Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

0

Μπράβο στα παιδιά
Πάντα υποστήριζα και συνεχίζω να το πιστεύω ότι το σπίτι διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των παιδιών.
Το σπίτι είναι αυτό που «τροφοδοτεί» την καρδιά και το νου του μικρού παιδιού με αγάπη, κατανόηση, ευγένεια, ήθος και συμπεριφορά.
Το σχολείο πλέον προσφέρει γνώσεις. Τέλος πάντων, με συγκίνηση διάβασα την ειδησούλα με τα τρία κοριτσάκια τα οποία με τα χρήματα από τα κάλαντα των Χριστουγέννων, αγόρασαν τροφές για αδέσποτα ζώα.
Μένω στο θέμα. Αγάπη προς τα ζώα δεδομένη. Πόνος για την ταλαιπωρία που βιώνουν τα αδέσποτα, θετική αντίδραση από το χαρτζιλίκι τους από τα κάλαντα.
-Είναι δυνατόν σ’ αυτήν την χειρονομία να μην έχει παίξει ρόλο η οικογένεια;
Γ.Δ.


Φοροδιαφυγή αγάπη μου Ι
Φαινόμενο κι αυτό. Εμφανίζεται λίγο -πολύ σε όλες τις χώρες. Απλά σε κάποιες την φοροδιαφυγή την έχουν κάνει επιστήμη. Σ’ αυτήν την α΄ κατηγορία συμμετέχει και η χώρα μας.
Οι άνθρωποι αυτοί καταναλώνουν φαιά ουσία για να σκεφθούν τρόπους και μεθόδους για να κρύψουν εισοδήματα, να μην αποδώσουν ΦΠΑ, να μην πληρώσουν. Είναι δε πλούσιο το οπλοστάσιό τους και σύγχρονο. Όμως, πλέον έχει εκσυγχρονιστεί και η Εφορία.
Ηλεκτρονικές συσκευές, αλγόριθμοι, παρακολουθήσεις του fb και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών και μέσων, και τσακώνουν τους φοροφυγάδες στα πράσα και τότε αρχίζει ο χορός των ποινών.
Γ.Δ.


Φοροδιαφυγή αγάπη μου ΙΙ
Βέβαια οι δράστες αυτοί δεν είναι τίποτε κορόιδα. Απεναντίας είναι σαΐνια. Ηδονίζονται να ξεγελάσουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και συνήθως βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά. Όμως, ενώ φοροδιαφεύγουν εκατομμύρια, δεν σταματούν. Συνεχίζουν, άπληστοι και με πίστη ότι δεν θα εντοπιστούν ποτέ.
Το ποτέ δεν ισχύει. Όπως δεν ισχύει το τέλειο έγκλημα. Στο τέλος ο δολοφόνος εντοπίζεται. Και στην περίπτωσή μας ο ή οι φοροφυγάδες εντοπίζονται και μπουζουριάζονται και πληρώνουν τα κλεμμένα διπλά. Οι άνθρωποι σαν αυτούς αγαπούν, ψάχνουν την φοροδιαφυγή, ζουν για να την ψάχνουν. Πάνε για τα πολλά, τα πάρα πολλά και όχι σπάνια δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους.
Φυσικά και δεν τους λυπάται κανείς.
Γ.Δ.


Μειωμένες εισροές
Θα το έχετε προσέξει κι εσείς ότι εδώ και 15 ημέρες έχουν μειωθεί αρκετά οι «αφίξεις» παράνομων μεταναστών. Αυτό φυσικά οφείλεται στην αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς. Η οποία περιπολεί στον Έβρο τηρώντας την «Συμφωνία των Αθηνών».
Η τουρκική συνοριοφυλακή έχει αυξηθεί σημαντικά, κι αυτό δυσκολεύει τους παράνομους να έρθουν προς την ελληνική πλευρά.
Φυσικά η ελληνική πλευρά συνεχίζει την δική της επαγρύπνηση και σίγουρα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει την πολιτική της και τις ενέργειές της.
-Απλά, σημειώνω πως το καλό κλίμα αποδίδει και φαίνεται στην πράξη.
Γ.Δ.


