Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι δηλώσεις Διαμαντοπούλου κόντρα στην γραμμή του ΠΑΣΟΚ

Οι δηλώσεις Διαμαντοπούλου κόντρα στην γραμμή του ΠΑΣΟΚ

0

Το «Ε» μιλά με τον Αντώνη Μήτρου, Γενικό Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης


«Νομίζω ότι η τελευταία δήλωση της κας Διαμαντοπούλου αδικεί την όλη της παρουσία στο συνέδριο», ανέφερε ο ίδιος


Σε μία αμφιλεγόμενη δήλωση προχώρησε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, ευχόμενη να μην γίνει «σκουρόχρωμη η Ευρώπη σε 100 χρόνια».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά», που διοργανώθηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, η κα Διαμαντοπούλου εξέφρασε έναν μάλλον ξενοφοβικό λόγο, αναφερόμενη στα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη και στην δυσκολία των ευρωπαϊκών κοινωνιών να αφομοιώσουν τους μετανάστες.

Αίσθηση προκάλεσε ειδικά η φράση της ότι «αυτό που θα εύχομαι σε 100 χρόνια είναι να μην γίνει δια της βίας η Ευρώπη σκουρόχρωμη».

«Πριν από λίγες μέρες γύρισα από ένα συγκλονιστικό και πάρα πολύ δύσκολο ταξίδι στην Αφρική. Πέρασα από τρεις χώρες, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γκάνα. Είναι τρεις χώρες απίστευτα φτωχές. Το 80% του πληθυσμού είναι κάτω από 35 χρονών. Η Αφρική έχει δημογραφική έκρηξη. Μόνο η Νιγηρία, το 2045 θα έχει 400 εκατομμύρια, περισσότερα από την Ευρώπη. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν καμία προοπτική ανάπτυξης και είναι γεμάτες με νέους ανθρώπους, που δεν έχουν τι να κάνουν και δεν έχουν τι να φάνε. Αυτό λοιπόν που θα εύχομαι είναι σε 100 χρόνια να μη γίνει δια της βίας η Ευρώπη σκουρόχρωμη», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αμηχανία στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.

Νωρίτερα σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε πως η Ευρώπη δεν έχει την δυνατότητα να ενσωματώσει μεγάλες ισλαμικές κοινότητες, καθώς όπως τόνισε, έχουν «τον δικό τους πολιτισμό και τη δική τους θεοκρατική προσέγγιση».

«Σήμερα το πιο σκληρό κόμμα στα θέματα μεταναστών είναι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Δανίας, το οποίο έκανε μία τρομερή μετάβαση στις θέσεις του. Πήγε μπροστά και είδε τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν, όπως αυτά που έχει τώρα η Σουηδία, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. […] Το δημογραφικό δεν θα λυθεί με το μεταναστευτικό, σε καμία χώρα δεν μπορεί να λυθεί με το μεταναστευτικό, αλλά θα παίξει ρόλο. Εδώ όμως βλέπετε, δε μιλάει κανένας καθαρά για ένα τεράστιο ζήτημα. Οι κοινωνίες μας δεν μπορούν να ενσωματώσουν μεγάλες ισλαμικές κοινότητες, οι οποίες έχουν τον δικό τους πολιτισμό και τη δική τους θεοκρατική προσέγγιση, η οποία δεν αλλάζει με τίποτα. Αυτό δημιουργεί τεράστιες συγκρούσεις στην κοινωνία. Εδώ, λοιπόν, είναι Αριστερό το να βγαίνεις να υποστηρίζεις τη Χαμάς;», είπε συγκεκριμένα.

Αναμφίβολα η φράση “να γίνει σκουρόχρωμη η Ευρώπη” ακούγεται περίεργη αν συνυπολογίσουμε ότι ο πιο διάσημος Έλληνας αυτή τη στιγμή (βλ. Αντετοκούμπο) έχει τα χαρακτηριστικά της μαύρης φυλής» Αντώνης Μήτρου Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική εκπομπή Kontra24 ότι «η Άννα Διαμαντοπούλου προσχώρησε στις θέσεις μου για το μεταναστευτικό».

