Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θετικοί στο POS οι μικροπωλητές της Ξάνθης

Θετικοί στο POS οι μικροπωλητές της Ξάνθης

0

Προβληματισμός για το κόστος και την χρήση του


Stand- by οι παραγωγοί  – Περιμένουν voucher για αγορά POS και ταμειακής


Σε φάση προετοιμασίας για να εγκαταστήσουν POS στους πάγκους τους στις λαϊκές αγορές που συμμετέχουν είναι οι επαγγελματίες μικροπωλητές και οι αγρότες παραγωγοί της Ξάνθης, εφαρμόζοντας τον σχετικό νόμο που υποχρεώνει την εγκατάσταση  POS και στις λαϊκές αγορές. Ο νόμος θα ισχύσει από 1η Μαρτίου 2024, οπότε οι μικροπωλητές  και οι παραγωγοί έχουν ένα τρίμηνο να επιλέξουν τράπεζα, στην συνέχεια να αγοράσουν, να εγκαταστήσουν αλλά και να ενημερωθούν για την χρήση τους.


«Αποφασίσαμε να μην αυξήσουμε τις τιμές μας για να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μην χάσουμε τους πελάτες μας. Θα προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις. Οι καιροί αλλάζουν, το εμπόριο αλλάζει δεν μπορούμε εμείς να μείνουμε στάσιμοι»
Η. Συμεών
Πρόεδρος Μικροπωλητών επαγγελματιών λαϊκών αγορών Ξάνθης

Προβληματισμός για το κόστος και την χρήση του

«Είμαστε στην διαδικασία της επαγγελματικής αγοράς και της εγκατάστασης», τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών επαγγελματιών λαϊκών αγορών Ηλίας Συμεών, επισημαίνοντας ότι θα δυσκολευτούν τα μέλη για να μάθουν να χειρίζονται τα POS γι’ αυτό και το σωματείο θα επιχειρήσει να τους ενημερώσει: «Στην πράξη θα δυσκολευτούν αλλά θα προσπαθήσουμε να τους ενημερώσουμε». Παράλληλα αυτό που προβληματίζει είναι ότι η λειτουργία τους έχει κόστος. «Είναι το κόστος της αγοράς, της εγκατάστασης, της φορολόγησης και της προμήθειας. Αυτό υπό άλλες συνθήκες πρέπει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές μέσω της αύξησης των τιμών στα είδη μας αλλά…».Αυτό το «αλλά» δείχνει τον προβληματισμό των μικροπωλητών και το φόβο τους μήπως χάσουν πελάτες: «Αποφασίσαμε να μην αυξήσουμε τις τιμές μας για να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μην χάσουμε τους πελάτες μας. Θα προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις. Οι καιροί αλλάζουν, το εμπόριο αλλάζει, δεν μπορούμε εμείς να μείνουμε στάσιμοι».

 Τα κινέζικα είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» των μικρών επιχειρήσεων στεγασμένου ή μη εμπορίου

Ο φόβος των μικροπωλητών όπως και των μικρών επιχειρήσεων δεν είναι τα POS αλλά κινέζικα πολυκαταστήματα που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος στην καταναλωτική πίτα: «Τα Κινέζικα πολυκαταστήματα είναι αυτά που κάνουν τεράστια ζημιά στις μικρές επιχειρήσεις. Οι έμποροι είναι φίλοι μας ο πραγματικός κοινός εχθρός μας είναι αυτά. Δεν πρέπει να υπάρχει κόντρα μεταξύ μας γιατί όλοι χάνουμε από αυτά», καταλήγει ο κ. Συμεών.

Μαθημένοι στα POS οι καταναλωτές

Σ’ ότι αφορά τους καταναλωτές σίγουρα έχουν εκπαιδευτεί με αγορές POS στα μάρκετ ή σε καταστήματα οπότε είναι εξοικειωμένοι. Η εγκατάσταση POS στις λαϊκές τους εξυπηρετεί γιατί τους παρέχει μία ακόμη επιλογή. Μα ψωνίσουν με την κάρτα τους ακόμη κι αν δεν έχουν μετρητά και να μην χρειαστεί να τρέξουν στο πλησιέστερο ΑΤΜ.

Stand-by οι παραγωγοί  – Περιμένουν voucher για αγορά POS και ταμειακής

Την υποχρέωση για εγκατάσταση POS  έχουν και οι παραγωγοί που έχουν πάγκους στις λαϊκές αγορές και ήδη ξεκίνησαν κι αυτοί την διαδικασία. Όπως μας ανέφερε όμως η πρόεδρος του σωματείου παραγωγών λαϊκών αγορών Ξάνθης Παϊσιάδου Ειρήνη είχαν ενημέρωση από την Ομοσπονδία τους στην περιφέρεια, να περιμένουν και να μην προβούν σε αγορά γιατί πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες πρόγραμμα επιδότησης για αγρότες παραγωγούς, για την αγορά και POS  μαζί με ταμειακή.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…