Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κέρδος 10 λεπτά γράφει το εμπόριο στο καλαμπόκι, με τη μέρα οι προμήθειες

Κέρδος 10 λεπτά γράφει το εμπόριο στο καλαμπόκι, με τη μέρα οι προμήθειες

0

Με τιµές που φτάνουν τα 26 µε 28 λεπτά στο σακιασµένο καλαµπόκι και χωρίς ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον κινείται η εγχώρια αγορά στην κεντρική Ελλάδα, ενώ σε ελαφρώς χαµηλότερα επίπεδα διαµορφώνονται οι τιµές βορειότερα


Οι τιµές για χύµα που ακούγονται, ξεκινούν από τα 18 λεπτά και µπορεί να φτάσουν µέχρι τα 20-21 λεπτά, ανάλογα µε το παραγωγικό κέντρο, µιας και οι τιµές σε περιοχές µε µεγαλύτερη πυκνότητα πτηνοτροφικών µονάδων διατηρούνται σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα τιµών.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση δεν δείχνει ιδιαίτερα υψηλή, ούτε ανέκαµψε µετά την πληρωµή των αγροτικών ενισχύσεων, κάτι που δείχνει τα σοβαρά ζητήµατα ρευστότητα που καλείται να αντιµετωπίσει ο κτηνοτροφικός κλάδος.

Το ρεπορτάζ θέλει τους κτηνοτρόφους να καλύπτουν τις ανάγκες σε ζωοτροφές µε «αγροτικά», δηλαδή µε µικρές παραγγελίες που αρκούν για µόλις λίγες ηµέρες, ενώ λίγοι είναι αυτοί που έχουν ήδη φτιάξει γεµίσει τις αποθήκες τους. Η συνθήκη αυτή µπορεί να αποδίδεται τόσο στην έλλειψη ρευστότητας και την προσµονή υποχώρησης των τιµών, όσο και στις καθυστερήσεις σύναψης συµβολαίων για τις παραδόσεις στο γάλα, κάτι που όπως φαίνεται κράτησε πίσω ολόκληρη την αγορά.

Ο µέσος όρος τιµών στη Βουλγαρία διαµορφώνεται στην περιοχή των 195 ευρώ ο τόνος, ενώ γύρω στα 200 µε 215 ευρώ διαµορφώνεται η αγορά στα µεγάλα εµπορικά κέντρα της κεντρικής Ευρώπης. Τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης στο Παρίσι, έχουν πάντως υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από τα 200 ευρώ ο τόνος για όσα λήγουν τον Μάρτιο του 2024 (196 ευρώ), ενώ η νέα σοδειά, δηλαδή του Νοεµβρίου του 2024, διαµορφώνεται στα 210 ευρώ.

Η ενισχυμένη ζήτηση φέτος απορροφά το πλεόνασμα

Το παγκόσµιο εµπόριο, ειδικά για το καλαµπόκι, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. τόνους, (σε 199,1 εκατ. τόνους), µε τις τιµές του ουκρανικού καλαµποκιού να παραµένουν ανταγωνιστικές. Καθώς η τιµή του καλαµποκιού από την αρχή του 2023 έχει υποχωρήσει σχεδόν 30%, οι αναλυτές εκτιµούν ότι η ενίσχυση της ζήτησης και η θετική δυναµική του εµπορίου αναµένεται να έχουν θετική επίδραση στην τιµή των ΣΜΕ βραχυπρόθεσµα.

Οι µηνιαίες εκτιµήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παραγωγή καλαµποκιού το 2023-2024 αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε 1,222.1 εκατ. τόνους (+1,3 εκατ. τόνους σε σχέση µε την εκτίµηση Νοεµβρίου), προερχόµενες από ανοδική αναθεώρηση για την Ουκρανία, τη Ρωσία (+1,0 εκατ. τόνους αντίστοιχα) και την Ε.Ε. Παράλληλα, και η κατανάλωση προβλέπεται ενισχυµένη σε 1,207.0 εκατ. τόνους (+1,9 εκατ. τόνους), ενώ αναµένεται οριακή ενίσχυση για τα αποθέµατα σε 315,2 εκατ. τόνους (+0,2 εκατ. τόνους), διαµορφώνοντας τον δείκτη αποθέµατα/κατανάλωση οριακά χαµηλότερα σε 26,11% (από 26,14%).

ΠΗΓΗ: Πέτρος Γκόγκος/agronews.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…