Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οικοδομική «Άνοιξη» στην Ξάνθη

Οικοδομική «Άνοιξη» στην Ξάνθη

1

Πάνω από 10 οικοδομές κτίζονται τώρα στην πόλη μας

 

Μιλά η πρόεδρος του ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης κα Αννέτα Τσελεπή

 

 

Οικοδομική …Άνοιξη παρατηρείται το τελευταίο  διάστημα στην Ξάνθη με νέες οικοδομές να ….ξεφυτρώνουν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο της πόλης. Εκεί που είχαμε να ακούσουμε χρόνια τον ήχο της μπετονιέρας και η οικοδομική δραστηριότητα ήταν στο ναδίρ,  από το 2021 και μετά είναι εμφανής η ανάκαμψη και αυτό πιστοποιείται και από τις άδειες που εκδίδονται από την ΥΔΟΜ Ξάνθης, οι οποίες είναι υπερδιπλάσιες από άλλοτε. Είναι γεγονός ότι η έντονη οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί δείκτη οικονομικής ευρωστίας και ανάπτυξης και συμπαρασύρει στην τροχιά της και σε άνοιγμα του κύκλου εργασιών σε μια σειρά από επαγγέλματα που εμπλέκονται μ’ αυτή, όπως εμπόριο οικοδομικών υλικών, Μηχανικούς, υδραυλικούς , ηλεκτρολόγους κ.α.

Πάνω από 10 οικοδομές κτίζονται στην Ξάνθη

Η πρόεδρος του Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ν. Ξάνθης κα Τσελεπή Αννέτα κάνει λόγο για μεγάλη κινητικότητα στην οικοδομή στην Ξάνθη επισημαίνοντας πως πάνω από 10 νέες οικοδομές κτίζονται τώρα στην πόλη. Μάλιστα το γεγονός αυτός έχει δώσει το «φιλί της ζωής» στον κλάδο των Μηχανικών, έναν κλάδο που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα στα προηγούμενα χρόνια: «Υπάρχει μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα ιδιαίτερα στην πόλη, γεγονός που έχει προκαλέσει φόρτο εργασίας στον κλάδο μας αλλά και έχει δώσει ώθηση σε συναφή επαγγέλματα. Η κινητικότητα αυτή συνδέεται και με τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που τρέχουν. Ωστόσο υπάρχουν και διάφορα προβλήματα όπως το γεγονός ότι είναι δυσεύρετα τα συνεργεία οικοδόμων και έτσι υπάρχει καθυστέρηση στην δουλειά», σημειώνει η κα Τσελεπή.

Προσπάθεια εξισορρόπησης και αυτορρύθμισης  στην αγορά

Επιχειρώντας μια ανάλυση για την λειτουργία της αγοράς δεδομένης της αύξηση των οικοδομικών υλικών  η κα Τσελεπή ανέφερε πως η αγορά βρίσκεται σε μια φάση εξισορρόπησης και αυτορρύθμισης και πως η οικοδομική δραστηριότητα στην Ξάνθη δεν έχει φτάσει ακόμη στο  pick. Πρόσθεσε δε ότι στην αύξηση των οικοδομικών υλικών συνέβαλλαν και τα προγράμματα Εξοικονομώ γιατί όταν αυξάνεται η ζήτηση αυξάνονται και οι τιμές.

Παράλληλα η κα Τσελεπή τόνισε την αναγκαιότητα να αυξηθούν οι αμοιβές του κλάδου των Μηχανικών που όπως είπε είναι καθηλωμένες στα χρόνια της κρίσης κι αυτό προκαλεί οικονομικά προβλήματα τώρα που έχει αυξηθεί το κόστος ζωής.

Βελτίωση της λειτουργίας της ΥΔΟΜ Ξάνθης αλλά…

Βελτίωση παρουσιάζει η λειτουργία της ΥΔΟΜ Ξάνθης το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι αποτέλεσμα της στελέχωσή της με ένα ακόμη υπάλληλο αλλά και το γεγονός ότι διά νόμου υπάρχει απλούστευση στην έκδοση αδειών αφού καταργήθηκαν κάποιες κατηγορίες και η προέγκριση . Ωστόσο  παραμένει η λίστα τριών μηνών για τις βεβαιώσεις των όρων δόμησης  από τότε που έχει στελεχωθεί με ένα ακόμη άτομο. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη υπάρχουν 250 Μηχανικοί ενεργοί που εκδίδουν πράξεις μέσω της ΥΔΟΜ. Γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από 4 – 5 υπαλλήλους.

Πολλά σπίτια για πώληση, μηδενικά για μίσθωση

Μεταπηδώντας στην κτηματαγορά η εικόνα στην Ξάνθη είναι η κυριαρχία του «Πωλείται». Παρατηρείται επίσης μία κινητικότητα στους ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα ακίνητά τους, στην συγκεκριμένη συγκυρία που παρατηρείται μια αύξηση των τιμών. Ειδικότερα ενώ στην περίοδο της κρίσης η τιμή ήταν 500 ευρώ το τ.μ. τώρα έχει φτάσει για τα ακίνητα κάποιας παλαιότητας 1.000 – 1200 ευρώ το τ.μ. και για τα νέα από 1.500. έως και 2.200 ευρώ το τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης και την ποιότητα της κατασκευής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …