Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

0

Ρολόγια πίσω
Κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, δύο φορές τον χρόνο, ασχολούμαστε με τα ρολόγια και την ώρα.
Έτσι, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω μία ώρα.
Δηλαδή, θα μπούμε στην χειμερινή λεγόμενη ώρα. Βέβαια δεν θα ξυπνήσουμε στις 4 τα ξημερώματα για να γυρίσουμε τους δείκτες στις 3, αλλά αυτή είναι η διαδικασία.
Από την άλλη, οι ηλεκτρονικές μας συσκευές, στο σύνολό τους σχεδόν, θα κάνουν αυτήν την αλλαγή αυτόματα.
Τέλος πάντων, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρόνια συζητά χωρίς αποτέλεσμα εάν πρέπει ν’ αλλάξει αυτό το μπρος-πίσω οριστικά με μια επιλογή εκ των δύο.
Τελικά δεν κατάφεραν να τα βρουν, 22 χρόνια τώρα…
Γ.Δ.


Κάτι νέο θα’ ρθει
Δεν το πίστευα όταν το άκουσα. Ότι κάποιοι στοιχηματίζουν κιόλας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί αμέσως μετά το διήμερο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Πράγματι, τα στοιχεία μέχρι στιγμής αυτό δείχνουν.
Η όλη κατάσταση όπως διαμορφώθηκε από τις διαγραφές, τις δηλώσεις, την κριτική των μεν κατά των άλλων, σηματοδοτούν μια ρήξη μεταξύ τους χωρίς περιθώριο επιστροφής.
Πιθανότητα προσέγγισης μάλλον δεν υφίσταται, το κλίμα είναι άσχημο εξαιτίας των δηλώσεων και των διαγραφών. Όλα επομένως δείχνουν ότι κάτι νέο, κάτι διαφορετικό θα δημιουργηθεί και θα εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή.
Ποιο θα είναι αυτό, θα φανεί σε λίγες ημέρες.
Γ.Δ.


Μιλάει και ο Πούτιν για το δράμα των αμάχων
Όλοι οι ηγέτες σε Ανατολή και Δύση τοποθετούνται για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και όλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το δράμα των αμάχων στη Γάζα. Μεταξύ αυτών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα  προειδοποίησε ότι η αναμενόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα προκαλέσει «απολύτως απαράδεκτες» απώλειες μεταξύ των αμάχων και χαρακτήρισε «τραγωδία» το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας.
Ο άνθρωπος που διέταξε την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία βομβαρδίζοντας επί 20 μήνες νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα, πολιτιστικά μνημεία και μακελεύοντας αμάχους στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, τη Μπούτσα, το Χάρκοβο, δείχνει τώρα «ευαισθησία» για το δράμα των αμάχων της Γάζας. Αυτό κι αν είναι υποκρισία και θράσος!
Κ.Λ.


Ανοίγει το γήπεδο της ΑΣΠΙΔΑΣ
Επιτέλους παραδίδεται στο φίλαθλο κοινό το  γήπεδο της Ασπίδας. Αυτό πληροφορηθήκαμε αρμοδίως. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες και θα ανοίξει τις πύλες του για προπόνηση σωματείων αλλά και όσων θέλουν να αθληθούν. Ήταν ένα αίτημα των φίλων της άθλησης της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να μπορούν να αθλούνται στον χώρο αυτό χωρίς να εκτίθενται σε πιθανούς κινδύνους όπως τον να τρέχουν στον λόφο της Αρχαγγελιώτισσας και να έχουν συναντήσεις με αγριογούρουνα!
Μ.Ξ.


Δύσκολος χειμώνας
Οι περισσότεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, μιλούν πλέον για έναν δύσκολο χειμώνα που ίσως μάλιστα φέρει και λουκέτα. Κι αυτό, διότι έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κι αυτό οφείλεται στις συνεχόμενες κρίσεις που έπληξαν τη χώρα.
Παράλληλα, η ακρίβεια σε τρόφιμα – κυρίως – να επιμένει, οι ανατιμήσεις να μη σταματούν, η ενέργεια να σηκώνει κεφάλι και ο καταναλωτής να είναι ένα απροστάτευτο άτομο.
Δυστυχώς, η ακρίβεια παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης δεν υποχώρησε κι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Κερδισμένοι από την όλη εικόνα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, οι εισαγωγείς και οι πολυεθνικές. Οι οποίοι πωλούν τα είδη τους πιο ακριβά στη χώρα μας έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν φαίνεται να λύνεται.
Γ.Δ.


Επιστροφή του ΠΑΣΟΚ
«Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ξανά μεγάλο και θ’ αποτελέσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε λίγους μήνες».
Τα παραπάνω μου είπε σημερινό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε σχετικά νέα ηλικία, το οποίο συμμετέχει ενεργά στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.
Προφανώς δεν έχω λόγους να μην δεχτώ την άποψή του. Εξάλλου είναι απολύτως θεμιτό το κόμμα του ν’ ανέβει, να πάει μπροστά. Προσέξτε, όχι να γίνει κυβέρνηση, όχι. Για αξιωματική αντιπολίτευση η σημερινή στόχευση. Το τι θα φέρει το μέλλον κανείς δεν γνωρίζει κυρίως δε στην πολιτική.
Το λέω δε αυτό το τελευταίο παίρνοντας αφορμή με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το φανταζόταν κανείς αυτό, όλον αυτόν τον χαμό, ότι θα’ ρθουν τα πράγματα πάνω-κάτω;
Όχι βέβαια. Και όμως, τα γεγονότα, κάποια τυχαία, δημιουργούν νέα δεδομένα, ανατροπές, εξελίξεις απρόβλεπτες.
Γ.Δ.


Επιστροφή του λαού, όχι των καιροσκόπων
Μαζί όμως με την επιστροφή ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.
Η πρώτη αφορά την ολική επαναφορά του κόμματος στην πολιτική σκηνή με την κατάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όμως, υπάρχει και μία άλλη εξέλιξη την περίοδο αυτή που αφορά την επιθυμία στελεχών που είχαν αποχωρήσει και τώρα θέλουν να επιστρέψουν στο παλιό τους κόμμα.
Το θέμα είναι σοβαρό και σίγουρα θ’ αντιμετωπιστεί ανάλογα και με σοβαρότητα.
Υπάρχει όμως μια εκφρασμένη άποψη από τον ίδιο τον Ανδρουλάκη. Ο ίδιος τόνισε πως οι γνωστοί, επώνυμοι που διετέλεσαν υπουργοί, αξιωματούχοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί. Για τους απλούς πολίτες η επιστροφή είναι αποδεκτή και επιθυμητή.
Το όχι αφορά τους καιροσκόπους που πλέον αφήνονται στην απαξίωση και χλεύη.
Γ.Δ.


Περί του ΣΥΡΙΖΑ
Και να μην το θέλεις, δεν μπορείς ως δημοσιογράφος να μην ενημερώνεσαι για τα συμβαίνοντα στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ και μέρες μας ξαφνιάζουν διότι δύσκολα βρίσκεις στο παρελθόν παρόμοια γεγονότα που ξεκινούν μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο.
Ως εκ τούτου, διερωτάσαι, πώς είναι δυνατόν, πώς μπορεί να διατηρηθεί το όποιο ενωτικό κλίμα σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ;
Και παράλληλα, προβληματίζεσαι είναι δυνατόν να σωθεί το κόμμα, να βγει αλώβητο;
Δύσκολο έως απίθανο, διότι οι διαγραφές που έχουν γίνει πλέον ρουτίνα, κορυφαίων μάλιστα στελεχών, πρώην υπουργών, δείχνουν ακριβώς ότι η διάσπαση βρίσκεται προ των πυλών και είναι θέμα ημερών να πραγματοποιηθεί.
Το ερώτημα είναι πόσοι θα αποχωρήσουν και πόσοι θα μείνουν.
Γ.Δ.


Αλληλοσπαραγμός
Αλληλοσπαραγμός στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Όπως δείχνουν τα πράγματα το πάνε για διάλυση…Κάθε ομάδα θα πάρει ένα….απόκομμα και θα φύγει. Και τι θα μείνει;. Το κομμάτι που θέλει να εκφράζει ο Κασσελάκης, την Αριστερά του μέλλοντος. Που δεν φέρει τα ιδεοληπτικά στερεότυπα, που θα έχει απενοχοποιήσει το κεφάλαιο και τον καπιταλισμό. Ένα άλλο μοντέλο, κράμα δεξιόστροφου πολιτικού προσανατολισμού  με αριστερό περιτύλιγμα. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει, αυτό που τώρα γίνεται με θεατή την κοινωνία είναι θλιβερό και δεν τιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περίεργη είναι η στάση και του Αλέξη Τσίπρα που έχει επιλέξει την σιωπή και την πλήρη αποστασιοποίηση. Και καλά όσο είχαν εκλογές, τώρα που αλληλοσπαράσσονται γιατί συνεχίζει να σιωπά; Η Νομαρχιακή Ξάνθης επίσης υπό διάλυση. Ο βουλευτής άφαντος, ο γραμματέας που τάχτηκε υπέρ του Κασσελάκη επίσης άφαντος, δυο μέλη παραιτήθηκαν και άλλοι είναι έτοιμοι να παραιτηθούν.
Μ.Ξ.


Λόγια μόνον, όχι έργο
Εδώ και πολλά χρόνια διαβάζω και ακούω από επίσημα χείλη πρωθυπουργών και υπουργών ότι η φοροδιαφυγή σύντομα θα καταπολεμηθεί, θα συλληφθεί.
Λόγια πολλά, πάρα πολλά, έργα ελάχιστα έως καθόλου.
Οι κυβερνώντες και οι υπουργοί οικονομικών γνωρίζουν τι γίνεται στην αγορά. Τι χρήμα μαύρο κυκλοφορεί και ότι εκατομμύρια πολίτες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Παρότι λοιπόν γνωρίζουν, συνεχίζουν να κάνουν δηλώσεις και συνειδητά να κοροϊδεύουν τους συνεπείς πολίτες.
Τελευταίο εύρημά τους, «σφίγγει ο κλοιός για τη φοροδιαφυγή».
Σιγά το καλσόν λέμε εμείς. Σιγά, από το πολύ σφίξιμο μη τον πνίξετε τον φοροδιαφεύγοντα Ρωμιό. Τίποτε δεν θα γίνει ούτε τώρα.
Δεν έχουν τα κότσια να τα βάλουν με τους φοροφυγάδες.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…