Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συρίγος για Συνθήκη της Λωζάνης: «Είναι εθνική θέση, οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις»

Συρίγος για Συνθήκη της Λωζάνης: «Είναι εθνική θέση, οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις»

0

Για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για «εθνική θέση».

«Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης, τις επικαλούνται διαρκώς. Στις τρεις τελευταίες επιστολές που έστειλαν στον ΟΗΕ το 2021 και το 2022 μιλούν γι’ αυτές τις συνθήκες, τις θεωρούν ακόμα ζωντανές», σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Δεν θα αποστρατικοποιήσουμε νησιά

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «βάσει αυτών των διατάξεων αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα μεγάλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου», ενώ σημείωσε ότι υπάρχει «φοβερό νομικό επιχείρημα» και εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις μιλούν για «παρωχημένα όπλα» ενώ τόνισε ότι «μας δίνεται δυνατότητα να πούμε ότι είναι παρωχημένες και δεν ισχύουν».

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά εάν «η Τουρκία πει ότι αποσύρει τα αποβατικά και πάψει τις απειλές».

Έπειτα από ερώτηση για τις διατάξεις και την αρχική του δήλωση σημείωσε ότι είπε ότι «είναι παρωχημένες» και πως δεν αναφέρεται σε αναθεώρηση της Συνθήκη της Λωζάνης. «Αυτό το λέει ο κ. Κασσελάκης, εγώ λέω ότι είναι νεκρές».

«Ένα κείμενο παρωχημένο είναι η συνθήκη του 1831 με την οποία φτιάχτηκαν τα σύνορα της Ελλάδας», πρόσθεσε ο ίδιος και επανέλαβε ότι πρόκειται για την εθνική θέση.

Κασσελάκης κατά Συρίγου: Κάνει δώρο στον Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε «Συνθήκη χωρίς αξία».

«Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους», τονίζει ο ίδιος.

«Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αναφέρει καταληκτικά.

Τι είπε ο Άγγελος Συρίγος

Ο Άγγελος Συρίγος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση», ενώ στην επισήμανση δημοσιογράφων πως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση, ο ίδιος απάντησε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κλπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

«Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατικοποιήσεως, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…