Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2023

0

Γέλιο και οργή
Με πήρε φίλος Μηχανικός σε εύθυμη κατάσταση. Τον ρώτησα πού οφείλεται αυτή η διάθεσή του και μου εξήγησε εν συντομία, διατηρώντας την ευχάριστη διάθεσή του.
«Έβαλα τα γέλια όταν πληροφορήθηκα ότι θα κατεδαφιστούν σιγά-σιγά όλα τ’ αυθαίρετα και κυρίως τα νέα θα κατεδαφίζονται αμέσως! Γέλασα με την ψυχή μου και οργίστηκα με την κοροϊδία διότι είναι σίγουρο πως δεν θα γίνει τίποτε απολύτως. Κοροϊδεύουν τον κόσμο».
Αυτά μου είπε και σκέφτηκα πόσες φορές δεν ακούσαμε χρόνια τώρα ότι τα αυθαίρετα κτίρια θα γκρεμιστούν;  Και βέβαια για τα μάτια του κόσμου γκρεμίζονται κάποια κοτέτσια.
Κι επειδή δεν τηρούν όσα λένε, κι αυτό το γνωρίζουν οι έξυπνοι και πονηροί καιροσκόποι, είναι οι πρώτοι που γελούν ειρωνικά. Εξάλλου, ποιον τα πιστέψουν, τον Ταγαρά;
Αν είναι δυνατόν…Ένας φοβισμένος και ανύπαρκτος υφυπουργός είναι.
Γ.Δ.


Απροστάτευτη γη
Είμαστε άτομα-μέλη μιας χώρας στην οποία οι διαδοχικές εκατοντάδες κυβερνήσεις, σκόπιμα και για ιδιοτελή συμφέροντα, δεν προστάτεψαν τη δική τους δημόσια γη.
Αυτές σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις αδιαφόρησαν για την περιουσία τους, την γη τους. Την οποία τελικά, καταπάτησαν, πήραν, έκλεψαν νόμιμα ή παράνομα χιλιάδες των κατοίκων.
Αυτό το φαινόμενο δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα για να φτάσει άτομα να έχουν κερδίσει εκατομμύρια πουλώντας δημόσιες εκτάσεις δομημένες ή μη.
Έρχεται τώρα κι αυτή η κυβέρνηση, να υποσχεθεί ότι θα κατεδαφίσει τα αυθαίρετα…
Εδώ δεν έχει προχωρήσει στην οριοθέτηση της χρήσης γης, της έχουν καταπατήσει τη γη της και αδιαφορεί- φαινόμενο τριτοκοσμικών χωρών- δεν προχωρά τις επεκτάσεις σχεδίων πόλεως επί δεκαετίες και αδιαφορεί διότι δεν θέλει το νοικοκύρεμα αλλά το μπάχαλο που ευνοεί τους πονηρούς καταπατητές.
Γ.Δ.


Η κτηνοτροφία δοκιμάζεται
Κι ενώ όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα τραβούν την ανηφόρα, κυρίως το τυρί φέτα που πωλείται 14€ το κιλό από 6, 7, 8 το ανώτερο, οι κτηνοτρόφοι βογκάνε.
Οι άνθρωποι ζουν ένα δράμα. Από τη μια πλευρά μειώνονται οι επιδοτήσεις, από την άλλη πιέζουν οι βιομηχανίες τις τιμές αγοράς του αιγοπρόβειου.
Στη μέση οι παραγωγοί που αναγκάστηκαν ήδη πολλοί ν’ αλλάξουν επάγγελμα. Γι’ αυτό χρόνο τον χρόνο μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο της χώρας κάτι που θα σημάνει πάρα πολλά και αρνητικά.
Λείπει ο έλεγχος, η νοθεία και οι εισαγωγές φτηνού άγνωστης ποιότητας αγελαδινού, ενώ νοθεύεται από ορισμένους και το τυρί φέτα που εξάγεται. Γεμάτη η χώρα από Κτηνιάτρους και Γεωπόνους που βρίσκονται στα γραφεία, όχι εκεί που τους χρειάζεται πραγματικά ο κτηνοτρόφος, ο αγοραστής.
Γ.Δ.


