Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

0

Βεβήλωση και πάλι
Η είδηση είναι μικρή σε έκταση αλλά μεγάλη ως προς την ουσία της.
Γνωστοί άγνωστοι, βεβήλωσαν για άλλη μια φορά το Μνημείο Ολοκαυτώματος που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των Εβραίων της Καβάλας που έχουν εξοντωθεί.
Η υπόθεση των εβραϊκών μνημείων πανελλαδικά, έχει καταντήσει μια πράξη επαναλαμβανόμενη. Συνήθως από ακροδεξιές ομάδες οι οποίες έχουν μια αδικαιολόγητη εμμονή σε βάρος των Εβραίων και του Σιωνισμού. Κάνουν δε γνωστή την παρουσία τους βεβηλώνοντας μνημεία που στήθηκαν για να τιμήσουν τους νεκρούς συμπολίτες, συμπατριώτες που ζούσαν μαζί, δίπλα-δίπλα και απλά είχαν μια άλλη θρησκεία και μάλιστα μονοθεϊστική και πάνω στην οποία «χτίστηκε» η χριστιανική και η μουσουλμανική.
Γ.Δ.


Φυλλοροεί
Μετά το αντίο που είναι έτοιμος να πει ο Τσακαλώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος, πρώην υπουργός μάλιστα ο Γιώργος Σταθάκης, αποχαιρετά λιτά και περιεκτικά «τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει πια».
Δήλωσε πρόσφατα: «Η Αριστερά δεν έχει θέση στο «κόμμα Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη».
Σταδιακά λοιπόν φυλλοροεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρώντας μάλιστα στελέχη πρώτης γραμμής, πρώην υπουργοί.
Παράλληλα, είναι ακόμη άγνωστο ποιες εξελίξεις θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Τελικά βέβαια, η καταλυτική ημερομηνία θα είναι τον Φεβρουάριο στο Συνέδριο, εκτός κι αν η ρήξη επέλθει ενωρίτερα.
Γ.Δ.


Αιτία η νέα ηγεσία
Δεν είναι κάτι κρυφό, απεναντίας όλοι το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν. Βασική αιτία της κακοδαιμονίας σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η παρούσα ηγεσία υπό την προεδρία του Κασσελάκη. Όλα ξεκινούν από αυτόν και σε αυτόν καταλήγουν.
Υπάρχει βέβαια και «αυλή» του προέδρου που προκαλεί με τη σύνθεσή της, κυρίως με τον γνωστό Πολάκη ο οποίος αποτελεί τον άμεσο και βασικό άνθρωπο του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Προσωπικά πιστεύω όπως και πολλοί άλλοι πως εάν εκλεγόταν η κυρία Αχτσιόγλου στην προεδρική εκλογή, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατ’ αρχάς δεν θα υπήρχαν αποχωρήσεις, οξύτητες, αντιπαραθέσεις ιδεολογικές και ουσίας.
Σήμερα υπό την προεδρία Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντίθεται στα εξ ων συνετέθη.
Γ.Δ.


Οι ιδιώτες γιατροί
Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης. Είπε λοιπόν ότι στην Ξάνθη υπάρχουν 25 παθολόγοι ιδιώτες γιατροί και εξετάζεται να δοθούν κίνητρα ώστε κάποιοι όσοι το επιθυμούν να ενταχθούν και να στελεχώσουν το νοσοκομείο. Κι αυτό όπως είπε θα γίνει και σ’ άλλες περιοχές. Είναι κάτι που το λένε όλοι οι φορείς καιρό τώρα. Το ζήτημα είναι αν θα δεχτούν οι γιατροί που έχουν τα ιατρεία του να πάνε στο νοσοκομείο, να κάνουν εφημερίες. Πρέπει τα κίνητρα να είναι δεόντως ελκυστικά για να γίνει αυτό γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Μ.Ξ.


