Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

0

Έσφιξε το κρύο
Έσφιξε το κρύο και η ανάγκη για θέρμανση. Έτσι πλήθαιναν οι παραγγελίες στα Πρατήρια της Ξάνθης.  Το πετρέλαιο θέρμανσης όμως είναι στα 1, 30 με 1, 35 ευρώ το λίτρο. Η τιμή του είναι υψηλή και αυτό προβληματίζει τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αν δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και έτσι στρέφονται σε άλλες πηγές θέρμανσης. Πολλοί ανάβουν κλιματιστικά γιατί το ρεύμα με την επιδότηση συμφέρει περισσότερο. Όσοι έχουν φυσικό αέριο, αυτό βέβαια είναι πιο χαμηλή η τιμή του αλλά στην πόλη μας είναι λίγοι ακόμη αυτοί που έχουν συνδεθεί. Και στα καυσόξυλα φέτος έχουν πέσει οι τιμές σε σχέση με πέρσι.
Το συμπέρασμα είναι ότι η θέρμανση είναι μια σημαντική δαπάνη για κάθε νοικοκυριό και ιδιαίτερα όταν υπάρχει τόση ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης για κάποια νοικοκυριά είναι δυσβάσταχτη.
Μ.Ξ. 


Kαι το όνομα αυτού…
Κορυφώνονται διεργασίες στην ομάδα των 11 που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέλαβε ο Αλέξης Χαρίτσης και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νάσος Ηλιόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος.  Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Πέτη Πέρκα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Έφη Αχτσιόγλου δεν ανέλαβε κάποιο ρόλο. Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί το όνομα του πολιτικού φορέα και θεωρείται βέβαιο ότι θα εμπεριέχει τον όρο «Αριστερά».
Επίσης θα δημοσιευτεί διακήρυξη- κάλεσμα σε όλα τα ρεύματα της Αριστεράς- ριζοσπαστικής, κομμουνιστογενούς, πασοκογενούς, οικολογικής- ώστε να ενώσουν δυνάμεις ενόψει και των ευρωεκλογών.
Οι ευρωεκλογές είναι το στοίχημα και για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Από το ποσοστό που θα πάρει θα κριθεί και το μέλλον του.
Μ.Ξ.


Αλλαγές -μετακινήσεις στην ΕΑΣ;
Πληροφορίες που έφθασαν στην εφημερίδα μας μιλούν για κάποιες μετακινήσεις, αλλαγές στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης.
Η συζήτηση γίνεται σε στελεχιακό επίπεδο χωρίς αναφορά σε ονόματα, οπότε διατηρούμε μια αναμονή μέχρι να γίνουν γνωστά ονόματα και θέσεις των όποιων επιλεγούν.
Εξάλλου, οι μετακινήσεις στελεχών στις επιχειρήσεις είναι μια φυσιολογική υπόθεση. Και η ΕΑΣ Ξάνθης είναι όντως μια σημαντική επιχείρηση στο νομό με πολύχρονη παρουσία. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ιδρύθηκε από τον πρωτεργάτη συνεταιριστή Αλέξανδρο Μπαλτατζή.
Γ.Δ.


Φρένο και λίγη όπισθεν
Προσωπικά το θεωρούσαν σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα έκαμνε κάποια βήματα πίσω για το  νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στην αρχή φρέναρε, είδε πως διαμορφώνεται η γενικότερη κατάσταση στην κοινωνία. Κι αφού είδε και διαπίστωσε την σφοδρότητα των αντιδράσεων, έκανε βήμα πίσω.
Το πίσω σημαίνει ότι έχουν αποφασιστεί ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορούν κάποιο ποσοστό εκ των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Τώρα μεταξύ μας, χωρίς να μπω στην ουσία των παρεμβάσεων, ένα είναι το γεγονός. Το πολιτικό κόστος. Αυτό μέτρησε. Γι’ αυτό χαιρετίσματα στην εξουσία…
Γ.Δ.


