Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της μαγευτικής Βιστονίδας

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της μαγευτικής Βιστονίδας

0

«Καινοτόμο και φιλόδοξο» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης


Πολλές κι ανεκμετάλλευτες για τους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της μαγευτικής λίμνης Βιστονίδας και των πέριξ περιοχών, με στόχο την προσέλκυση φυσιολατρικού τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τα παραπάνω κατά νου, η Αναπτυξιακή Ροδόπης συμμετείχε στο διακρατικό πρόγραμμα με τίτλο «ζωή στους υγροβιότοπους». Στόχος της προσπάθειας ήταν να δικτυώσει τόσο τις προστατευόμενες περιοχές από τη συνθήκη Ramsar και το δίκτυο Natura 2000, όσο και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, οργανισμούς και συλλόγους που σχετίζονται με την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή των υγροβιότοπων. Σε αυτό το σκοπό συνεργάστηκαν κι άλλες περιοχές, όπως το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & λίμνης Καϊάφα, το Δέλτα Νέστου κι οι λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής.

Η πράξη συνέβαλε στην προβολή των προστατευόμενων περιοχή και στην ανάδειξη της παραγωγής/αναπτυξιακής δραστηριότητας, μέσω των δράσεων δικτύωσης, ανάδειξη και προβολής των τοπικών χαρακτηριστικών τους, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας, των ευπαθών ομάδων και του τοπικού πληθυσμού.

Ημερίδα ανταλλαγής απόψεων

Στο πλαίσιο του προγράμματος η Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας Ροδόπης & Ξάνθης της Αναπτυξιακής διοργάνωσε ημερίδα, το απόγευμα της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων, με θέμα: «Λίμνη Βιστωνίδα – Αναπτυξιακές Προτεραιότητες & Προοπτικές». Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών και η διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων για την προστασία, την ανάδειξη και την βιώσιμη αξιοποίηση του υγροβιότοπου της Βιστωνίδας.

Χαιρετώντας τους παρευρισκόμενους, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης, χαρακτήρισε «καινοτόμο και φιλόδοξο» το πρόγραμμα, ενώ δήλωσε αισιόδοξος, ότι εάν ληφθούν υπόψη οι συμβουλές των ειδικών, η λίμνη Βιστονίδα μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος όλων. «Κυρίαρχο κι αναπτυξιακό στοιχείο στην περιοχή μας είναι οι λιμνοθάλασσες» σημείωσε, γι’ αυτό πρόσθεσε ότι «αξίζει να προσέξουμε αυτό τον χώρο, όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και για να ανεβάσουμε αναπτυξιακά την περιοχή μας».

Τα αποτελέσματα του έργου:

-Δικτύωση και συνεργασία επιχειρήσεων και φορέων για την ενίσχυση, ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση των υγροβιότοπων.

-Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των τοπικών συντελεστών.

-Ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας και απόκτηση γνώσης σε θέματα βιώσιμης αλιείας.

-Γνωριμία με νέα υποστηρικτική τουριστική υπηρεσία, η οποία προάγει τη βιώσιμη αλιεία και ενισχύει τουριστικά προϊόντα όπως η ψυχαγωγική αλιεία και ο αλιευτικός τουρισμός.

-Περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας.

-Ανάδειξη πολιτιστικής ταυτότητας των περιοχών.

-Καθορισμός αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, μέσω της δικτύωσης των τοπικών συντελεστών.

-Προβολή της πράξης μέσα από ημερίδες και φυλλάδια.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…