«Θέλουμε η ιστορία μας να ακουστεί»
Δύο μητέρες απαχθέντων Ισραηλινών από τη Χαμάς, μαζί με ομάδα συγγενών, βρέθηκαν στην Αθήνα για να μιλήσουν και τον αβάστακτο πόνο που βιώνουν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μίλησαν για το δράμα τους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε ξενοδοχείο της Αθήνας, εξιστορώντας με λεπτομέρειες το πως έμαθαν τα φοβερά νέα για τα παιδιά τους και πως διαχειρίζονται την κατάσταση.
Οι δύο μάνες είδαν τους γιούς τους να μεταφέρονται στοιβαγμένοι σε καρότσες αυτοκινήτων και δεμένοι με χειροπέδες μέχρι που χάθηκαν τα ίχνη τους στα υπόγεια καταφύγια της Χαμάς, κάπου στη Γάζα. To βίντεο το έστειλαν οι ίδιοι οι απαγωγείς, λίγες ώρες μετά την αρπαγή, που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.
Είπαν μεταξύ άλλων: «Κανείς δεν μπορεί ποτέ να ξεχάσει αυτό που έγινε. Όμως δεν φταίνε μόνο οι Παλαιστίνιοι. Έχουν ευθύνη για αυτό που συμβαίνει αλλά δεν είναι μόνο αυτοί υπεύθυνοι» υπογραμμίζει. «Ήρθαμε στην Ελλάδα γιατί είναι μια σημαντική χώρα, λόγω των σχέσεων που διατηρεί με τη Μέση Ανατολή. Θέλουμε οι Έλληνες να καταλάβουν τι έγινε και να μας στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο. Θα πάμε και σε άλλες χώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ μέχρι να γυρίσουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους και να μην γίνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους. Το πρόβλημά μας είναι με τη Χαμάς γιατί αυτό που έκαναν είναι απαράδεκτο. Με τους Παλαιστίνιους θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για ειρηνική ζωή…»
Κ.Λ.


Μικροπολιτική και ψηφοθηρία
Φυσικά, πιστεύω, πως το φαινόμενο της μη πληρωμής των δημοτικών χρεών από μερίδα δημοτών πως δεν ισχύει μόνον στον δήμο Ξάνθης.
Είμαι ιδιαίτερα σίγουρος πως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους δήμους στην περιφέρειά μας και βεβαίως πανελλαδικά.
Αυτό φυσικά δεν δικαιολογεί την πονηρή αδιαφορία των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων για την εξυπηρέτηση ψηφοφόρων τους. Όμως, κάποτε κι αυτό όπως και πολλά άλλα στραβά κι ανάποδα πρέπει να σταματήσουν, έστω να μειωθούν έως εξαφανίσεως.
Κατ’ αρχάς οι δήμοι που δείχνουν «κατανόηση» σε οφειλέτες, ξεχνούν ότι διαχειρίζονται όχι ξένο χρήμα αλλά των δημοτών. Αγαθοεργίες όταν επιθυμούν να υλοποιήσουν ας το πράξουν από την τσέπη τους.
-Τόσο απλά πράγματα, τόσο λογικά και καθαρά. Να, όμως, που στην μικροπολιτική και την ψηφοθηρία τα πράγματα που μπερδεύονται.
Γ.Δ.


Το θέμα είναι σοβαρό
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου οι σύλλογοι Πολυτέκνων γιορτάζουν και τιμούν τους προστάτες τους Αγίων Μαρτύρων Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά τέκνων τους.
Γιατί αναφέρω τα παραπάνω;
Για ν’ αναφέρω κάποια στοιχεία, για άλλη μια φορά, για το μέλλον του τόπου μας ως προς τους θανάτους και αντίστοιχα τις γεννήσεις.
Αφορμή παίρνω από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Πολυτέκνων Καβάλας.
Σύνολο γεννήσεων 3.237 και θανάτων 6.932 στους τέσσερις νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης για το 2022.
Έτσι, στο νομό Δράμας έχουμε 556 γεννήσεις και 1.426 θανάτους. Στο νομό Έβρου 840 γεννήσεις και 2084 θανάτους, στο νομό Καβάλας 896 γεννήσεις και 2176 θανάτους και στο νομό Ξάνθης 945 γεννήσεις και 1246 θανάτους.
-Μειωνόμαστε πληθυσμιακά επικίνδυνα. Το θέμα είναι σοβαρό και θα επανέλθουμε.
Γ.Δ.


