκη είναι σε πιο ρεαλιστική βάση. Αυτό βεβαιώνει ο γ. γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης Βασίλης Ασημίδης κληθείς να αποκωδικοποιήσει τις νέες ρυθμίσεις αλλά και την σημασία τους στην πράξη.

Να σημειώσουμε περιγραφικά ότι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου έγκειται στην επαναφορά της δυνατότητας δόμησης, σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, υπό προϋποθέσεις και με την καταβολή ειδικού τέλους, ενώ με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα θα επιχειρηθεί για άλλη μια φορά να δοθεί τέλος στην αυθαίρετη δόμηση.


«Εισάγονται νέες ρυθμίσεις. Θεωρώ ότι είναι μια πιο ήπια προσέγγιση από τον νόμο Χατζηδάκη και σε πιο ρεαλιστική βάση»
Β. Ασημίδης
Γ. Γραμματέας ΤΕΕ Θράκης

Δόμηση με πρόσωπο σε δρόμο μέσα από αεροφωτογραφίες προ του 1977

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει τριες βασικούς πυλώνες. Α) Τα αυθαίρετα για το οποία επανεργοποιείται η κατηγορία 5 που αφορά τα μεγάλα αυθαίρετα και αυστηροποιείται το πλαίσιο ελέγχου με πρόστιμα αλλά και κατεδάφιση. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση που εισάγονται νέες ρυθμίσεις. Θεωρώ ότι είναι μια πιο ήπια προσέγγιση και με πιο ρεαλιστική βάση από τον νόμο Χατζηδάκη που ήταν άτεγκτος και μέσα στην πανδημία».

Ειδικότερα όπως εξήγησε ο κ. Ασημίδης σ’ ότι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπεται στα οικόπεδα να έχουν δημιουργηθεί από την 31η.05.1985 μέχρι και την 31η.12.2003 (τότε θεσπίστηκαν οι περιορισμοί της ελάχιστης αρτιότητας και του «προσώπου» αντίστοιχα) και να έχουν «πρόσωπο» ή να εφάπτεται το ένα εκ των ορίων τους σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε οδό που εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977 και συνδέεται με διεθνή, εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών.

Πότε δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις – Το περιβαλλοντικό τέλος

Δεν απαιτείται η τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων για τη δόμηση σε οικόπεδα που δημιουργήθηκαν προ της 31ης.05.1985 για τα οποία υφίστανται σε ισχύ προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών ή οικοδομικές άδειες ή και αναθεωρήσεις αυτών.

Δεν απαιτείται επίσης η τήρηση της προϋπόθεσης του πλάτους της οδού για τη δόμηση γηπέδων που δημιουργήθηκαν από την 31η.05.1985 μέχρι και την 31η.12.2003 και απετέλεσαν αντικείμενο δικαιοπραξιών με επαχθή αιτία την τελευταία πενταετία και στην σχετική συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Για την έκδοση των οικοδομικών αδειών στα εν λόγω οικόπεδα επιβάλλεται περιβαλλοντικό ισοδύναμο, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το περιβαλλοντικό ισοδύναμο κατατίθεται πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως παρακαταθήκη προς όφελος του Πράσινου Ταμείου, η οποία θα ενεργοποιείται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που βρίσκεται το οικόπεδο.

Πολεοδομικές μελέτες

Τέλος σ’ ότι αφορά τον τρίτο πυλώνα του νομοσχεδίου ο κ. Ασημίδης ανέφερε το «πρόγραμμα Κ. Δοξιάδη» που αφορά τις πολεοδομικές μελέτες.  Ειδικότερα: τα τοπικά πολεοδομικά, τα ειδικά πολεοδομικά , τις ζώνες υποδοχής συντελεστών δόμησης, και οριοθέτησης οικισμών, μελέτες χαρακτηρισμών δημοτικών οδών.

 Παρακολούθηση με drones, για αυθαίρετα

Σ’ ότι αφορά τα αυθαίρετα θεσμοθετείται σύστημα πλήρους παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης  με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (δορυφόρους, drones, τεχνητή νοημοσύνη, κ.λπ.), διασύνδεση συστήματος με το E-adeies, και πλατφόρμα καταγγελιών και περιγράφεται η διαδικασία των αυτοψιών από μικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών ακολουθώντας το μοντέλο της Μυκόνου του περασμένου καλοκαιριού.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …