Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

0

Τάδε έφη Αγγελούδης
Τα παρακάτω λόγια τα είπε δημόσια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σ.Αγγελούδης.
Είπε: «Είναι υποχρέωσή μας, εικόνες με κατειλημμένα πεζοδρόμια ασφυκτικά γεμάτα από τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και άλλες πρόχειρες κατασκευές, να περάσουν σύντομα στο παρελθόν. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».
Ερωτώ τώρα εγώ ο Ξανθιώτης κυρίως του Μητροπολιτικού δήμου, ποιος δήμαρχος τόλμησε να πει αυτά τα πράγματα;
Γ.Δ.


Φταίνε πάντα μόνο οι προπονητές;
Η συζήτηση μεταξύ φίλων με θέμα το ποδόσφαιρο της χώρας και την νέα απόλυση του προπονητή του Ολυμπιακού και την πρόσληψη νέου. Του τρίτου κατά σειρά.
Έχει γίνει πλέον καθεστώς σε μας εδώ στην Ελλαδίτσα μας, οι πρόεδροι των ομάδων να διώχνουν τους προπονητές, θεωρώντας τους αποτυχημένους όταν χάνουν παιγνίδια.
Πριν ακόμη προσαρμοστούν παίκτες και προπονητής, πριν αντιληφθούν το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει, πριν η ομάδα ομογενοποιηθεί και «χωνέψει» τη διδασκαλία, τον διώχνει για να φέρει άλλον.
Κι έτσι, φαίνεται να φταίνε μόνον οι προπονητές, των οποίων το έργο χρειάζεται χρόνο για να φανεί στο γήπεδο. Νοοτροπία λανθασμένη και αποτυχημένη πέρα για πέρα.
Γ.Δ.


«Αν είσαι εκτός εποχής, δεν φταίει η εποχή, αλλά εσύ»
Ναι, ισχύει. Η προσαρμογή στην εποχή είναι απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για την επιτυχία. Διαφορετικά έρχεται η αποτυχία διότι η εποχή που ζεις δεν είναι για σένα, αυτή πάει μπροστά και σ’ αφήνει πίσω προσπερνώντας σε.
Έτσι, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά ζωτικής σημασίας για την επιβίωση. Επιβίωση επαγγελματική, επιχειρηματική, κοινωνική ακόμη μορφωτική στο επίπεδο των επιστημονικών γνώσεων που απαιτούνται για την εργασία.
Το θέμα είναι μεγάλο, σημαντικό και πάντα επίκαιρο και σίγουρα δεν εξαντλείται σ’ ένα σχόλιο.
Γ.Δ.


Η ευχή του Ρεχάγκελ
Μακριά από τις ανησυχίες των πολιτικών του αντιπάλων που ψάχνουν ποιος μπορεί να τον κερδίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαλάρωσε στη μεγάλη βραδιά των Gazzetta Awards. Εκεί, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να παραδώσει βραβείο στον Ότο Ρεχάγκελ, προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ο οποίος χάρισε στην Ελλάδα ανεπανάληπτες στιγμές με την κατάκτηση του Euro το 2004.
Ο Ρεχάγκελ αποκάλυψε πως κατά την παραλαβή του βραβείου ανταπέδωσε την τιμή δίνοντας μία ευχή που μπορεί να θεωρηθεί και συμβουλή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Έδωσα ευχή στον πρωθυπουργό να παίρνει έξυπνες αποφάσεις, όπως εμείς στην Πορτογαλία το 2004. Όταν είσαι κάπου υπεύθυνος, πρέπει να παίρνεις αποφάσεις που να είναι όλοι ικανοποιημένοι».
Μάλλον η ευχή αυτή επικράτησε στην χθεσινή συνάντηση με τους αγρότες…
Ι.Σ.


Πώς πρέπει να είναι ένας δήμαρχος;
Το ερώτημα είναι παλιό και διαχρονικό. Τίθεται όμως συχνά ως προβληματισμός που προφανώς η απάντησή του δεν είναι εύκολη. Κι αυτή η δυσκολία αφορά τον χαρακτήρα του δημάρχου, του γνωστικού του επιπέδου και της παιδείας του φυσικά.
Το ερώτημα όμως υπάρχει και τέθηκε πρόσφατα στον δήμαρχο Καβάλας. Ο οποίος έφθασε στο σημείο να πει «Πρέπει τελικά να γίνει κάποιος Μπέος! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, η πολλή ευγένεια πειράζει!»
Άρα, ήδη το θέμα μπήκε σε δύο επίπεδα. Το επίπεδο Μπέου (δήμαρχος Βόλου), που βρίζει, χειροδικεί και ξεφτιλίζει κυρίως τις γυναίκες. Και από την άλλη είναι ένας αξιοπρεπής, ευγενικός δήμαρχος, με αρχές, δημοκράτης που ζήτησε να ολοκληρωθεί μια διαδικασία εκ μέρους της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Στην οποία απευθύνθηκε ευγενικά για να ολοκληρώσει την υποχρέωσή της και δεν βρήκε ανταπόκριση. Και δικαίως αγανακτισμένος είπε «Πρέπει να γίνει τελικά κάποιος δήμαρχος, Μπέος!».
Το ερώτημα του τίτλου παραμένει. Όπως είπαμε είναι παλιό. Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ ιδιώτη με εκλογή δημοκρατική και μιας κρατικής υπηρεσίας που έχει μεγάλη εντύπωση για την αξία της υπηρεσίας που προσφέρει.
Τα σχόλια παρακαλώ δικά σας και μεταξύ σας.
Γ.Δ.


