Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στην κόψη του ξυραφιού η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Στην κόψη του ξυραφιού η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

0

Το «απόλυτο χάος» στα νοσοκομεία και εκκλήσεις για καύσιμα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός στρατός, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα «επόμενα στάδια της μάχης», εισέβαλε με άρματα μάχης και πεζικό στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, «σκοτώνοντας πολλούς μαχητές και καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές και αντιαρματικές θέσεις».

Η επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον έλεγχο της ταξιαρχίας Givati, υπήρξε σύντομη και χαρακτηρίστηκε «σχετικά μεγάλη» από τον ισραηλινό στρατό και σίγουρα είναι η μεγαλύτερη από τότε που το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει δυνάμεις έξω από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Τα τανκς και τα οχήματα πεζικού έπληξαν «πολυάριθμους τρομοκρατικούς πυρήνες της Χαμάς, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων» καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, προτού εξέλθουν από τη Γάζα και επιστρέψουν στο Ισραήλ, ανέφερε η Jerusalem Post, επικαλούμενη το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Εκκλήσεις, προειδοποιήσεις και… ατολμία

Οι πολύνεκρες συγκρούσεις συνεχίζονται για 21ή ημέρα σκορπώντας θάνατο και πόνο ενώ οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις επιδρομές της Χαμάς, είναι πλέον 224, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τον ισραηλινό στρατό και ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων προκαλεί δέος. Πάνω από 6.500 Παλαιστίνιου έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας ενώ το Ισραήλ μετρά 1,405 νεκρούς.

Μια αποστολή του Ερυθρού Σταυρού για την αξιολόγηση της κατάστασης των νοσοκομείων της Γάζας περιέγραψε σκηνές χάους, κρίσιμη έλλειψη καυσίμων και ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) εστίασαν την επίσκεψή τους σε δύο από τα κύρια ιατρικά κέντρα στη Γάζα, τα νοσοκομεία al-Quds και al-Shifa.

Ο William Schomburg, επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε ότι και τα δύο νοσοκομεία «ξεμένουν από καύσιμα και ιατρικές προμήθειες».

Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε σήμερα πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η συντονίστρια, η Λιν Χέιστινγκς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως οι «εκ των προτέρων προειδοποιήσεις» που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς για να εκκενώσουν ζώνες τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά».

Στο κενό προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

Στο μεταξύ, δεν πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία, ζητώντας «ανθρωπιστική εκεχειρία» και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γκαμπόν. ΗΠΑ και Βρετανία το καταψήφισαν, ενώ απείχαν εννέα χώρες-μέλη (Γαλλία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Βραζιλία, Ισημερινός, Γκάνα, Μοζαμβίκη και Ιαπωνία).

Με τα περιθώρια για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης να στενεύουν ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί πως ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα μπορούσε να ξεφύγει από τη Μέση Ανατολή «με «εξαιρετικά καταστροφικές συνέπειες».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το μακελειό στη Γάζα πρέπει να σταματήσει και σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με άλλους ηγέτες τόνισε ότι αν δεν σταματήσει η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί.

«Το καθήκον μας σήμερα, το κύριο καθήκον μας, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία», δήλωσε αρχικά -σύμφωνα με το Κρεμλίνο- και κατέληξε: «Διαφορετικά, η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης είναι γεμάτη με σοβαρές και εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Και όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…