Παλιό κόλπο που επαναλαμβάνεται
Και κλείνω στο θέμα αυτό ενθυμούμενος τι μου είχε πει πριν χρόνια φίλος επιχειρηματίας σχετικά με την διαδικασία αύξησης της τιμής ενός εισαγόμενου προϊόντος.
Η μητρική πολυεθνική, πωλούσε σε εμπορική δική της εταιρεία τα προϊόντα σε αυξημένη τιμή. Η εμπορική έκανε την εξαγωγή στην χώρα (των κορόιδων) στην εκεί επίσης δική της εταιρεία αντιπροσώπευσης και διανομής σε νέα αυξημένη επίσης τιμή.
Πρόκειται για την γνωστή τριγωνική λειτουργία που σ’ ένα προϊόν ανεβαίνει η τιμή του από δύο έως και τρεις φορές μέχρι να φτάσει στο ράφι.
Αυτό, ένα από τα παλιά κόλπα που φυσικά βρίσκεται εν λειτουργία ακόμη και εφαρμόζεται σε χώρες της Ανατολής και του Νότου της Ευρώπης.
Γ.Δ.


Άρρωστη κοινωνία
Συνεχώς  και επιδεινώνεται η εγκληματικότητα και ιδιαίτερα σε ενδοοικογενειακό επίπεδο. Η καθημερινή ειδησεογραφία προκαλεί τρόμο. Μητέρα σκότωσε τον 4 μηνών βρέφος της στην Βέροια, θείος βίαζε από 9 χρονών την ανιψιά του στον Βόλο και τον σκότωσε ο πατέρας της όταν το έμαθε από το κορίτσι, 39χρονος σκότωσε την 41χρονη σύντροφό του στην Θεσσαλονίκη, πατριός ξυλοκόπησε 4χρονο και είναι σε κώμα. Είναι η τρίτη φορά που στέλνει το παιδί στο νοσοκομείο! Όλα αυτά συνέβησαν σε διάστημα λίγων ημερών. Εδώ κάτι γίνεται. Αυτή η συχνότητα δείχνει ότι στην κοινωνία μας υπάρχει κάτι πολύ άρρωστο και πρέπει να βρεθεί τρόπος θεραπείας. Κι αυτόν πρέπει να το βρουν οι ειδικοί και η πολιτεία. Δεν πάει άλλο…
Μ.Ξ. 


Έφθασε η ώρα των Τσιγγάνων Ι
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από προχθές έχουμε νέους επικεφαλής. Με αφορμή τη νέα αλλαγή (άλλαξαν πέντε υπουργοί και τρεις υφυπουργοί από το 2021), καταθέτω ταπεινά μερικές σκέψεις.
Σκέψεις με αφορμή την πολύχρονη συμβίωση μαζί τους και βέβαια πάντα την ειλικρινή επιθυμία της Πολιτείας να θέλει πραγματικά να υπάρξει λύση στην παραβατικότητα των Τσιγγάνων. Το τονίζω αυτό διότι οι Τσιγγάνοι, όπου αριθμούν ικανοποιητικό ποσοστό, αποτελούν έναν πληθυσμό που «αξιοποιείται» από τους κατέχοντες οικονομικά μέσα και άλλες μορφές επηρεασμού τους και εκμαυλισμού τους προς όφελός τους για απόκτηση πολιτικής δύναμης.
Έτσι, οι Τσιγγάνοι συνεχίζουν να είναι πολίτες β΄διαλογής διότι αυτό συμφέρει στους εξουσιαστές και συνεκμεταλλευτές τους. Να συνεχίσουν να είναι αμόρφωτοι, φτωχοί  και εξαρτημένοι οικονομικά και να επιβιώνουν με επιδόματα.
Γ.Δ.


Σε αναμονή σε Στρατό και Αστυνομία
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, Στρατός και Αστυνομία εν όψει εξελίξεων.
Στο μεν Στράτευμα είναι ο χρόνος που συμπληρώθηκε από τον αρχηγό κ.Φλώρο και αναμένεται η αποστράτευσή του και ως εκ τούτου η επιλογή του νέου, κάτι απόλυτα φυσιολογικό.
Στην Αστυνομία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί κατά πως δείχνουν οι εξελίξεις θα κλάψουν μανούλες. Ο νέος υπουργός θ’ αλλάξει όλη την ηγεσία της και νέα πρόσωπα θ’ αναλάβουν ευθύνες και θέσεις.
Μάλιστα λέγεται ότι θα γίνει μεγάλο ξήλωμα, θα πάει σε βάθος η υπόθεση διότι υπήρξαν χαλαρές λειτουργίες, δυσλειτουργίες και άλλα καθόλου κολακευτικά για το Σώμα.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


Έφθασε η ώρα των Τσιγγάνων ΙΙ
Αυτή η μεταχείριση των Τσιγγάνων θα πρέπει ν’ αλλάξει. Έφθασε η ώρα να γίνουν βήματα μπροστά για όλους.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει ο νόμος να εφαρμοστεί απόλυτα για όσους τον παραβαίνουν. Δεύτερο να περιοριστούν τα επιδόματα σε αρκετούς διότι λειτουργούν στο να αρνούνται να εργαστούν, όπως έκαμναν στο πρόσφατο παρελθόν, τρίτο και βασικό να βελτιωθεί και αυστηροποιηθεί η εκπαίδευσή τους και να συνδεθεί με την απαραίτητη παρουσία των παιδιών το επίδομά τους.
Είναι γνωστό σε όλους ότι στο Δροσερό υπάρχει μια αλλαγή ως προς  τη διέξοδο που ακολουθεί η νέα γενιά. Ασχολείται με το μικρεμπόριο, την πώληση ναρκωτικών, τις κλοπές εν γένει και γενικά προτιμούν την παραβατικότητα μια μερίδα, σε αντίθεση με όσους επέλεξαν  το εμπόριο, την εργασία στα καράβια και άλλα.
Η Πολιτεία, έφθασε η ώρα, οφείλει να δει συνολικά, για ολόκληρη τη χώρα όπου βρίσκονται Τσιγγάνοι, και ανάλογα να προχωρήσει στις παρεμβάσεις της. Όχι με εκμαυλισμό, αλλά με σωστές, μελετημένες παρεμβάσεις που θα διαρκέσουν τουλάχιστον είκοσι χρόνια.
-Έφθασε η ώρα των Τσιγγάνων.
Και μια εξήγηση: Ο όρος Ρομά που τους αποδίδουμε εδώ και λίγα χρόνια, οφείλεται σε υπηρεσία της Ε.Ε. Τους χαρακτήρισε έτσι και αναφέρεται σε όλους τους Τσιγγάνους ανά την Ευρώπη.
Γ.Δ.


Ο Κυριάκος όπως άλλοτε ο  Ανδρέας
Δεν είναι εύκολη μεταρρύθμιση αυτή  που επιχειρεί η κυβέρνηση σχετικά με τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις στην κοινωνία, ομοφοβία, ανησυχίες για την τεκνοποίηση, ακόμη και μεσαιωνικές απόψεις στη Βουλή και σε μερίδα πολιτών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο γάμος ομοφύλων βρίσκει αντίθετο το 50% των ερωτηθέντων και η τεκνοθεσία το 65%. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει και να θεσπίσει την ισότητα στο γάμο των ομοφύλων. Όπως 42 χρόνια πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η μεταρρύθμιση του Α. Παπανδρέου στο Οικογενειακό Δίκαιο ήταν πραγματικά ρηξικέλευθη και επαναστατική. Μέχρι τότε η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα και η ενδοοικογενειακή βία όχι! Θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος και καταργήθηκε η υποχρέωση η γυναίκα να παίρνει το επώνυμο του συζύγου της. Κατοχυρώθηκε θεσμικά η ισότητα στον γάμο ενώ μέχρι τότε  επικρατούσε ο πάτερ φαμίλιας. Και τότε υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από την Εκκλησία για τον πολιτικό γάμο και από τα κόμματα. Τότε η ΝΔ με πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο. Τώρα τα θεωρούμε όλα αυτονόητα ενώ κάποιοι έδωσαν μάχες για να γίνουν. Έτσι και τώρα!.
Μ.Ξ.


 

Το ενδιαφέρον στα ράφια, όχι στα ομόφυλα ζευγάρια

Συζητήσεις γενικώς, ντόρος να γίνεται, για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και αν θα επιτραπεί ν’ αποκτήσουν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας.

Κάπου το θέμα έχει τεντωθεί αρκετά και κινδυνεύει να σπάσει. Συντηρούν κάποιοι τη θεματολογία αυτή κάθε μέρα, σα να πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ναι, να ομολογήσω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους. Το θέμα όμως αφορά λίγους. Ενώ από την άλλη, τα προϊόντα στα ράφια «δαγκώνουν». Και ορισμένα δαγκώνουν άσχημα, όπως τα γαλακτοκομικά, το λάδι, τα είδη καθαρισμού, παιδικές τροφές και άλλα.

Η ευθύνη βεβαίως πρωτίστως ανήκει στην κυβέρνηση διότι ξεκινά τους ελέγχους όταν ήδη οι τιμές έχουν απογειωθεί. Το είπαμε καιρό τώρα, η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στη χώρα, όλα τ’ άλλα είναι πίσω μακριά.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…