Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι μισοί Ισραηλινοί ζητούν αναστολή της χερσαίας εισβολής στη Γάζα

Οι μισοί Ισραηλινοί ζητούν αναστολή της χερσαίας εισβολής στη Γάζα

0

Μόλις 29% τάσσεται υπέρ της επέμβασης, άμεσα, όταν στις 10 Οκτωβρίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65%. Το 49% ζητούν «να περιμένουμε»


Πάνω από 25 μονάδες έχει πέσει στο Ισραήλ η υποστήριξη των πολιτών στα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Διακηρυγμένος στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς, η οποία κρατά περίπου 200 ομήρους, πολίτες, αλλά και στρατιωτικούς για τους οποίους έχει καταστήσει σαφές ότι θα μπορούσε να τους ανταλλάξει με δικούς της κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ.

Όσον αφορά τους αμάχους, έχει πει ότι δεν θα απελευθερωθούν, αν δεν υπάρξει εκεχειρία. Η τύχη των ομήρων είναι ζήτημα που απασχολεί πολύ τους Ισραηλινούς, καθώς δεκάδες οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των συγγενών τους. Διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους γίνονται διαρκώς, ενώ η Χαμάς έχει απελευθερώσει σε ένδειξη καλής θέλησης τέσσερις αμάχους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην εφημερίδα Maariv, οι πολίτες που ρωτήθηκαν αν ο στρατός πρέπει να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του με χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, το 49% δήλωσαν ότι «είναι καλύτερα να περιμένουμε», το 29% συμφώνησε με τη διεξαγωγή της και το 22% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Maariv, ανάλογη δημοσκόπηση στις 10 Οκτωβρίου, μόλις τρεις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την αρπαγή των ομήρων, έδινε την υποστήριξη στη χερσαία επιχείρηση σε ποσοστό 65%.

«Από την ανάλυση των απαντήσεων, προκύπτει ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογη με την πολιτική τοποθέτηση ή δημογραφικά στοιχεία σε όσους δίνουν αυτή την απάντηση και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο θέμα των ομήρων, που τώρα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, είχαν μεγάλη αντίκτυπο σε αυτήν τη μετατόπιση» της κοινής γνώμης, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα 522 ενηλίκων Ισραηλινών και το περιθώριο λάθους είναι 4,3%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…