Παλιά πόλη
Λίγα λόγια μόνον έχω να πω, μέρες που είναι. Θα τα πούμε στο νέο χρόνο, με περισσότερα λόγια. Μόνο μια παρατήρηση για τον Παραδοσιακό Οικισμό μας, για την Παλιά Πόλη.
Οι συμπολίτες, Ξανθιώτες, η πλειοψηφία, δεν έχει αντιληφθεί τι ευκαιρίες και τι πλούτο κρύβει αυτή η περιοχή.
Αναλογικά θα πω, πως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο επίπεδο αυτό.
Έχουμε μια περιοχή που μπορεί να μας προσφέρει πολλά και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως.
-Περισσότερα προσεχώς.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό μάθημα Ι
Να που το ποδόσφαιρο εν Ελλάδι μας δίνει μαθήματα. Μαθήματα ενδιαφέροντα που αξίζει να τα προσεγγίσει κανείς με προσοχή.
Ένα και ιδιαίτερα πρόσφατο, με την απομάκρυνση του προπονητή Γιοβάνοβιτς. Γιατί αυτό και ποιο το μάθημα; Αυτό ότι τίποτε δεν είναι διαρκείας και σίγουρο.
Οι περισσότεροι στον Παναθηναϊκό πίστευαν ότι ο Γιοβάνοβιτς ήταν δεδομένος, σίγουρος, ακούνητος από τη θέση του.
Να όμως που δεν ήταν έτσι. Και προχθές, έγινε η απομάκρυνσή του με συνοπτικές διαδικασίες.
Το ποδόσφαιρο λοιπόν δείχνει τον δρόμο. Δεν αποδίδεις, δεν δημιουργείς σύνολο, δεν εφαρμόζεις σύστημα με όμορφο και αποτελεσματικό παιγνίδι, φεύγεις. Έρχεται άλλος.
Στην αγορά υπάρχουν ενδιαφερόμενοι…
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό μάθημα ΙΙ
Σήμερα στο ποδόσφαιρο, στις ομάδες, επενδύονται μεγάλα ποσά. Κάποια νούμερα μάλιστα είναι ασύλληπτα.
Αυτά τα χρήματα λοιπόν πρέπει ν’ αποδίδουν, να φέρνουν πίσω κέρδη. Εξάλλου διοικούνται από ανθρώπους που επενδύουν για το κέρδος και την προβολή τους κι όχι για τη φανέλα και την ιστορία του συλλόγου.
Κι εδώ, στο σημείο αυτό, ισχύει άλλο ένα μάθημα. Γιατί δεν αποδίδει η επένδυση; Αναζητούνται ευθύνες, πέφτουν κεφάλια, γίνονται αλλαγές για να αλλάξουν τα δεδομένα για ν’αρχίσει η επένδυση να παράγει κέρδη.
-Πράγματα απλά για τους φιλάθλους, αλλά οι οπαδοί βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα, με φανατισμό. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Γ.Δ.


Απόφαση χωρίς ουσία
Ομολογώ πως με ξάφνιασε η σκέψη της κυβέρνησης να λάβει υπ’ όψιν μια εισήγηση για την κατάργηση μιας σειράς Πρωτοδικείων στη χώρα.
Μάλιστα ανάμεσα σ’ αυτά και της Ξάνθης.
Τη θεωρώ την απόφαση λάθος διότι είμαι βέβαιος πως ο φορέας που έκανε την πρόταση αυτή αγνοεί τα τοπικά δεδομένα τελείως.
Οι ξένοι τεχνοκράτες δεν γνωρίζουν ούτε που είναι η Ξάνθη ούτε και τι ακριβώς σημαίνει.
Κι επειδή αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση, πιστεύω, ότι θα αναθεωρήσει το περιεχόμενο της εισήγησης στο θέμα της Θράκης.
Εξάλλου η θεραπεία της Δικαιοσύνης εκτιμώ πως δεν θα προέλθει από τον περιορισμό των Πρωτοδικείων.
Γ.Δ.


