Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

0

Δήμος δικαίου
Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης και να κινηθεί αναλόγως. Πρόκειται για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων που χρονίζουν και άλλες που δεν δίνονται ποτέ και στερούν από τους δημότες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όπως θέλουν τα ακίνητα ή τα οικόπεδά που τους δεσμεύει ο δήμος. Αφορμή για το σχόλιο ήταν από θέμα στην Δημοτική επιτροπή που αφορούσε άρση απαλλοτρίωσης ενός οικοπέδου με ακίνητο έκτασης 217 τ.μ. στην συμβολή των οδών Σιγάλα και Βάρναλη. Ο δήμος το είχε δεσμεύσει από το 1988! Πέρασαν  36 χρόνια και ο δήμος δεν το αποζημίωσε και τώρα το αποδεσμεύει. Είναι αυτό δίκιο για τον δημότη που επί 36 χρόνια περιμένει αποζημίωση και έχει δεσμευμένη ένα περιουσιακό του στοιχείο; Δεν θα έχει άδικο αν κινηθεί νομικά. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες υποθέσεις. Ας τις εξετάσουν και ας αποφασίσουν τουλάχιστον να τις αποδεσμεύουν αν δεν μπορούν να τις αποζημιώσουν.
Μ.Ξ.


Μία διόρθωση
Έγινε μία φορά, το διορθώσαμε, έγινε δεύτερη, το ξαναδιορθώσαμε ε, την τρίτη μας ξέφυγε και δεν το προσέξαμε.
Ο  λόγος για το οικόπεδο και το κτήριο ιδιοκτησίας της Περιφέρειας, απέναντι από το ΙΚΑ.
Ο χώρος αυτός λοιπόν αποτελούσε τα γραφεία και την κατοικία των στελεχών της αμερικανικής εταιρείας καπνού Γκέρυ Ταμπάκο Κόμπανυ. Γκέρυ λοιπόν, κι όχι Γκέριν όπως από λάθος αναφέρουν τόσο η αντιπεριφέρεια όσο και ο δήμος Ξάνθης ως χώρο που θα είναι ανοικτός για ελεύθερο παρκάρισμα την περίοδο από Παρασκευή μέχρι Καθαρά Δευτέρα.
Γ.Δ.


Αντιπαράθεση για την ΔΙΑΑΜΑΘ
Την ΔΙΑΑΜΑΘ την γνωρίζετε, γράψαμε αρκετές φορές γι’ αυτήν. Πρόκειται για την διαδημοτική επιχείρηση σε επίπεδο περιφέρειας για τη διαχείριση-Ανακύκλωση των Απορριμμάτων.
Όπως θα θυμάστε, πριν λίγες ημέρες έγιναν εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.
Στις εκλογές υποψήφιοι ήταν ο δήμαρχος Καβάλας κ.Μουριάδης και ο δήμαρχος Δράμας κ.Παπαδόπουλος. τελικά εξελέγη με μικρή διαφορά ο δήμαρχος Δράμας. Μετά τις εκλογές λοιπόν ο Μουριάδης κατηγορεί τον περιφερειάρχη ότι ενεπλάκη «για πρώτη φορά» στις εκλογές, ανατρέποντας τη συμφωνία μεταξύ των δημάρχων για εκλογή του Μουριάδη.
Δεν θα μείνω στο θέμα, εκλογές έγιναν, οι αυτοδιοικητικοί ψήφισαν κατά το συμφέρον τους, πάει τελείωσε το θέμα, σε άλλα με υγεία.
Γ.Δ.