Για την ακρίβεια
Είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας. Κι αυτό είναι της ακρίβειας. Της αυξημένης δηλαδή τιμής των περισσοτέρων προϊόντων που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό για να έχει μια σωστή κάλυψη των αναγκών του.
Προφανώς και δεν θίγω κάτι καινούργιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι το γνωρίζουν διότι το βιώνουν. Παράλληλα όμως υπάρχει μια πανελλαδική απορία και προβληματισμός προς την βραδύτητα της κυβέρνησης να επιληφθεί του θέματος και να αντιδράσει άμεσα και κυρίως δυναμικά.
Με ημίμετρα, λένε οι συμπολίτες, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν το λύνεις. Απλά το ανέχεσαι μερεμετίζοντάς το. Όσο δε για τα λεγόμενα πρόστιμα προς τις πολυεθνικές εταιρείες ύψους ενός εκατομμυρίου, πρόκειται για ψίχουλα μπροστά σε όσα έχουν μέχρι τώρα κερδίσει.
Και κάτι τελευταίο: Η ακρίβεια σε τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και άλλα, μειώνει την κατανάλωση. Ήδη τα στοιχεία μιλούν για αρκετή μείωση της αγοραστικής κίνησης διότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις ποσότητες που αγοράζουν, ενώ κάποια προϊόντα τα έχουν ήδη «κόψει» από το τραπέζι τους.
Η ευθύνη λοιπόν είναι από πάνω, από ψηλά. Γι’ αυτό οι έλεγχοι πρέπει να είναι συνεχείς από τα αρμόδια κρατικά όργανα για να προστατευθούν οι πολίτες από τους κερδοσκόπους.
Γ.Δ.


Κάνε το κορόιδο
Το ποσό είναι μεγάλο. Και για τα δεδομένα του δήμου Ξάνθης ιδιαίτερα μεγάλο. Πρόκειται όπως αναφέρεται και στο χθεσινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας για 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, μεταξύ των άλλων, για ανείσπρακτες οφειλές που ξεκινούν από το 2008! Για ανείσπρακτους φόρους παρεπιδημούντων από το 2012 και άλλα χρέη διάφορα προς τον δήμο. Δηλαδή με δύο λόγια, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαν.Φανουράκης, «οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν μερίμνησαν ως όφειλαν να τα εισπράξουν τα χρέη αυτά».
Το τι συνέβαινε εν προκειμένω είναι γνωστό. Οι κατά καιρούς δημοτικές αρχές, εν όψει εκλογών, έκαναν το κορόιδο για να μην έχουν πολιτικό κόστος. Από την πλευρά αυτοί που χρωστούσαν, έκανα δύο φορές το κορόιδο και δεν πλήρωναν. Κι έτσι πορεύτηκαν και οι μεν και οι δε χρόνια τώρα και τα χρέη έφθασαν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το πιο ωραίο; Ότι αυτοί που χρωστούν, δυσφορούν. Ναι, ναι, δυσφορούν γιατί αν δεν πληρώσουν θα συμβούν εξελίξεις όπως κατάσχεση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και δέσμευση του ΑΦΜ για οφειλές άνω των 300 ευρώ.
Γ.Δ.


Που θα πάει αυτή η κατάσταση;
Άλλη μια θρασύτατη ληστεία με θύμα ηλικιωμένη γυναίκα στην μέση του δρόμου. Τρία ανήλικα της επιτέθηκαν, την χτύπησαν και της άρπαξαν την αλυσίδα με τον σταυρό που φορούσε. Και επιπλέον την έσπρωξαν και η γυναίκα έπεσε και έσπασε το ισχίο της. Μικρά παιδιά ανήλικα, τόση απανθρωπιά, τόση βαρβαρότητα, τόση βία σ’ έναν ηλικιωμένο άνθρωπο! Και βέβαια είναι οι ανήλικες συμμορίες του Δροσερού που έχουν γίνει μάστιγα για την πόλη μας.  Τους πιάνουν, τους αφήνουν και πάει λέγοντας…Κι οι πολίτες να νιώθουν έντονη την ανασφάλεια και το φόβο να κυκλοφορήσουν ή να μη μπουν μέσα στα σπίτια τους. Κάτι πρέπει να γίνει…Να εφαρμοστεί ένα στοχευμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης σε συνεργασία με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…