Επιτέλους ομονοήσαμε!
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο αποδείχθηκε, εκ του αποτελέσματος, εξαιρετικά πετυχημένη, παρά τη διπλωματική απρέπεια του Βρετανού ομολόγου του. Τόσο ο βρετανικός όσο και ο παγκόσμιος Τύπος κατακεραυνώνει τον Ρίσι Σούνακ για το ατόπημά του, το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα έγινε πρωτοσέλιδο σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, ξανάγινε επίκαιρο σε μια εποχή μάλιστα που η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι πολύ θετική στην αποκατάσταση προβλημάτων που δημιούργησαν οι αποικιοκρατικές αυθαιρεσίες.
Η επίσκεψη εξελίχθηκε σε επικοινωνιακή επιτυχία παγκόσμιου μεγέθους αλλά και εσωτερικών αντιδράσεων προς θετική κατεύθυνση. Ένα θετικό -και αναπάντεχο- αντίκτυπο είχε και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν την κυβέρνηση σε ένα θέμα εθνικού ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Κασσελάκης καταδίκασε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη συμπεριφορά του, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και των άλλων κομμάτων.
Τελικά φαίνεται πως καταφέραμε να ομονοήσουμε, να έχουμε συναίνεση σε ένα εθνικό ζήτημα μεγάλης σημασίας για το λαό μας, όπως είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Κι αυτό είναι που απαιτεί εδώ και χρόνια η κοινωνία. Τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον εκείνα που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, να έχουν μία ελάχιστη κοινή βάση επιδιώξεων σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και άμυνα, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, οι αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη δημόσια ασφάλεια. Η κοινωνία -το μεγαλύτερο ποσοστό της τουλάχιστον – απορρίπτει τις  μηδενιστικές και λαϊκίστικες κορώνες.
Ζητά να γίνεται μεν κριτική όπου πρέπει, αλλά να υπάρχει συναίνεση σε κάποια θέματα…
Κ.Λ.


Εορταστικές απορίες
Να λοιπόν που οι γιορτές που σε λίγο θα γιορτάσουμε, που περιλαμβάνουν και…απορίες.
Συμπολίτης λοιπόν μας ενημέρωσε για τις τιμές των μελομακάρονων αλλά και των κουραμπιέδων. Διαπίστωσε σε μια έρευνα αγοράς που έκανε, μεγάλες διαφορές τιμών. Συνάντησε μελομακάρονα συσκευασμένα μισού κιλού 3,5 ευρώ, άλλα χύμα γνωστών ζαχαροπλαστείων με τιμές 11, 12 και 13 ευρώ το κιλό.
Μια διακύμανση μεγάλη που σίγουρα κάπου θα πρέπει να στηρίζεται για να είναι σ’ αυτό το ύψος. Βέβαια, η διαμόρφωση της τιμής κάθε ζαχαροπλαστείου είναι ελεύθερη, διατίμηση δεν υπάρχει και ο καταναλωτής διαλέγει αποφασίζοντας σχετικά.
Πάντως τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες είναι παρασκευασμένα με υλικά λίγο πολύ όμοια.
Γ.Δ.


Όταν λέμε μείωση, μειώνουμε τα τέλη.
«Αμ’ έπος, αμ’ έργον».
Το είπε, το υποσχέθηκε προεκλογικά ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και το έπραξε.
Τι έκανε; Μείωσε τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όλες τις κατοικίες του δήμου Αβδήρων για το 2024.
Αυτή είναι μία πλευρά της απόφασης διότι υπάρχει και άλλη. Αυτή αφορά την παροχή κινήτρων στους δημότες προκειμένου να ενθαρρύνει τη σήμανση, τη στείρωση και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.
Το κίνητρο λοιπόν είναι η μείωση των δημοτικών τελών ανά έτος κατά το ανώτατο ποσοστό 10% για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωριμένων ζώων. Ιδού λοιπόν και μείωση τελών και επιβραβεύσεις δημοτών σ’ ένα πρόβλημα, αυτό των αδέσποτων ζώων.
Γ.Δ.