Η θητεία Τσέπελη στη ΔΙΑΑΜΑΘ
Ο δήμαρχος Καβάλας Θ. Μουριάδης, συμμετείχε στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον πρώην δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη.
Για την θητεία αυτή λοιπόν, ο κ.Μουριάδης λέει τα παρακάτω σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Εγνατία της Καβάλας.
Η προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης. «Στη ΔΙΑΑΜΑΘ έγινε μια προσπάθεια τα προηγούμενα 4 χρόνια από την διοίκηση όπου ήμασταν εμείς με τον κ.Τσέπελη, όπου έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πάει μπροστά το καράβι που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων και με βάση το τοπικό σχέδιο. Αυτό λοιπόν προσπαθήσαμε να το υλοποιήσουμε και φτάσαμε σε ένα καλό σημείο, τόσο με τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη που ήδη λειτουργεί για να καλύψει όλο τον Έβρο και την Κομοτηνή, είναι πολύς όγκος 100 με 140 χιλιάδες τόνους το χρόνο…»
Γ.Δ.


Η ιδέα της JTI
Ομολογώ ότι η μεγάλη καπνοβιομηχανία JTI της περιοχής μας πως με ξαφνιάζει για άλλη μια φορά ευχάριστα.
Αναφέρομαι στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία Δικτύου Υποστήριξης των Αιτημάτων της Βιομηχανίας στη Θράκη.
Η ανακοίνωση έγινε επίσημα ενώπιον υπουργών και άλλων θεσμικών φορέων κατά τη διάρκεια του 2ου φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από τον Οικονομικό Διευθυντή της JTI Χαράλαμπο Θαμνίδη. Πρόκειται για μια σοβαρή και αξιόλογη ιδέα- πρόταση που υλοποιούμενη θα διαμορφώσει μία ισχυρή ομάδα που θα συνεργαστεί με τις κρατικές και ευρωπαϊκές αρχές όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών για την υλοποίηση έργων υποδομών και η οποία θα είναι συμπληρωματική προς τους άλλους φορείς επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
-Από την πλευρά μας, ευχή για καλή επιτυχία, διότι θα βοηθήσει όλη την περιφέρεια στον δευτερογενή τομέα που τόση ανάγκη τον έχει η περιοχή.
Γ.Δ.


Δύο δεσμεύσεις
Το θέμα του αρδευτικού για την άρδευση μέρους του κάμπου της Ξάνθης είναι από κάθε άποψη από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα για το νομό στον πρωτογενή τομέα.
Γι’ αυτό εξάλλου και η εφημερίδα μας το έχει αναγάγει σε σημείο αναφοράς με ρεπορτάζ από την αρχή, παρουσιάζοντας αναλυτικά τη διαδρομή του η οποία ήταν περιπετειώδης λόγω της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οικολογικών Σωματείων της… Καβάλας!
Λίγο-πολύ για τους Ξανθιώτες η ιστορία είναι γνωστή.
Σήμερα λοιπόν, για το έργο, υπάρχουν δύο σοβαρές δεσμεύσεις ότι θα υλοποιηθεί.
Η πρώτη έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η δεύτερη προχθές από τον υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μαριάννας Ξανθοπούλου. Ο υπουργός ήταν μάλιστα απόλυτος, χαρακτηρίζοντας «…Ναυαρχίδα των έργων στην ΑΜΘ στον τομέα του, το αρδευτικό της Ξάνθης».
-Δύο σοβαρές δεσμεύσεις λοιπόν ειδικού βάρους.
Γ.Δ.


