Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το νοσοκομείο Ξάνθης

Κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το νοσοκομείο Ξάνθης

0

Εξετάζει κίνητρα τo υπουργείο Υγείας  – Το προανήγγειλε ο υπουργός υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης  – Οι 5 Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ ενώνουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας λύσεις για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία Ξάνθης και Δράμας


Ιδιώτες στο νοσοκομείο; «Δύσκολο να πετύχει», λέει ο Ιατρικός σύλλογος Ξάνθης και ζητά τοπικά κίνητρα με φοροαπαλλαγές, στέγαση και μόρια


Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι Ιατρικοί σύλλογοι της ΑΜΘ προκειμένου να συμβάλουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην  αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης που παρατηρούνται κυρίως στα νοσοκομεία Ξάνθης και Δράμας, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζονται και να επιβαρύνονται τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού συλλόγου Καβάλας, ότι το 25% των νοσηλευομένων στην Παθολογική του νοσοκομείου Καβάλας είναι ασθενείς από την Ξάνθη και την Δράμα.

Αναφορά του υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο Ξάνθης  – Εξετάζει την στελέχωση με ιδιώτες

Οι ιατρικοί σύλλογοι επιχειρούν να θέσουν «τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων» κάνοντας αρχικά την σωστή διάγνωση των αιτιών που προκαλούν το πρόβλημα και να προτείνουν την σωστή …θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ώστε να του εκθέσουν το πρόβλημα και να θέσουν τις προτάσεις τους για την επίλυσή του. Ο υπουργός είναι ενήμερος για το θέμα που άλλωστε είναι σχεδόν γενικό φαινόμενο στα περιφερειακά νοσοκομεία. Μάλιστα πρόσφατα ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιαιτέρως για το πρόβλημα της Παθολογικής του νοσοκομείου Ξάνθης και είπε ότι: « Αυτό είναι αλήθεια. Στην πόλη όμως υπάρχουν 25 παθολόγοι με τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Το υπουργείο σκέπτεται κίνητρα, ώστε να συμφέρει η ένταξη στο νοσοκομείο, και όχι μόνο εκεί, αλλά και σε άλλες περιοχές». Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν εξειδίκευσε το είδος των κινήτρων αλλά είναι φανερό ότι η κατεύθυνση είναι να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρών από ιδιώτες γιατρούς μέσω κινήτρων. Ζητούμενο όμως είναι ποια θα είναι αυτά τα κίνητρα και αν είναι αρκούντως δελεαστικά ώστε να μεταπηδήσουν γιατροί από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα όταν μάλιστα έχουν ιατρείο και μια πελατεία.

Οι 5 Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ ενώνουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας λύσεις για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία Ξάνθης και Δράμας

Όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Σπανόπουλος ο πρώτος λόγος που αποτρέπει τους γιατρούς να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι το χαμηλό μισθολόγιο: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διαφοροποιηθεί. Είναι ο βασικός λόγος που φεύγουν οι γιατροί στο εξωτερικό. Στο δημόσιο σύστημα είναι αυτή τη στιγμή ενταγμένοι 20.000 γιατροί. Απ’ αυτούς οι 10.000 είναι μόνιμοι. Οι υπόλοιποι 8.000 είναι ειδικευόμενοι και οι 2.000 επικουρικοί. Είναι δε σε ποσοστό άνω του 50% άνω των 50 ετών. Δεν είναι ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας για τους νέους γιατρούς γι’ αυτό φεύγουν. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ όσο στα περιφερειακά νοσοκομεία και γι’ αυτό και πρέπει κάτι να αλλάξει».


«Το έχουμε πει και το υποστηρίζουμε ότι πρέπει να δοθούν τοπικά κίνητρα παράλληλα με την αύξηση του μισθού. Όπως: Φοροαπαλλαγή και εξασφάλιση στέγης στους γιατρούς που θα έρθουν αλλά και ένταξη του νοσοκομείου μας στα άγονα ώστε να έχουμε περισσότερα μόρια»
Ι. Σπανόπουλος
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης ζητά τοπικά κίνητρα με φοροαπαλλαγές, στέγαση και μόρια

Όπως υποστήριξε ο κ. Σπανόπουλος δεν αρκεί μόνο μια γενική αύξηση του μισθολογίου γιατί αυτό δεν θα βοηθήσει την στελέχωση του δικού μας νοσοκομείου. Η πρόταση είναι να δοθούν τοπικά κίνητρα: «Το έχουμε πει και το υποστηρίζουμε ότι πρέπει να δοθούν τοπικά κίνητρα παράλληλα με την αύξηση του μισθού.  Όπως: Φοροαπαλλαγή και εξασφάλιση στέγης στους γιατρούς που θα έρθουν αλλά και  ένταξη του νοσοκομείου μας στα άγονα ώστε να έχουμε περισσότερα μόρια. Θα μπορούσαν να γίνουν σπίτια όπως τα ΣΟΑ που έχει κάνει ο Στρατός για τους στρατιωτικούς σε μια περιοχή της Ξάνθης για να στεγάζονται οι γιατροί. Δεν είναι πάνω από 60 γιατροί στο νοσοκομείο μας. Δεν είναι τεράστιο το κόστος».

 

Ιδιώτες στο νοσοκομείο; Δύσκολο να πετύχει λέει ο Ιατρικός σύλλογος Ξάνθης

Ιδιαίτερα όμως σ’ ότι αφορά την συμβολή των ιδιωτών γιατρών της Ξάνθης στην στελέχωση του νοσοκομείου ο κ. Σπανόπουλος είπε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο: «Οι ιδιώτες αν πάνε θα πάνε μόνο σε εθελοντική βάση όπως και γίνεται όπως και γινόταν στην πανδημία. Πρέπει να οργανωθεί σωστά το δημόσιο σύστημα υγείας όπως  στο εξωτερικό για να μπουν οι ιδιώτες. Και πρέπει η πολιτεία να το εξασφαλίσει αυτό. Διακρίνουμε μια πρόθεση και μια βούληση της νέας ηγεσίας του υπουργείου να δώσει λύσεις. Αυτό όμως που πρέπει να πούμε και είναι το σημαντικότερο όλων είναι να έχουμε υπηρεσίες υγείας είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες στο τόπο μας. Να παρέχονται άμεσα στον πάσχοντα για να μην κινδυνεύει ιδιαίτερα σε επείγουσες καταστάσεις όπου μια μεταφορά σε άλλο νοσοκομείο μπορεί να του κοστίσει τη ζωή».


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…