Σεβασμό στους υγρότοπους Από τις λίμνες διεθνούς σημασίας του Βορρά, μέχρι τους μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους και τα αστικά ρέματα, οι υγρότοποι είναι πολύτιμα καταφύγια για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. Περισσότεροι από 680 μικροί και μεγάλοι υγρότοποι έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους φιλοξενούν κάθε χειμώνα σημαντικούς αριθμούς υδρόβιων πουλιών και άλλων ειδών που συνδέονται με την παρουσία του νερού, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα.
Οι υγρότοποι φιλοξενούν χιλιάδες μικρά θαύματα, το μόνο που μένει είναι να τους επισκεφθούμε και να γνωρίσουμε από κοντά τα πουλιά και όλα τα είδη που βρίσκουν σε αυτούς μόνιμο ή προσωρινό καταφύγιο. Για πολλά από αυτά, η διαφύλαξη αυτών των πολύτιμων βιοτόπων είναι συνώνυμη της ίδιας τους της ύπαρξης.
Γ.Δ.


Βιστονίδα, Ισμαρίδα και Δέλτα Έβρου και Νέστου
Ανάμεσα στους 680 ελληνικούς υγρότοπους περιλαμβάνονται και δικοί μας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Υγρότοποι γνωστοί, με κορυφαία επώνυμη τη δική μας λίμνη Βιστονίδα και τη μικρότερη της Ισμαρίδας στην Ροδόπη, όπως βέβαια και τα κορυφαία δέλτα των μεγάλων ποταμών Έβρου και Νέστου.
Τις περιόδους που έρχονται τα πουλιά να διαχειμάσουν, παρατηρείται πανδαισία χρωμάτων με μεγάλη ποικιλία, που δύσκολα συναντά κανείς αλλού.
Υδρόβια πουλιά και ο αριθμός τους προσφέρουν μια ομορφιά μοναδική στους επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια εμπειρία μοναδική.
Γ.Δ.


Φιλική προειδοποίηση
Προσοχή ιδιαίτερη για την συνήθεια κάποιων συμπολιτών, ιδίως στην αγορά, όταν τοποθετούν καρέκλες, γλάστρες, καφάσια ή οτιδήποτε άλλο για να έχουν ρεζερβέ θέση πάρκινγκ. Αυτό απαγορεύεται από τον ΚΟΚ ως κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ. Και για όσους δεν το γνώριζαν ιδού και ο νόμος για να μη λένε ότι δεν είναι ενημερωμένοι.
Σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφο 1 του K.O.K. («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») απαγορεύεται η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
Αυτό σημαίνει πως ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία είναι δημόσιος και σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. και η κατάληψή του τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.
Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό και η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από τη γνώμη των αρμοδίων  Αστυνομικών Αρχών.
Γ.Δ.


Ασυνεννοησία αγροτών
Τελικά είναι ή δεν είναι ικανοποιημένοι οι αγρότες της ΑΜΘ από την συνάντηση με τον Αυγενάκη; Και το λέμε αυτό γιατί υπάρχει μια ανομοιομορφία στις δηλώσεις τους . Οι εκπρόσωποι της Ξάνθης, όπως μας είπαν στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, ήταν ικανοποιημένοι γιατί ακούστηκαν τα αιτήματά τους και ο υπουργός απάντησε σε όλα ενώ δεσμεύτηκε ότι θα έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο και δύο επιτροπές που θα εξετάζονται τα θέματά τους. Ευνόητο είναι ότι δεν δεσμεύτηκε για μειώσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα την στιγμή που επρόκειτο να γίνει  την Τρίτη (χθες) η σύσκεψη της αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό. Όμως οι Κομοτηναίοι δήλωσαν δυσαρεστημένοι και εκφράστηκαν μάλιστα όπως η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ! Το ίδιο και οι Καβαλιώτες που λένε μάλιστα ότι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν από τους συμμετέχοντες να τους εκπροσωπήσει, στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και μάλιστα εντύπωση προκαλεί ότι υποστηρίζουν πως οι εκπρόσωποι για βασικά θέματα όπως είναι το θέμα της ΚΑΠ, δεν έχουν τις γνώσεις να στηρίξουν τις σοβαρές αλλαγές που χρειάζονται. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν στέλνουν κάποιον που να γνωρίζει. Αυτό που βλέπει η κοινωνία είναι μια διγλωσσία και ότι κάποιοι βλέπουν τα πράγματα μέσα από κομματικά πρίσματα. Επιπλέον ότι οι αγρότες δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Και αυτό προκαλεί σύγχυση και βλάπτει την εικόνα του κλάδου συνολικά.
Μ.Ξ. 


Σεβόμαστε αλλά δεν συμμεριζόμαστε
Διαβάσαμε με προσοχή την ανακοίνωση της Μητρόπολης Ξάνθης σε σχέση με τον νόμο για τον γάμο των ομοφύλων και τα δικαιώματά τους. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά στο νέο πρότυπο ανθρώπου στον «μετάνθρωπο» που δεν έχει συγκεκριμένο φύλο και στον φόβο που εκφράζει για την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας. Σεβόμαστε απόλυτα τις απόψεις της Εκκλησίας και του μητροπολίτη μας αλλά δεν συμμεριζόμαστε τους φόβους αυτούς. Θεωρούμε ότι η εκκλησία θα έπρεπε να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα απ’ αυτά είναι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Οι εποχές αλλάζουν, όλα γύρω μας αλλάζουν και οι άνθρωποι προσαρμόζονται στις αλλαγές γιατί ότι δεν αλλάζει η μοίρα του είναι να εξαφανιστεί. Είναι ο υπέρτατος φυσικός νόμος αυτός.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…