Επαγρύπνηση από εμάς
Βέβαια οι δηλώσεις των δύο ανδρών είναι ουσιαστικές και πιστεύουμε δεσμευτικές. Θεωρούμε ότι ο πρωθυπουργός τουλάχιστον όταν δεσμεύεται με τον λόγο του αυτό αποτελεί μία ηθική δέσμευση υψηλού επιπέδου.
Όμως, επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μου στα 46 αυτά χρόνια στο κουρμπέτι, δηλαδή ν’ αλλάζουν αποφάσεις και νόμοι καθ’ οδόν, δηλώνω ότι ως εφημερίδα θα έχουμε το νου μας όπως λέει ο λαός μας, μη συμβεί πάλι «καμία στραβή». Και το λέω αυτό διότι άρχισαν να κινούνται πάλι οι Καβαλιώτες υποστηρίζοντας ότι το νερό του Νέστου είναι λίγο.
Θα επαγρυπνούμε λοιπόν, το όπλο μας (την πένα μας) θα το έχουμε παρά πόδα. Για να αντιδράσουμε μαζί με τους φορείς εγκαίρως εάν και εφόσον υπάρξει αλλσγή εις βάρος των συμφερόντων των αγροτών της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Άλλες πόλεις, αλλά ήθη στην πολιτική
Σε σχόλιο της Πέμπτης αναφερόμουν στην «σιωπή ασυρμάτου» που έχει επιβληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για το θέμα των εκλογών για τη νέα Νομαρχιακή κλπ.
Αφορμή είχα πάρει από τους γειτονικούς νομούς όπου τα μέλη πήγαν ψήφισαν (όσα πήγαν τέλος πάντως), εξέλεξαν τα νέα όργανα του κόμματός τους και έκαναν το αυτονόητο. Έστειλαν στα Μέσα Ενημέρωσης τα ονόματα των νέων μελών που εξελέγησαν για να δημοσιοποιηθούν και γίνουν γνωστά. Τι πιο σωστό και πιο τυπικά ορθόδοξο.
Ε, λοιπόν, οι ντόπιοι Συριζαίοι, άγνωστο αν ψήφισαν, άγνωστο πόσοι ψήφισαν και το  κυριότερο, άγνωστο ποιοι τελικά εξελέγησαν. Μυστικοπάθεια ή μήπως κάτι άλλο;
Τέλος και μια παρατήρηση: Με εγωισμούς, μικρότητες και αντιδημοκρατική αντίληψη στελεχών, τα κόμματα δεν πάνε μπροστά.
Γ.Δ.


Άξια επαίνου πρωτοβουλία της ΑΜΘ
Τα καλά να λέγονται και να επαινώνται δημόσια. Όταν μάλιστα αφορούν την Περιφέρεια ένας λόγος περισσότερο.
Ας έρθουμε όμως στην ουσία και είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε οι περισσότεροι μαζί μου.
Λοιπόν, από αξιόπιστη πηγή πληροφορήθηκα ότι ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης προχωράει στην δημιουργία γραφείου  στις Βρυξέλες. Το γραφείο θα στελεχωθεί από τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή. Σκοπός της ίδρυσης του γραφείου θα είναι να παρακολουθεί και ενημερώνεται άμεσα για τα προγράμματα που ψηφίζονται και τίθενται προς εφαρμογή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το μέτρο αυτό και με ιδιαίτερη επιτυχία είχε εφαρμόσει πρώτος ο πρόωρα χαμένος δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης.
Γ.Δ.


Απούσα η Ξάνθη από  το Φόρουμ στην Αλεξανδρούπολη
Ένα πολύ σημαντικό φόρουμ για την περιφέρειά μας πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αλεξανδρούπολη. Ένα φόρουμ στο οποίο ήρθε και μίλησε το μισό υπουργικό συμβούλιο καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζώρτζ Τσούνης! 11 υπουργοί μεταξύ των οποίων Δένδιας, Χρυσοχοΐδης, Αυγενάκης κ.ά. Μίλησαν για την επιχειρηματικότητα, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και για τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της Θράκης, τις επενδύσεις και τα έργα υποδομών που γίνονται και σχεδιάζονται. Συμμετείχαν φορείς και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, κατατέθηκαν προτάσεις για την ανάπτυξη. Όλη η καρδιά της περιφέρειας χτυπούσε στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο δεν είδαμε κανέναν εκπρόσωπο από την Ξάνθη. Κανέναν δήμαρχο, ή σύμβουλο έτσι σαν απλό θεατή. Γιατί άραγε; Η Ξάνθη δεν πρέπει να είναι παρούσα και να έχει λόγο για ότι σχεδιάζεται στην περιφέρεια;
Αβλεψία, έλλειψη ενδιαφέροντος; Σε κάθε περίπτωση ατόπημα.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…