Λαθρεμπόριο ελαιολάδου
Το εύκολο κέρδος το επιδιώκουν οι διάφοροι μικροαπατεώνες. Αφορμή παίρνουν από τις συγκυρίες που τους δίνονται κατά καιρούς. Τώρα είναι το ελαιόλαδο και η αυξημένη τιμή του παρότι άρχισε κάποια μείωση.
Αυτοί λοιπόν οι ψιλικατζήδες απατεωνίσκοι, ξεγελούν τους αφελείς και απρόσεκτους συμπολίτες πουλώντας τους νοθευμένο ελαιόλαδο.
Κι άλλη φορά ασχολήθηκα με το θέμα, εφιστώντας την προσοχή των συμπολιτών δίνοντας μάλιστα και παράδειγμα το πως στήνεται η κομπίνα.
Τέλος πάντων, χρειάζεται προσοχή στην αγορά του χύμα λαδιού, αυτό είναι σίγουρο. Και πιο σίγουρο είναι ο πωλητής να είναι γνωστός σας.
Γ.Δ.


Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Γνώρισα, έζησα και λειτούργησα στην εθελοντική προσφορά, όπως χιλιάδες άλλοι συμπολίτες. Ο καθένας από εκείνο το πόστο που επέλεξε, που τάχθηκε μετά από επιλογή του.
Γνώρισα την ύψιστη χαρά της άδολης προσφοράς, τη συμμετοχή δίπλα στην αγωνία του συνανθρώπου, το σφίξιμο του χεριού για λίγη δύναμη, κουράγιο.
Υποστηρίζω πάντα, χρόνια τώρα πως ύψιστη ανθρώπινη δικαίωση αποτελεί ο εθελοντισμός. Προσφορά χωρίς αναμονή του ελάχιστου προσωπικού οφέλους.
Και με την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω πως προσωπικά θεωρώ την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων σώματος, ως την κορυφαία προσφορά εθελοντισμού.
Στις 5 Δεκεμβρίου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Το θυμήθηκα και είπα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για την κορυφαία ανθρώπινη προσφορά προς τον συνάνθρωπο.
Γ.Δ.


Δωρητές και ευεργέτες
Από την αρχαιότητα ακόμη υπήρχε ο θεσμός των Χορηγών και αργότερα των Μαικήνων.
Επρόκειτο για πλούσιους πολίτες οι οποίοι αναλάμβαναν την οικονομική στήριξη διαφόρων εκδηλώσεων ανάμεσά τους και θεατρικές παραστάσεις αλλά και κατασκευή έργων και στήριξη καλλιτεχνών.
Ο θεσμός αυτός συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες με την ονομασία Δωρητές, Ευεργέτες, Χορηγοί. Μάλιστα η χώρα μας έτυχε να γνωρίσει πολλούς και αξιόλογους δωρητές, τα έργα των οποίων κοσμούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και την Αθήνα.
Μάλιστα ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και τα έργα που χρηματοδότησαν πάρα πολλά και κυρίως αξιόλογα και υφίστανται μέχρι σήμερα.
Σύγχρονοι χορηγοί υπάρχουν επίσης και προσφέρουν πολλά στην κοινωνία όπως το γνωστό Ίδρυμα Νιάρχος, το Ίδρυμα Ωνάση, Ίδρυμα Λεβέντη, Μποδοσάκη και πολλών ακόμη.
Σήμερα όμως έχουμε και τους απλούς πολίτες, δωρητές από το υστέρημά τους που λέμε.
Πρόσφατα παραδείγματα της κας Αθηνάς από το Μεσολόγγι και του ζευγαριού από το Διδυμότειχο. Στην περίπτωση αυτή, οι χειρονομίες των ανθρώπων αυτών βρίσκονται σε ένα άλλο επίπεδο. Η προσφορά τους ανιδιοτελής μεν, αλλά σημαντική από οικονομικής απόψεως διότι πρόκειται για ποσά που μαζεύτηκαν από κόπους και εργασία χρόνων και όχι από το πλεόνασμα.  Βέβαια κάθε δωρεά έχει το δικό της ειδικό βάρος. Γι’ αυτό και είναι κοινωνικά αποδεκτές και αποτελούν πράξεις επαινετές απ’ όλους.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…