Μαύρα γεγονότα …αμαυρώσαν τα Χριστούγεννα
Χριστούγεννα μέρες Αγάπης, Αλληλεγγύης, Χαράς για τους Χριστιανούς! Ευχές για Ειρήνη Αγάπη για συναδέλφωση! Ευχές πολλές αλλά κενές…Μόνο λόγια…Έξαρση εγκληματικότητας και βίας είχαμε τις μέρες αυτές που αποκαλούνται Άγιες! Στην Πράγα ένας μανιακός θέρισε ζωές αθώων, στην Γάζα μαίνεται ο πόλεμος, στην Ουκρανία ξαναφούντωσαν οι πολεμικές επιχειρήσεις και στην χώρα μας που έχουμε ειρήνη βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου έξαρση του εγκλήματος. Οι γυναικοκτονίες συνεχίζονται, ο 33χρονος αστυνομικός που χτυπήθηκε από ρουκέτα χούλιγκαν στου Ρέντη δεν τα κατάφερε, 16χρονος γιος σκότωσε τον 71χρονο πατέρα του και 18χρονος αδελφός σκότωσε τον 16χρονο αδελφό του! Όχι δεν αρκεί απλά να προβληματιζόμαστε ως κοινωνία και ως υπεύθυνη κεντρική εξουσία και να αντιμετωπίζουμε με στωικότητα όλη αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς.  Δεν αρκεί ο προβληματισμός πρέπει να περάσουμε στην πράξη.
Μέτρα καταστολής αλλά και πρόληψης. Να ελέγξουμε, να διαχειριστούμε ως κοινωνία τις αιτίες που προκαλούν τέτοιες συμπεριφορές. Απ’ τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, μέσα στην οικογένεια, μέσα στην κοινωνία. Να προλάβουμε το κακό. Τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι του 18χρουνου Κάιν κατά του αδελφού του; Γιατί τόσο μίσος, τόση βία; Κάτι δεν έκαναν σωστά οι γενιές μας, κάτι δεν κάνει σωστά η πολιτεία.
Κάτι πρέπει να γίνει όμως δεν μπορούμε να είμαστε θεατές…
Μ.Ξ. 


Έστησαν πάγκους χωρίς άδεια…
Πήραν άδεια απ’ την …σημαία οι μικροπωλητές έμποροι και λειτούργησαν με το έτσι θέλω την λαϊκή αγορά στο παζάρι της Ξάνθης, χθες Τετάρτη μεσοβδόμαδα. Ζήτησαν προφορικά άδεια την περασμένη Παρασκευή από τον δήμο και παρότι το αίτημά τους απορρίφθηκε γιατί λειτούργησε κανονικά το παζάρι του περασμένου Σαββάτου και κατά συνέπεια δεν υπήρχε λόγος και για άλλο  παζάρι χθες, αυτοί αγνόησαν το δήμο και έστησαν τους πάγκους τους. Αναφορά στην Αστυνομία έγινε από τον Εμπορικό σύλλογο αλλά το παζάρι λειτούργησε και μάλιστα είχε και κόσμο παρότι δεν ανακοινώθηκε.
Εγείρεται ζήτημα όμως ότι οι μικροπωλητές λειτούργησαν χωρίς άδεια από τον δήμο. Άναρχα και παράνομα! Δηλαδή ότι θέλουμε κάνουμε, όποτε θέλουμε στήνουμε πάγκους αγνοώντας τις αποφάσεις του δήμου; Τι κάνουν δηλαδή; Επίδειξη ισχύος;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…