Αντ. Μήτρου, Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης: «Οι δηλώσεις της κας Διαμαντοπούλου δεν συμβαδίζουν με την κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ»

Το «Ε», ελλείψει σχολιασμού της τοποθέτησης της κας Διαμαντοπούλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επικοινώνησε με τον Αντώνη Μήτρου, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης ώστε να συζητηθούν οι δηλώσεις και η συνολική τοποθέτηση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μήτρου αρχικά δήλωσε ότι «νομίζω ότι η τελευταία δήλωση της κας Διαμαντοπούλου αδικεί την όλη της παρουσία στο συνέδριο» ενώ πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ανήκει στον προοδευτικό χώρο κάτι που σημαίνει ότι προσπαθεί να βρει ρεαλιστικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο».

Όσον αφορά την τελευταία δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Μήτρου απέφυγε να την χαρακτηρίσει «ατυχή» καθώς, όπως υπογράμμισε «είναι μία πολύ έμπειρη πολιτικός για να υποπέσει σε λεκτικά ατοπήματα. Αναμφίβολα η φράση “να γίνει σκουρόχρωμη η Ευρώπη” ακούγεται περίεργη αν συνυπολογίσουμε ότι ο πιο διάσημος Έλληνας αυτή τη στιγμή (βλ. Αντετοκούμπο) έχει τα χαρακτηριστικά της μαύρης φυλής».

Για το ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται αλλοίωση του δημογραφικού λόγω χρώματος

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών, αναφερόταν στο κρίσιμο ζήτημα του δημογραφικού το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται αλλοίωση του δημογραφικού μας απλά και μόνο επειδή θα έρθουν στην χώρα αλλοδαποί, αυτά είναι αστεία πράγματα και δεν εκφράζουν σε καμία των περιπτώσεων ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και κανέναν προοδευτικό άνθρωπο», υπογραμμίζει ο Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μήτρου, η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τα στεγανά τα οποία δεν πρέπει να γίνουν βορά ενός «δήθεν» ανθρωπισμού. «Και εννοώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Να υπάρξει μία ολοκληρωμένη πολιτική ενσωμάτωσης των ανθρώπων στις εκάστοτε δυτικές κοινωνίες. Επίσης η Δύση πρέπει να βοηθήσει ώστε να εξαλειφθούν οι κοινωνικές ανισότητες στις χώρες όπως η Νιγηρία, την οποία ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, ώστε οι άνθρωποι που ζουν εκεί να μην ξενιτεύονται», είπε συγκεκριμένα.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε το πολιτικό από το θρησκευτικό Ισλάμ»

Έχοντας ως δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη την ανεξιθρησκεία, ο κ. Μήτρου υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζουμε το Ισλάμ ως θρησκεία. Είμαι μόνιμος κάτοικος Θράκης και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπάρχουμε ειρηνικά αιώνες τώρα. Πρέπει να διαχωρίσουμε το Ισλάμ σε δύο κατηγορίες: το πολιτικό και το θρησκευτικό. Το πολιτικό Ισλάμ εμφανίζεται ως ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι πράγματι ένα πρόβλημα που η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει. Δεν γίνεται στην Ευρώπη να επιτρέψουμε ακραίες ιδεολογίες. Από την άλλη, δεν νοείται ότι η λογική της απόρριψης ενός ανθρώπου απλά και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνος είναι και ρατσιστικό και πολύ μακριά από τη δική μας ιδεολογία. Είναι σαφέστατος διαχωρισμός». Πρόσθεσε επίσης «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και στον χριστιανισμό υπάρχει αυτό ο διαχωρισμός, αν και θέλω να νομίζω ότι σιγά σιγά εκλείπουν τέτοια φαινόμενα».

«Ο αλληλοσεβασμός μεταξύ ανθρώπων που ζουν μαζί αποτελεί μία απαράβατη αρχή», τόνισε ο Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.

«Ενστερνίζομαι μεγάλο μέρος της τοποθέτησης της κ. Διαμαντοπούλου»

«Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα και σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος», δήλωσε ο κ. Μήτρου, ενώ συμπλήρωσε «αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι δηλώσεις της κας Διαμαντοπούλου δεν αποτελούν την κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ. Αν κάποιος σύντροφος ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις δεν μπορώ να το γνωρίζω. Παρόλαυτα μεγάλο μέρος της εισήγησής της με βρίσκει σύμφωνο ως προς μια ατζέντα που πρέπει να δημιουργηθεί με όρους σημερινούς και όχι με όρους της δεκαετίας του ‘80».


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…